Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Teaterhögskolan i Sörnäs ockuperas av studerande i protest mot regeringens sparplaner – kräver ställningstagande också av Konstuniversitetet

Uppdaterad 21.09.2023 13:33.
Två tält, sovsäckar och liggunderlag inne i entrén på Teaterhögskolan.
Bildtext Studerande har slagit upp tält i entréhallen i Teaterhögskolan i Helsingfors.
Bild: Selma af Schultén / Yle

Studerande vid Konstuniversitetet har ockuperat Teaterhögskolan i Sörnäs. Demonstranterna protesterar mot nedskärningar i bostadsstödet och terminsavgifter för utländska studerande.

Tidigare i veckan ockuperade studerande vid Helsingfors universitet huvudbyggnaden vid Senatstorget. Också i Aurum i Åbo demonstrerar studerande från Åbo Akademi och Åbo universitet.

Förutom krav på bibehållet bostadsstöd kräver demonstranterna att de studerandes psykiska hälsa ska tryggas.

”Ett ökande tryck på att bli färdig, och att klara av försörjningen och vardagen försvagar studerandes mående och belastar mentalvårdstjänsterna ytterligare”, skriver de studerande i ett pressmeddelande.

Plakat från demonstration med texten: "Rights for international students", rättigheter för internationella studerande.
Bildtext Ockupanterna kräver att Konstuniversitetet tar ställning för även internationella studerandes arbetsro, och att regeringen inte höjer terminsavgifterna för internationella studerande.
Bild: Katinka Ebbe

Därtill kräver de att Konstuniversitetet ska ta ställning för att freda studerandes möjligheter att koncentrera sig på studierna utan oro för försörjningen också för internationella studerande, och mot en rasistisk invandringspolitik som ytterligare drabbar studerande från utlandet.

Rektor: Inte rättvist att vi skär i våra barns försörjning

Konstuniversitetets rektor Kaarlo Hildén uttrycker i ett pressmeddelande stöd för studenternas krav. Studerande måste kunna koncentrera sig på sina studier utan oro för sin försörjning.

Enligt Hildén är regeringens planerade sparåtgärder ohållbara. Regeringens planer på att frysa studiestödets indexhöjningar och skära i bostadsstödet, samtidigt som man kräver att universiteten förkortar studietiden ytterligare, urvattnar regeringens ambition att höja högskolornas nivå.

En planch med texten "Tervetuloa taideyliopiston valtaukseen", välkommen till konstuniversitetets ockupation.
Bildtext ”Välkommen till Konstuniversitetets ockupation”.
Bild: Katinka Ebbe

”Det är inte rättvist att vi i medelåldern tryggar vår egen försörjning, samtidigt som vi ger våra barn en sönderfallande planet och nedskärningar i deras försörjning”, säger Hildén.

Universitetet kommer inte att stoppa demonstrationen så länge den förlöper lugnt.

Teaterhögskolans entré. I förgrunden en skylt där det står "hallitusohjelma tappaa", regeringsprogrammet dödar, och i bakgrunden studerande som står och pratar.
Bildtext ”Regeringsprogrammet dödar”.
Bild: Selma af Schultén / Yle

Artikeln uppdaterad 13:33 med rektor Kaarlo Hildéns kommentarer.