Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rapport om Markku Lumios tid som stadsdirektör i Kauhava: Fick flera tillsägningar

Uppdaterad 21.09.2023 12:15.
En man med glasögon kisar mot solen.
Bildtext Markku Lumio jobbar numera som stadsdirektör i Kaskö.
Bild: Juho Teir / Yle

Markku Lumio tillrättavisades flera gånger under sin tid som stadsdirektör i Kauhava. Det framkommer av en rapport som nu publicerats.

I maj 2022 bildades ett tillfälligt utskott som skulle bereda uppsägningen av Markku Lumio, alternativt en flytt till andra uppgifter. Orsaken var den förtroendebrist som hade uppstått.

Fullmäktige beslöt bilda det tillfälliga utskottet med rösterna 37 mot 6.

Det hela började under 2018, då Lumio under en längre tid ska ha betett sig opassande mot en kvinna. Sedan ska något igen ha inträffat på en arbetsresa våren 2022 och det fick bägaren att rinna över för politikerna.

I rapporten framkommer att Lumio blivit tillrättavisad ett antal gånger under åren. Men när han hördes av utskottet i fjol somras förminskade han händelserna, eller så mindes han inte att någon skulle ha gett honom direktiv.

Lumio avslöjade också namnet på en kvinna som anklagade honom till den lokala tidningen, vilket inte ökade förtroendet.

Samlingspartiet, SDP och Kristdemokraterna konstaterade i april i fjol att man hade tappat förtroendet för Lumio, eftersom han inte anpassade sig enligt de direktiv som getts gällande hur han ska uppföra sig. Efter detta grundades det tillfälliga utskottet.

Lumio hann dock säga upp sig själv och utskottets rapport publicerades aldrig. Inte förrän nu. Ärendet har varit en vända i domstolarna och beslutet blev att staden måste publicera rapporten.

Lumio: Vi blickar framåt

Markku Lumio är numera stadsdirektör i Kaskö.

Till Yle Österbotten säger Lumio att han anser att rapporten är lika med ingenting (”tyhjää täynnä”).

– I rapporten ville man få sakerna att stämma överens med utskottets uppdrag, säger Lumio.

Utskottet tillsattes alltså för att bereda Lumios uppsägning eller en flytt till andra uppdrag.

Enligt Lumio blev han också uppmanad och tillrättavisad på ett osakligt sätt.

På frågan om händelserna i Kauhava påverkat hur han sköter sitt jobb i Kaskö, svarar han:

– Nej. För ett år sedan sa de förtroendevalda i Kaskö att vi blickar framåt, inte bakåt. Jag har fått ett starkt stöd av dem för att utveckla Kaskö, och där finns det tillräckligt att göra.

Uppdaterad med Markku Lumios kommentarer kl. 12.15.

Texten är en översättning, förutom Lumios egna kommentarer, av Juuri julkistettu raportti paljastaa, miksi Kauhavaa johtanut Markku Lumio menetti luottamuksen: vähätteli käyttäytymisohjeita ja vuoti tietoja av Sari Möller.