Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kronprinsessan Victoria kom till drottningstaden Lovisa: ”Hon verkade mycket jordnära och trevlig”

Uppdaterad 21.09.2023 21:05.
Kronprinsessan Victorias och prins Daniels besök streamades live. Du kan se streamen här. - Spela upp på Arenan

Sveriges kommande drottning, kronprinsessan Victoria, besökte Lovisa på torsdagen (21.9). Bland Lovisaborna som kommit för att se det kungliga kronprinsessparet var stämningen på topp både inför och under det historiska besöket.

Lovisabon Diana Tuominen började förbereda sig inför det kungliga besöket i god tid. Tuominen gjorde det extra fint i trädgården och städade till och med inne för att hon vet att det är kungligt besök i staden.

Hon bor precis vid Gamla strand och behövde inte ens gå hemifrån för att få se kronprinsparet promenera förbi.

När det blev klart att kronprinsessan skulle besöka Lovisa var det en självklarhet att Tuominen skulle ta semester från jobbet just den dagen.

– I dag ska jag insupa atmosfären och följa med kronprinsessparets tur i Lovisa. Tack till stadsdirektören som fixade hit dem, sa en förväntansfull Tuominen på torsdagsmorgonen.

Diana från Lovisa har tagit ledigt från jobbet för att se kronprinsessan Victoria

4:47

En hel del Lovisabor verkade ha kommit in i samma kungliga stämning som Tuominen. Lovisa torg började fyllas med publik redan en god stund innan kronprinsessan och prinsen anlände i en stor svart bil. På plats fanns förstås också en massa poliser och journalister.

En äldre kvinna håller en liten flicka i famnen. På huvudet har flickan en krona.
Bildtext Päivi Uusitalo har med sig en egen liten prinsessa, barnbarnet Sanni Uusitalo.
Bild: Mira Bäck / Yle

Kronprinsessparet började sitt Lovisabesök med att gå ut på Rådhusets balkong och vinka till folksamlingen. De möttes av vajande flaggor, applåder och rop.

Förväntansfull folkmassa på Lovisa torg.
Bildtext Folksamling på torget.
Bild: Mira Bäck / Yle
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel vinkar från balkongen på Lovisa rådhus. På torget står publik och ser på.
Bildtext Flaggorna vajade när kungligheterna steg ut på balkongen.
Bild: Mira Bäck / Yle

Pekka Linnainmaa står på torget med en flagga i var hand, en finsk och en svensk. Han kommer ända från Pälkäne och har kört lite över två timmar för att ta sig till Lovisa.

Att få se Victoria och Daniel vinka till publiken från Rådhusets balkong var värt det.

– Det kändes jättefint. Jag har väntat på att möta henne i Finland igen, säger Linnainmaa.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel vinkar från Lovisa rådhus balkong.
Bildtext Kungliga vinkningar.
Bild: Mira Bäck / Yle

Det här var tredje gången han såg kronprinsessan.

– Jag har sett henne och prins Daniel med mina döttrar i Lahtis för tio år sedan. Då fick vi möjlighet att prata lite med henne, berättar Linnainmaa.

Strax börjar folksamlingen på torget röra på sig, något verkar hända.

– Nu kommer de, utbrister Linnainmaa.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel samt deras entourage och Lovisas ledning fortsatte besöket med att promenera genom Neristan till Gamla strand.

På förhand var önskemålet från arrangörerna att publiken inte skulle följa efter, men det var få som lydde. Åtminstone halva publiken från torget gick före, efter eller bredvid Victoria och Daniel genom staden.

Förutom att få höra om till exempel Degerby gilles historia så stannade Victoria för att prata med olika personer längs vägen och för att ta emot teckningar av barn.

Kronprinsessan Victoria i en folkmassa, många kameror i luften. Victoria talar med några kvinnor som ser rörda ut.
Bildtext Kronprinsessan Victoria gav sig tid att byta några ord med människor i folkmassan.
Bild: Mira Bäck / Yle
Kronprinsessan Victoria vinkar mot kameran. Hon befinner sig i en folkmassa.
Bild: Mira Bäck / Yle

Just Lovisas historiska kopplingar till kungafamiljen är något staden utnyttjat för att övertala kronprinsessparet att komma på besök, berättar museiintendent Ulrika Rosendahl.

Staden hette först Degerby, men då Sveriges kung Adolf Fredrik kom på besök 1752 döptes den om till Lovisa efter kungens maka, drottning Lovisa Ulrika. Hon besökte ändå aldrig staden så Lovisa har väntat på att få besök av en drottning sedan mitten av 1700-talet.

