Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vi köper allt mer secondhand – och affären görs allt oftare från konsument till konsument

Kläder på klädräck.
Bildtext Finländarna har fått upp ögonen för secondhand. Förr var det hemelektronik som intresserade, nu är mode den absolut största produktgruppen.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Finländarna köper gärna begagnade produkter. Under det senaste året har 60 procent av oss köpt någonting i andra hand, visar en färsk rapport.

I fjol var finländarna bland de ivrigaste secondhandkonsumenterna i världen. I år har Storbritannien och Schweiz gått om Finland, och USA och Indien finns strax bakom.

Den så kallade cirkulära marknaden i Finland växer explosionsartat och uppgår till 895 miljoner euro, uppskattar branschorganisationen Finsk Handel i en färsk utredning.

En femtedel av marknaden består av traditionell loppmarknadsförsäljning, en femtedel av försäljning i affärer och näthandel och ungefär 60 procent av näthandel från kund till kund via olika nätplattformar.

En majoritet av den cirkulära handeln består av secondhandshoppande.

Men en allt större andel består av affärernas egna outlet-försäljningar, där man säljer till exempel återlämnade produkter eller produkter med småfel.

Mode går bäst åt

Näthandeln som riktar sig från konsument till konsument har nästan tvåfaldigats i omfattning sedan år 2015.

Då var hemelektronik den största produktgruppen – nu är det mode. På åtta år har modemarknaden vuxit med 144 procent.

Här spelar också den ökade konkurrensen på secondhandmarknaden in.

Näthandeln konsumenter emellan har utökats av inhemska och internationella plattformar, affärer, näthandlar och traditionella affärer, säger Jaana Kurjenoja, chefsekonomist på Finsk Handel.

En kvinna tittar på kläder.
Bildtext Efterfrågan på kläder är stor också på secondhandmarknaden.
Bild: Mikko Koski / Yle

Kunderna lockas av billiga priser, försäljarna av lätthet

De flesta som shoppar begagnat motiverar det med att det sparar pengar. 80 procent av dem som köpt produkter i andrahand säger att de gjort förmånliga inköp.

De konsumenter som säljer varor de inte längre behöver motiveras däremot inte av pengar, utan vill framför allt bli av med produkter de inte längre behöver.

Trots att de flesta som köper och säljer secondhand upplever det som positivt, fanns det ändå orosmoln bland konsumenterna.

Över hälften av försäljarna och köparna är rädda för att bli lurade eller bedragna, visar rapporten.