Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Man förgrep sig på sin städare – rekryterade via mottagningscentraler och bad anställd jobba naken

Uppdaterad 20.09.2023 17:59.
Skylten ovanför ingången till Helsingfors hovrätt, med namn på finska och svenska.
Bildtext Helsingfors hovrätt fastställde tingsrättens dom.
Bild: Silja Viitala / Yle

Mannen rekryterade via anslagstavlan på en mottagningscentral och förgrep sig sedan på kvinnan han anställt för att städa sitt hem. Hans inkomster gör att bötesbeloppet blir över 100 000 euro.

Allt började med att en kvinna svarade på en jobbannons som fanns på mottagningscentralen där hon bodde. Till uppdragsbeskrivningen hörde att stryka skjortor, sy fast knappar och städa hemma hos en man, bosatt i Helsingfors.

En vecka efter anställningen började mannen ofreda kvinnan. Den vid tidpunkten 75 år gamle mannen ville att kvinnan skulle städa naken, vilket hon vägrade. Han bad henne också prova pälsar utan andra kläder på. Vid ett tillfälle klämde han också henne på brösten. Brotten begicks i november och december 2020.

Regelbundna övertramp

Regionförvaltningsverket har också utrett anklagelserna. I utredningen kan man läsa att mannen hotat och skrämt kvinnan och kommenterat hennes utseende och härkomst på ett kränkande sätt, vilket han nekar till. Enligt kvinnan utsattes hon för ett osakligt bemötande regelbundet under tre veckor innan hon sa upp sig.

Själv medger mannen en del gärningar, men säger att de inte varit sexuella utan snarare skämt. Han påstår att han bett kvinnan att prova några pälsar och då bett henne ta av tröjan utan att veta att hon inte hade andra kläder under. Han säger också att han försökt fästa ett pins på kvinnans kläder och då kommit åt hennes bröst av misstag.

Tidigare anställd vittnade mot mannen

Inför rättegången nådde arbetsgivaren, alltså 75-åringen och den anställda kvinnan, en överenskommelse om ersättning. Vilket innebar att kvinnan inte vittnade i tingsrätten. Trots det dömdes mannen, en bidragande orsak till den fällande domen var ett vittne som mannen själv kallat till rättegången.

Vittnet hade tidigare både ett förhållande med mannen och jobbade för honom. I rätten berättade hon att han ringt upp henne, bett henne vittna och sagt att han klappat en kvinna på bröstet och bett henne visa några pälsar naken.

I rätten sa vittnet att det händelseförloppet låter troligt och var i linje men hur mannen brukade bete sig under tiden hon jobbade för honom. Han ska under den tiden ha bett henne dansa naken.

Vid ett annat tillfälle ska han sagt åt henne att rekrytera utsatta personer som skulle börja jobba för honom.

Både arbetarskyddsbrott och diskriminering

I tingsrätten vittnade också en person som kommit i kontakt med offret genom sitt jobb på mottagningscentralen. Enligt vittnesmålet har offret vid ett möte berättat om vad som hänt hemma hos mannen och varit uppenbart skärrad.

Eftersom mannen fungerat som kvinnans arbetsgivare döms han också för arbetarskyddsbrott. I jobbannonsen hade han dessutom uttryckt att han endast anställer kvinnor mellan 30 och 45 år gamla. Därför döms hans för diskriminering i arbetslivet. Ett åtal om lindrig misshandel förkastades. Enligt offret hade mannen tagit tag i hennes huvud.

Höga böter på grund av höga inkomster

Mannen överklagade domen till Helsingfors hovrätt. Nu har hovrätten beslutat att ärendet inte tas till behandling. Tingsrättens dom förblir alltså i kraft. Och straffet blir 80 dagsböter, mannens inkomst gör att bötesbeloppet blir nästan 109 000 euro. Mannen är vd för ett företag i Helsingfors.