Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Hela marken gungar när Peter Franzén och Young Royals-stjärnor möts i svenska katastroffilmen Avgrunden

Fem skådespelare som ser rädda eller beslutsamma ut på planschen till katatstroffilmen Kiruna - Avgrunden.
Bildtext Kiruna - Avgrunden lanseras som den första stora svenska katatsroffilmen. 90 miljoner har den kostat och i rollerna ses idel stjärnor. Finska Peter Franzen spelar en av huvudrollerna - på svenska.
Bild: SF STUDIOS PRODUCTION AB, AB SVENSK FILMINDUSTRI AND FILMPOOL NORD

Efter norska Vågen är det dags för en svensk katastroffilm i samma anda. Uppbyggd kring ett möjligt scenario, men med fiktionens alla trick. Vad är det som gör den här genren så fascinerande?

Regissören Richard Holm är full av iver när han och en del av skådespelarteamet bakom filmen Kiiruna – på svenska Avgrunden – besöker Helsingfors inför den finska premiären.

Själv är jag lätt yr efter att nyss ha tagit del av den hysteriska kampen mot klockan i en stad som håller på att rasa samman.

Jag har sett Tuva Nuvotnys barska gruvexpert tappa nerverna när de egna barnens liv står på spel. Jag har sett Peter Franzéns rollgestalt Tage drabbas av panik i ett gruvschakt.

Jag har sett desperata människor rusa längs instabila gator medan en ung kille fastnat på en smal avsats i ett hus som är fem före ruiner.

En skräckslagen Tuva Novotny stående i kaoset på en gata på väg att kollapsa.
Bildtext What?! Vad händer? Tuva Novotny spelar huvudrollen i en film som hämtat inspiration från norska Bølgen och 90-talshiten Dante's Peak.
Bild: SF STUDIOS PRODUCTION AB, AB SVENSK FILMINDUSTRI AND FILMPOOL NORD

Men jag drar ett djupt andetag och ber Richard Holm berätta vad som kom först – tematiken eller genrevalet. Och då visar det sig att det intresse han redan länge haft för situationen i Kiruna kom väl till pass när han fick frågan om att göra en svensk katastroffilm.

Och visst är det ett kittlande utgångsläge att ta avstamp i ett verkligt scenario med en stad som man tvingas flytta sedan gruvdriften gjort marken osäker. Lägg sedan till ett familjedrama och du har de klassiska ingredienserna för en katastroffilm, en genre regissören känner starkt för.

– Det låter motsägelsefullt, men jag tycker att katastroffilmer är vackra på ett mänskligt plan. Det här hur alla måste komma samman, hur olikheter inte spelar någon roll – alla måste samarbeta.

En man och en kvinna fotograferade uppifrån där de blickar ut över en enorm spricka i marken.
Bildtext Förenande spricka. När marken ger får ingen ge upp.
Bild: SF STUDIOS PRODUCTION AB, AB SVENSK FILMINDUSTRI AND FILMPOOL NORD

– Det säger något om mänskligheten att vi behöver varandra för att ta oss igenom svåra stunder.

Alfahannen Franzén i ny tappning

Tuva Novotny var tidigt klar för huvudrollen som Frigga och Peter Franzén anlitades snart för rollen som ex-maken Tage. Rollen som Friggas nya pojkvän gick till Kardo Razzazi.

– När vi skrev de manliga porträtten – två moderna svenska män som försöker prata sig fram istället för att ta till knytnävarna – så upplevde vi att Tage blev lite tjatig och gnällig, säger regissören som började fundera i termer av oväntad casting.

– Då kom jag och producenten att tänka på Peter Franzén… Tänk om han som så ofta spelar alfahannen gör rollen som den försiktiga, kärlekskranka mannen, det kan bli intressant!

Närbild på sammanbitna Peter Franzen och Tuva Novotny stående på en gata.
Bildtext Ombytta roller mellan hönsmamman och alfahannen. Tuva Novotny står för styrkan och Peter Franzen för paniken i Kiruna.
Bild: SF STUDIOS PRODUCTION AB, AB SVENSK FILMINDUSTRI AND FILMPOOL NORD

Holms entusiasm när det gäller Franzén (som han jobbat med i två Johan Falk-filmer) är uppenbar och den finska stjärnan – som talar flytande svenska – var lika entusiastisk över både rollen och manuset där han kunde ana en miljöaspekt.

Här handlar det ju om en katastrof som människan själv lagt grunden för.

Kiruna med röda och gula hus i förgrunden och den svarta gruvan i bakgrunden.
Bildtext Gruvstaden. Planerna på en förflyttning av stadskärnan i Kiruna inleddes 2004 och väntas vara klar 2035.
Bild: Ingemo Lindroos / Yle

– Kirunagruvan är den största järnmalmgruvan i världen och en av de största inkomstkällorna för Sverige, säger Franzén som tyckte att manuset mellan raderna ställde frågan om priset för den press vi lägger på naturen.

Och möjligheten att beröra allvarliga teman via den breda underhållningen är något han tilltalas av.

– Absolut. Det är en av de saker som jag gjorde att jag blev förälskad i storyn, det att den är djup – inte bara gruvdjup – utan mänskligt, känslomässigt och miljömässigt.

