Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Norrena & Frantz: ”Jag tillåter mig tänka på min ex-kärlek ibland utan dåligt samvete”

Kvinna i förgrunden ser drömsk ut, i bakgrunden skymtar en man
Bild: YURI ARCURS

För en tid sedan fick Relationspodden ett brev av en lyssnare som undrade varför hon har så svårt att komma över sitt ex.

Brevskrivaren berättade att hon i dag lever i en ny välfungerande relation, men ändå blev hon orimligt ledsen då hon fick höra att ex-pojkvännen träffat en ny.

Varför är det ibland så svårt att släppa taget? Varför fortsätter man att spana in sin före dettas förehavanden på sociala medier, fast man inte ens vill ha hen tillbaka?

Och hur gör man för att få ett ordentligt avslut på det som varit?

Det här fördjupar vi oss i denna vecka i podden. Några av veckans brev publicerar vi här.

Jag kan inte sluta stalka mitt ex på sociala medier!

35:22

Blir äcklad av att tänka på exet men kan ändå inte sluta

Jag var ihop med mitt ex i några år och han gjorde slut med mig rätt abrupt. Jag insåg fort hur dåligt jag haft det med honom, att jag tagit hand om honom som en mamma och att han inte ens var min typ.

Min nuvarande kille är däremot helt rätt för mig. Även om vi också är rätt olika funkar vi ihop. Är jättekär fortfarande efter några år.

Jag märkte dock att jag i början var glad att ha hittat min pojkvän för att det lite kändes som att jag vann. Exet hade en massa råddiga relationer och jag var i hemlighet skadeglad.

Nu har han hittat en tjej och även om jag inte har någon aning om hur det går för dem så kommer jag på mig själv att känna mig lite ledsen. Vet inte varför jag bryr mig och det känns irriterande att sådana tankar ens kommer upp i mitt huvud.

Vill verkligen inte vara med honom och då jag funderar på hurdan han är så blir jag oftast äcklad. Väldigt förvirrande.

Äcklad men ändå lite ledsen 27

Låt tankarna komma och skäms inte

Umgås fortfarande ibland med en person som jag var kär i för ett antal år sedan, men som det inte blev något med. Det var en verklig sorg för mig.

Både han och jag är idag lyckligt gifta, men det händer att en tanke på det som kunde ha varit flyger genom mitt huvud.

Han och min man är väldigt olika och det händer till exempel att jag jämför min man med min ex-kärlek och önskar att min man hade vissa av hans egenskaper.

Jag har bestämt att det måste vara okej, så länge jag inte göder de där tankarna. Ibland är det lättaste sättet att bli av med tankar och känslor att helt enkelt låta dem finnas där ett tag och inte stressa för mycket över dem. Låt dem komma och gå.

Det är tillräckligt jobbigt ändå utan att man ska behöva skuldbelägga sig själv för tankarna.

Jag har också tagit för vana att kontra tankarna med att tänka på de egenskaper jag tycker mest om i min man och minnas varför jag en gång blev kär i honom.

Lyckligt gift som ibland återvänder till det förflutna, 30+

Jag vill inget mera än vara likgiltig till mitt ex!

Mitt ex kan inte vara ensam och inledde ett nytt förhållande medan vi ännu var tillsammans. Han blev i och för sig ihop med mig då han ännu bodde ihop med exet före mig så jag var ju inte förvånad.

Jag vill inte ha honom tillbaka. Ett liv då jag bara gick och väntade på nästa katastrof, det vill jag ju aldrig ha igen! Han har genom åren på så många sätt bevisat vad han är för en.

Men ändå.

Jag vill ju inte bry mig alls. Jag vill vara likgiltig. Hur gör man? Hur länge tar det?

Jag har nu träffat en man som behandlar mig bra, men jag vet knappt hur man beter sig i ett förhållande med någon som är pålitlig och fattar normala beslut. Hur kan det vara så svårt?

Sakta men säkert, 43