Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Victoria och Daniel besökte Helsingfors och Lovisa – kronprinsessan: ”Helt otroligt”

Uppdaterad 21.09.2023 17:34.
Lovisa är en otroligt söt stad, tycker kronprinsessan Victoria. - Spela upp på Arenan

Kronprinsessan Victoria fortsatte sitt Finlandsbesök tillsammans med prins Daniel under torsdagen. Paret hann besöka Sveaborg, äta lunch på Hanken och inviga Victoriaplatsen i Lovisa samt besöka Fazer i Vanda.

Den kungliga dagen började på Sveaborg, där kronprinsessparet bekantade sig med Finlands och Sveriges gemensamma historia.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel går på en kullerstensgata på Sveaborg. I bakgrunden syns vatten, båtar och byggnader. Efter kronprinsessparet följer en grupp människor, bland dem en i uniform.
Bildtext Vid niotiden anlände kronprinsessan och prins Daniel till Sveaborg.
Bild: Silja Viitala / Yle

Ön som befästes för att skydda Helsingfors har funnits med på Unescos världsarvslista sedan år 1991 som ett exempel på europeisk befästningsarkitektur från 1700-talet.

Kronprinsessparet välkomnades av barn som hade ritat svenska flaggor och hundar för att hedra de svenska gästerna. - Spela upp på Arenan
En grupp människor, bland dem kronprinsessan Victoria och prins Daniel, står på en stig som går över en gräsmatta. I bakgrunden står en rad träd.
Bildtext Kronprinsessparet besökte bland annat Ehrensvärdmuseet på Sveaborg.
Bild: Silja Viitala / Yle
Kronprinsessan Victoria tittar snett uppåt. Hon är klädd i en vinröd byxdress och strax bakom henne står prins Daniel.
Bildtext I sitt tal på Hanaholmens kulturcentrum på torsdagen uttryckte kronprinsessan Victoria sin uppskattning för de nära banden mellan Finland och Sverige. På torsdagen fick hon lära sig mer om de två ländernas gemensamma historia på Sveaborg.
Bild: Silja Viitala / Yle

Lunch på Hanken i Helsingfors

Fyra personer framför ingången till Hanken i Helsingfors: Ingmar Björkman, kronprinsessan Victoria, prins Daniel och Camilla Wardi.
Bildtext Kronprinsessan och prins Daniel välkomnades till Hanken av högskolans rektor, professor Ingmar Björkman (till vänster) och Hankens chef för näringslivsrelationer och samverkan Camilla Wardi (till höger).
Bild: Silja Viitala / Yle

Efter att ha bekantat sig med Sveaborg stod en kunglig lunch på Svenska handelshögskolan på kronprinsessparets program. Paret serverades kyckling, potatisgratäng och örtsallad.

Hanken grundades år 1909 och är en av Nordeuropas äldsta handelshögskolor. Under lunchen träffade kronprinsessan och prins Daniel både finländska och svenska studerande vid högskolan.

Kronprinsessan Victoria i vinröd byxdress ser glad ut när hon precis har stigit ur en svart bil vid Arkadiagatan i Helsingfors. Bakom kronprinsessparets bil syns en spårvagn och bussar men också en lång rad nyfikna människor och några poliser som håller ordning..
Bildtext Många var intresserade av det kungliga besöket i centrala Helsingfors.
Bild: Lehtikuva
Så här såg det ut när kronprinsessparet besökte Svenska handelshögskolan. - Spela upp på Arenan
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel skakar hand med en rad studerande vid Hanken.
Bildtext Torsdagen blev en minnesvärd dag för de studerande vid Hanken som fick träffa det svenska kronprinsessparet.
Bild: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Kronprinsessan Victoria står mellan prins Daniel och Hankens rektor Ingmar Björkman, gestikulerar med ena handen och ser glad ut.
Bildtext Kronprinsessan Victoria och prins Daniel åt lunch tillsammans med Hankens rektor Ingmar Björkman (till höger) och ett antal studerande vid Hanken på torsdagen.
Bild: Lehtikuva

Över 200 år sedan det förra kungliga besöket i Lovisa

På eftermiddagen fortsatte paret till Lovisa, där kronprinsessan skulle inviga Victoriaplatsen i den nya stadsdelen Drottningstranden.

Kronprinsessan Victoria vinkar. Bredvid henne står prins Daniel.
Bildtext Kronprinsessparet när de anländer till Lovisa.
Bild: Lehtikuva
En äldre man i blå keps står på torget i Lovisa och håller i en skylt med texten "Tack Sverige! Hälsar ett krigsbarn från 82 år sedan. Med varm tackamhet, Pauli Ahvonen f. 1935".
Bildtext Krigsbarnet Pauli Ahvonen var med och välkomnade kronprinsessparet till Lovisa.
Bild: Lehtikuva