Tre personer i hjälmar med lampa tittar ner i ett djupt hål i en gruva.
Bildtext Hallå?! Är det här ni gömt tv-serien White Wall?
Bild: SF STUDIOS PRODUCTION AB, AB SVENSK FILMINDUSTRI AND FILMPOOL NORD

Franzéns motspelare Kardo Razzazi håller med om att även bred underhållning kan väcka tankar.

– Jag tror att en del av publiken inte haft en aning om hur läget är i Kiruna. Jag var själv inte så insatt förrän jag hoppade på det här projektet. De miljömedvetna har kanske koll, men hos andra kanske det väcker en fråga.

– Nu är ju det här en film, vi säger inte att det här kommer att hända, men man vet inte, säger Razzazi som är känd via serier som Fredsmäklaren där han spelade mot Irina Björklund och Mikko Nousiainen.

Unga stjärnor på frammarsch

Om Franzén och Novotny redan är rutinerade filmstjärnor så har Edvin Ryding och Felicia Maxime hittills huvudsakligen gjort karriär på tv-seriesidan.

Just nu är duon aktuell i supersuccéen Young Royals vars tredje säsong är på väg.

Felicia Maxime sticker inte under stol med att steget från serievärlden till filmduken har gett mersmak, det har varit fint att få jobba med en överskådlig karaktärsbåge. Men visst har det varit tungt också.

– Det mest utmanande var nog de praktiska omständigheterna – det är mycket specialeffekter och gröna skärmar där man inte ser vad det är man spelar mot och så sitter man dessutom fast i linor.

Felicia Maxime  i närbild med rufsigt hår och skrämd blick.
Bildtext Nej, Felicia försvann inte alls. Hon är på väg framåt i karriären och gör intryck som trotsiga Mika i Kiruna.
Bild: SF STUDIOS PRODUCTION AB, AB SVENSK FILMINDUSTRI AND FILMPOOL NORD

– Sedan är det klart att det är tufft rent psykiskt att spela vissa scener eftersom de är emotionellt mörka, säger den unga stjärnan som gör en övertygande insats i rollen som Friggas trotsiga dotter.

Från prins till Kirunagrabb

Edvin Rydings rollkaraktär hör till dem som tillbringar en stor del av händelseförloppet i ett konkret mörker. Men karriärmässigt står han i rampljuset – huvudrollen i Young Royals har gjort honom till en internationell stjärna.

Han tackade genast ja till Kiruna – det kändes fint att få vara en del av en film som gör nya inmutningar när det gäller genrefilmen i Sverige. Och katastrofelementet tillför enligt honom något annat än vanlig action eller skräck.

En rädd Edvin Ryding sittande på huk i ett mörkt rum.
Bildtext Skuggspel. I Kiruna har Edvin Ryding bara en liten roll, men han gör den med samma säkerhet som han nu gör internationell karriär.
Bild: SF STUDIOS PRODUCTION AB, AB SVENSK FILMINDUSTRI AND FILMPOOL NORD

– Människor har ett stort intresse för skräckfilm, man vill känna den där kicken som man får av något som ofta kretsar kring monster eller det övernaturliga. Men i katastroffilm finns det ett verkligt element som kan drabba publiken väldigt hårt.

– I det här fallet handlar det om något man läst om i tidningarna, något som kommer nära inpå. Och det skapar en effekt som är svår att uppnå i andra genrer.

Ryding som vuxit upp inför kameran säger att han tror att serier och filmer fortsättningsvis kommer att ha betydelse för unga trots alla andra visuella intryck.

– Jag tror på den här konstformen som något som berör publiken. Jag älskar när jag själv går och ser en film och känner igen beteendet hos en rollkaraktär – det kan öppna upp för en diskussion, säger skådespelaren som har många dörrar öppna mot filmvärlden just nu.

Skådespelaren Edvin Ryding i serien Young Royals.
Bildtext Tv-prinsen. Edvin Ryding har haft stor framgång med serien Young Royals där även Felicia Maxime medverkar.
Bild: Netflix

I väntan på vad det blir av alla kommande projekt kan han blicka tillbaka på den avslutande säsongen av Young Royals. Och medger att det kan vara svårt att ta farväl av en rollkaraktär man levt med en längre tid.

– Det var lite gråtfest sista dagen vi jobbade, säger Ryding som talar om det positiva i att känna sig drabbad när man måste lämna en karaktär bakom sig.

- Det är ett skönt kvitto på att jag har gjort vad jag kunnat av den karaktären, jag har lärt känna den, den betyder något för mig och då ökar chansen att den gör det för publiken också.

– Det är ett fint ögonblick när man tvingas släppa taget, ler Ryding inför premiären av en film där allt hänger på att ingen släpper taget.

En illa grinande Peter Franzen hänger mellan en dörrkarm och en elledning.
Bildtext Hang on! Peter Franzén bevisar med rollen som Tage att han varken behöver spela enbart på finska eller iklä sig rollen som alfahanne.
Bild: SF STUDIOS PRODUCTION AB, AB SVENSK FILMINDUSTRI AND FILMPOOL NORD