Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Studerande demonstrerar i byggnaden Aurum i Åbo: ”Petteri, bort med tassarna från vår plånbok!”

Uppdaterad 20.09.2023 19:49.

Just nu pågår en demonstration mot regeringens budgetförhandlingar i Åbos studentkvarter i byggnaden Aurum. Både studerande från Åbo universitet och Åbo Akademi deltar.

– Yliopisto on vallattu! Universitetet är kapat! skriker demonstranter i megafon i byggnaden Aurums entré i Åbo på onsdagskvällen.

I Aurum studerar både studenter från Åbo universitet och Åbo Akademi. På plats demonstrerar några tiotal studenter som sitter på golvet och stolar. En del har skyltar där det står till exempel ”Petteri sormet pois meidän lompakosta”, alltså ”Petteri, bort med tassarna från vår plånbok”.

Vilka Räisänen är en av demonstranterna på plats. Räisänen berättar att både studerande från Åbo Akademi och Åbo universitet deltar i demonstrationen.

– Med demonstrationen vill vi visa att studerande från Åbo Akademi och Åbo universitet är väldigt oroliga över de beslut som vår sittande regering fattar och hur det påverkar studerande, både internationella och inhemska studenter, säger Vilka Räisänen.

En studerande står i korridoren i Aurum.
Bildtext Vilka Räisänen är en av personerna som planerade demonstrationen i Aurum. Nu sprids budskapet om demonstrationen vidare via sociala medier.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

Enligt Räisänen kommer demonstranterna vara på plats i Aurum till att de tas på allvar, det vill säga tills både universiteten och regeringen tar ställning till de punkter som studerandena oroar sig över.

– Vårt viktigaste budskap är att man inte får skära i bostadsbidraget, vi vill inte ha terminsavgifter och man måste trygga studenternas mentalvård. Universiteten måste ställa sig bakom våra krav och visa solidaritet också mot internationella studenter.

Folk sitter på golvet på universitetet.
Bildtext Några tiotal studerande fanns på plats i Aurum kring klockan 16 på onsdagseftermiddagen.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

Räisänen berättar att demonstrationen arrangerades med väldigt kort varsel och att det just nu sprids information om demonstrationen via studenternas egna interna nätverk.

– Det är ingen organiserad förening som har ordnat demonstrationen. Intresset för samhälleliga ärenden förenar oss som är här. Folk har hittat hit via interna sociala nätverk. En bekant hade en liknande idé om en demonstration som jag, och så samlade vi ihop ett litet planeringsgäng. Här är vi nu.

Kring 19.30 på onsdagskvällen berättar Niklas Vaulanen, som studerar på Åbo Akademi, att ungefär 20-30 studerande är kvar i Aurum. Vaulanen är en av dem som ska övernatta i Aurum.

– Många av oss har liggunderlag och mat med sig. Imorgon kommer jag delta i föreläsningar men sedan kommer jag tillbaka och fortsätter demonstrera, säger Niklas Vaulanen.

Rektorerna godkänner demonstrationen

Enligt Vilka Räisänen har både Åbo universitets rektor Jukka Kola och Åbo Akademis rektor Mikael Lindfelt gett tillstånd till demonstrationen.

Lindfelt befinner sig för tillfället i Vasa men känner till demonstrationen i Åbo och bekräftar för Yle Åboland att både han och Kola har gett studenterna tillstånd att demonstrera.

– Jag fick beskedet om att de har tagit över en del av Aurum från vår säkerhetsavdelning, och frågan om de får vara där. Både jag och Jukka Kola har gett tillstånd att de får vara där. Så länge de demonstrerar under ordnade former gör vi ingenting för att bryta upp demonstrationen. På det viset kan man säga att vi stöder demonstrationen, säger Mikael Lindfelt.

Hur länge får de vara där?

– Det har vi inte tagit ställning till. Men åtminstone den här natten har de tillstånd att vara där.

Artikeln uppdaterad den 20 september klockan 19.49 med en kommentar av Niklas Vaulanen.

Diskussion om artikeln