– Vad jag förstått är Victoria väldigt intresserad av historia, så jag tror det har haft effekt när man berättat om de starka kopplingarna som stadens grundande har till det svenska kungahuset, säger Rosendahl om varför Lovisa just nu fick besök av kronprinsessan.

Under den svenska tiden besökte kungligheter Lovisa titt som tätt eftersom det var en gränsstad. Men det här är första gången på 221 år som någon från den svenska kungafamiljen är på besök i Lovisa.

En stor folkhop på en gata i Lovisa. I mitten går kronprinsessparet.
Bildtext Folkmassan som följde med från torget genom Ankarparken och mot de gamla delarna av staden. Kronprinsessparet går längst fram i mitten.
Bild: Mira Bäck / Yle

”Här hade man möjlighet att komma ganska nära”

Väl framme vid Gamla strand möttes kronprinsessparet och folksamlingen som följde efter dem av en ännu större folksamling. Dagisbarn, skolbarn och vuxna hade ställt sig på två sidor och viftade med flaggor då prinsessan gick mellan dem över idrottsplanen mot Kronobron som för över till Drottningstranden.

Innan det var dags att gå över viken fick hon ännu blommor av barn från daghemmen i centrum, alltså Villekulla daghem, Fredsby daghem och Määrlahden päiväkoti.

Många människor står på två led i väntan på kronprinsessan.
Bildtext I väntan på högheterna vid Gamla strand ...
Bild: Mira Bäck / Yle
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel går genom en folksamling.
Bildtext ... och där kommer de!
Bild: Mira Bäck / Yle

För dem som samlats i centrum för att se kronprinsessparet så slutade det roliga här. Kronobron var avstängd för vanligt folk och att ta sig runt landvägen skulle ha gått för långsamt.

Två kvinnor i höstjackor står framför rosenbuskar vid en strand. En av dem har en cykel.
Bildtext Kristina Teittinen och Margareta Mattson blev imponerade av hur kronprinsessan förde sig. Bakom dem syns Kronobron.
Bild: Mira Bäck / Yle

Margareta Mattson och Kristina Teittinen verkar nöjda med det de fått vara med om. Ingendera av dem har tidigare sett en livs levande kunglighet.

– Visst är det trevligt att se kronprinsessan Victoria. Det är sällan det kommer så viktiga personer på besök till lilla Lovisa, säger Mattson.

– Här hade man möjlighet att komma ganska nära, säger Teittinen.

Hon beskriver kronprinsessan som både strålande och vacker.

– Det var trevligt att se att hon talade ganska mycket med människor. Speciellt med barnen så gick hon ner och diskuterade. Hon verkade mycket jordnära och trevlig, fastän man inte känner henne, säger Mattson.

Fantastiskt mottagande

På Drottningstranden hade tusentals personer samlats. Här blev det uppträdanden av Lovisakören och kören från Kungsholmens gymnasium, samt tal av stadens ledning och förstås av kronprinsessan själv.

Stadsfullmäktiges ordförande och riksdagsledamot Otto Andersson (SFP) kommenterade i sitt tal att det aldrig varit så många personer ute på Lovisas gator.

– Jag är överväldigad av det fantastiska mottagandet som vi fått av er i dag. Det är helt enastående, inledde kronprinsessan Victoria sitt tal och verkade uppriktigt rörd över uppmärksamheten hon fått. Hon tackade för att Lovisa valt att hedra henne på en så vacker plats med utsikt över Lovisaviken och historiska Lovisa.

Kronprinsessan Victoria i en talarstol med Lovisa stads vapen på. Bakom kronprinsessan står det Kungingattarenranta Drottningstranden på en paviljong i trä.
Bildtext Kronprinsessan var rörd och berörde med sitt tal.
Bild: Lehtikuva

På Drottningstranden väntade den officiella orsaken till besöket: Kronprinsessan Victoria invigde Victoriaplatsen och avtäckte en minnestavla.

– Jag hoppas att denna plats kan ge er harmoni, mellan naturen och friheten, mellan historia och framtiden och att ni känner närheten mellan våra två länder. Ta nu hand om denna vackra plats, avslutade kronprinsessan sitt tal.

Lovisa är en otroligt söt stad, tycker kronprinsessan Victoria. - Spela upp på Arenan

Bland de ivriga åskådarna på Victoriaplatsen fanns Jenna Aalto som är en av de nyinflyttade invånarna på Drottningstranden, där bostadsmässan ordnades i somras.

– Det var en otroligt vacker och känslosam tillställning. Det här är så spännande, det är verkligen kronan på verket att vi fått ett så värdigt besök till Lovisa, säger Aalto som dagen till ära klätt sig i Lovisatröjan och bär Lovisasmycket kring halsen.

Diskussion om artikeln