Till applåder dök kronprinsessan och prins Daniel upp på Rådhusets balkong i Lovisa vid 13.40-snåret och vinkade till de många Lovisabor som hade samlata på torget för att se de kungliga gästerna.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på Rådhusets balkong i Lovisa tillsammans med Lovisa stadsstyrelses ordförande Arja Isotalo (till vänster) och (till höger om kronprinsessparet) stadsdirektör Jan D. Oker-Blom och riksdagsledamot Otto Andersson (SFP). - Spela upp på Arenan
Journalister med kameror står intill en stor grupp med vuxna och barn på torget i Lovisa. En del av barnen håller i svenska flaggor, andra har finska flaggor i händerna.
Bildtext Intresset för det kungliga besöket i Lovisa på torsdagen var stort.
Bild: Lehtikuva
Kronprinsessparet vinkar på en balkong. Kronprinsessan Victoria är klädd i en vinröd byxdress och prins Daniel är klädd i blå kostym.
Bildtext Kronprinsessparet vinkar från Rådhusets balkong.
Bild: Lehtikuva
Kronprinsessan Victoria i Lovisa gamla stad med en bukett blommor i handen. Kronprinsessan är omgiven av säkerhetsvakter och fotografer. Bredvid henne går Lovisas stadsdirektör Jan D. Oker-Blom. En bit bakom dem skymtar prins Daniel.
Bildtext Från torget promenerade kronprinsparet till Drottningstranden, först genom Lovisas gamla stad.
Bild: Silja Viitala / Yle
Kronprinsessparet promenerar i Lovisa - Spela upp på Arenan

Kronprinsessan beskrev Lovisa som en otroligt söt stad och sa att gamla stan i Lovisa är en kulturskatt.

Det svenska kronprinsessparet poserar på Kronobron som går över Lovisaviken.
Bildtext På den flytande Kronobron som förenar Lovisas Gamla Strand med den nya stadsdelen Drottningsgranden stannade kronprinsparet för fotografering.
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

Lovisa grundades och fick namnet Degerby år 1745, men kung Adolf Fredrik besökte det svenska rikets östra del år 1752 och gav staden det nya namnet Lovisa efter sin fru.

– Gamla Lovisabor kallar gärna sin stad för Drottningstaden, döpt som den är efter kung Adolf Fredriks gemål, drottning Lovisa Ulrika, konstaterade stadsdirektör Jan D. Oker-Blom i sitt tal i samband med kronprinsessparets besök.

– Det är en stor ära och glädje för mig att här i Lovisa i dag få ta emot Hennes Kungliga Höghet Kronprinsessan Victoria av Sverige och Hans Kungliga Höghet prins Daniel, sa han.

Kronprinsessan Victoria i en talarstol med Lovisa stads vapen på. Bakom kronprinsessan står det Kungingattarenranta Drottningstranden på en paviljong i trä.
Bildtext Kronprinsessan höll tal i den nya stadsdelen Drottningstranden i Lovisa.
Bild: Lehtikuva

I sitt tal uttryckte kronprinsessan i sin tur sin glädje över det mottagande hon har fått i Lovisa.

– Jag vill tacka för att ni har valt att hedra mig på denna vackra plats med utsikt över Lovisaviken och historiska Lovisa, sa kronprinsessan innan hon avtäckte den plakett som visar att Victoriaplatsen i Drottningstranden nu heter just så.

Kronprinsessan inviger Victoriaplatsen i Lovisa. - Spela upp på Arenan

Besök på Fazer i Vanda avslutar dagen

Kronprinsessparets dag i Finland avslutades med ett besök på livsmedelskoncernen Fazers besökscentrum i Vanda.

Kronprinsesssan Victoria och prins Daniel ler glatt när de anländer till Vanda.
Bildtext När kronprinsessparet anlände till Vanda tittade solen fram.
Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Kronprinsessan Victoria hälsar på en liten blond flicka i ljusblå prinsessklänning.
Bildtext Bland dem som på torsdagen väntade utanför Fazers besökscenter för att få se en livslevande prinsessa fanns lilla Erin Ulkuniemi och hennes mamma Samira Honkanen.
Bild: Lehtikuva

På Fazers besökcentrum fick kronpronsessparet bekanta sig med företagets historia. Det är första gången den drygt 130 år gamla livsmedelskoncernen har haft kungligt besök.

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria på Fazers besökscenter i Vanda.
Bildtext Sonja Biese (till höger) berättar för kronprinsparet om Fazers produkter.
Bild: Lehtikuva
Kronprinsessan Victoria håller upp Mumins stora bildordbok och ser glad ut. Prins Daniel står bredvid. Framför dem står en grupp barn i åldern 10-12 år.
Bildtext Elever från grundskolan Norsens Cygneaeus-enhet fick på torsagen tillfälle att träffa kronprinsessan Victoria och prins Daniel. De överräckte Mumins stora bildordbok som gåva till kronprinsessparets barn.
Bild: Lehtikuva

De kungliga gästerna serverades också en måltid inspirerad av Finland och företagets historia: Skagenröra med surdegsbröd, fröknäcke med pumpahummus och picklade grönsaker, vitmögelost med Pihlaja-marmelad och en havtornsshot från företagets trädgård. Måltiden avslutades med blåbärs-havrefinancier, havre-vaniljkräm, blåbärsgelé och bär samt ett urval handgjorda praliner.

Kronprinsessan Victoria i närbild. Hon ler glatt i kvällssol.
Bildtext Kronprinsessan Victoria var på gott humör efter torsdagens fullspäckade program.
Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva