Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Freyrs Finlandschef kräver åtgärder – Europa måste också ha batteritillverkning

Uppdaterad 20.09.2023 16:36.
Mansperson framför rödmyllad vägg.
Bildtext Tor Stendahl är vd för Freyr Battery Finland.
Bild: Filip Sten / Yle

Europa har svårt att konkurrera med USA och Kina om investeringar i batteribranschen. Men en egen batteriindustri är oerhört viktig, säger Tor Stendahl som är vd för Freyr Battery Finland.

Det är spännande tider för Freyr Battery och för all del också för Vasa; i dagarna ska svaret på miljökonsekvensbedömningen för Freyrs jättesatsning i Vasa komma.

- Det blir väldigt intressant att se hur myndigheterna ser på våra planer, säger Stendahl.

Följande steg blir att gå igenom svaret och analysera följande steg - en miljötillståndsansökan. En eventuell byggstart ligger ännu något år framåt i tiden.

Freyr har för närvarande tre projekt på gång. Mo i Rana i Norge, USA-fabriken i Coweta, Georgia och så planerna på Gigavasa-området i Vasa.

Karta över Gigavasa
Bildtext Karta över Gigavasa-området.
Bild: Leena Luotio / Yle

Starka incentiv för batteritillverkning i USA

I USA har staten lanserat kraftiga incentiv för att få igång en inhemsk batteriproduktion. Det är alltså lönsamt att etablera tillverkning där nu. Många tillverkare likt Freyr investerar nu kraftigt i den amerikanska marknaden.

Kina är från tidigare klart marknadsledande i den här businessen. Varför ska man då alls investera i Europa, eller i Finland?

- Europa behöver batteriindustri, Finland behöver batteriindustri. Vi kan inte göra oss beroende av batterier från USA eller Asien, vi måste ha den kompetensen själva, säger Stendahl.

- Finland har gjort mycket, vi har en bra batteristrategi här i landet. Samtidigt är det amerikanska stödpaketet väldigt förmånligt för de företag som väljer att etablera sig där. EU måste hitta ett sätt att svara på det så vi inte blir på efterkälken, varnar Tor Stendahl.

Hoppas på flera aktörer på Gigavasa

Byråkratins kvarnar mal men något investeringsbeslut finns inte ännu och byggstart är alltså inte aktuellt på en tid ännu. Freyr är inte den enda aktören på Gigavasa, även om Freyrs två fabriker - en katodfabrik och fabrik för battericeller - är de klart största. Grafintec och Beowulf har reserverat tomter för anodfabriker.

- Det är jätteviktigt både för oss som producent att det finns andra aktörer på området. Både som kunder och leverantörer. Samtidigt bygger vi upp en kunskap i området och stärker batterisektorn i Vasa, säger Tor Stendahl.