Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu inleds tre veckor av utmarscher och protester – fackförbund slår ihop sig mot regeringen

Uppdaterad 21.09.2023 17:44.
Servicefacket PAM:s ordförande Annika Rönni-Sällinen
Bildtext Servicefacket PAM:s ordförande Annika Rönni-Sällinen sällar sig till dem som är oroade och upprörda över regeringens planer på att inskränka i arbetstagarnas rättigheter.
Bild: Silja Viitala / Yle

Servicefacket PAM, Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT, fackförbundet JHL, Industrifacket och Fackförbundens centralförbund FFC har slagit ihop sina krafter.

Fackförbunden PAM, AKT, JHL, Industrifacket och centralförbundet FFC har måttet rågat. FFC och deras medlemsförbund inleder nästa vecka politiska meningsyttringar.

Fackförbunden har redan meddelat Finlands politiska ledning om att FFC och dess fackförbund inleder fackliga åtgärder. Enligt FFC:s vice ordförande Katja Syvärinen handlar det om ett rop på hjälp.

På tisdag den 26 september inleds yttringarna och de fortsätter i tre veckor. Det kan handla om utmarscher och demonstrationer.

Det blir tre lokala aktioner per vecka. Information om den första aktionen kommer på fredag.

Det här kritiserar fackförbunden

Fackförbunden som hör till FFC är upprörda över de nedskärningar och försämringar som regeringen riktar mot arbetstagarna.

De är upprörda över regeringens planer att försämra möjligheten för politiska strejker och för strejker då det finns ett gällande kollektivavtal, alltså så kallade olagliga strejker.

Fackförbundens böter ska stiga märkbart för så kallade olagliga strejker och personer som deltar kommer också att få personliga böter.

Fackförbunden är sura över regeringens förslag att den anställda ska förlora lönen för första sjukdagen och över att det ska bli möjligt med tidsbundna avtal på ett år utan motiveringar från arbetsgivarens sida.

Det var en upprörd stämning på FFC:s huvudkontor vid Långa bron i Helsingfors då fackbossarna höll sin presskonferens.

På plats var Katja Syvärinen, vice ordförande för FFC:s styrelse, Pams ordförande Annika Rönni-Sällinen, Riku Aalto från Industrifacket, Päivi Niemi-Laine från JHL och Ismo Kokko från AKT.

Speciellt besvärligt för deltidsanställda

Riku Aalto sa att trepartssamtalen den här gången bara har varit teater. Arbetsgivarna kommer med ännu radikalare förslag än de som finns i regeringsprogrammet och det finns inga möjligheter för fackförbunden att påverka.

Pams ordförande Annika Rönni-Sällinen säger att medlemmarna i hennes fackförbund anser att det inte finns någon annan möjlighet än att reagera på regeringens linje.

Vi måste agera

Annika Rönni-Sällinen, Pam

Hon säger att deltidsjobben bara har ökat. Hon anser att regeringen har rätt i att man ska sträva efter heltidsjobb, men lägger inga krav på arbetsgivarna.

Pams medlemmar behöver ofta bostadsbidrag och andra stöd för att klara sig. Ordförande Rönni-Sällinen anser att regeringen nu kastar dem under bussen.

– Vi måste agera, säger Rönni-Sällinen.

JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine säger att det i regeringsprogrammet finns skrivningar som är speciellt besvärliga för kommunsektorn.

Hon lyfter upp planerna att exportindustrin ska slå fast den maximala löneförhöjningen. Det här gör det omöjligt att utjämna löneskillnaderna mellan kvinno- och mansdominerade branscher.

Fackförbundens ordförande understryker att det inte är något självändamål att strejka. Om regeringen slopar sina planer på att skära i de sociala bidragen och begränsa strejkrätten avslutar fackförbunden sina stridsåtgärder.

Om regeringen inte lyssnar till fackförbunden är de redo att ta till häftigare åtgärder.

Orpo kallar till möte

Statsminister Petteri Orpo (Saml) svarar fackförbunden att han hoppas att åtgärderna blir så milda som möjligt på grund av Finlands ekonomiska läge.

Han har kallat både arbetstagar- och arbetsgivarsidan till förhandlingar i Villa Bjälbo på onsdag.