Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Yle publicerar hemvideo på Putin i Finland – bilderna avslöjar en KGB-man med ”dålig vindoverall, dålig frisyr”

En unik hemvideo från tiden då Sovjetunionen höll på att rasa visar hur Putin tillbringar fritid på en lyxvilla i södra Finland. Trots att Putins utstyrsel var avslappnad betedde han sig mycket reserverat.

Klädd i en vit, ärmlös skjorta och blåa träningsbyxor av Adidas. Håret är långt, intrycket vardagligt.

Så här har världen aldrig tidigare sett Rysslands president Vladimir Putin.

Fritidsklädda Putin spelar pingis, men inte blir stilen något fräschare då han senare sitter vid matbordet och avnjuter en festlig måltid.

Bilden passar inte ihop med den offentliga image Putin målmedvetet byggt upp i flera års tid.

Den här artikeln visar hur grovt annorlunda den nutida despoten såg ut före han kom till makten.

– Det här är Putin innan han blev rik: dålig vindoverall, dålig frisyr, dålig ärmlös skjorta, sysslandes med vardagliga ting, säger Luke Harding, brittiska tidningen The Guardians Rysslandsexpert och tidigare Moskvakorrespondent.

Videon är filmad i Finland kring valborg, enligt Yles uppgifter i början av 1990-talet. Putin, som då var ungefär 40 år gammal, hade i snabb takt blivit en inflytelserik spelare i S:t Petersburg.

Yle har fått ta del av den exceptionella hemvideon som spelades in under visiten. Besöket har inte tidigare varit känt i offentligheten i Finland.

På videon syns hur vanligtvis återhållsamma Putins självkontroll tidvis brister. Under pingismatchens villervalla ser vi honom till och med skratta - en högst ovanlig syn.

– Det som är mest påfallande är att Putin ler och ser ut som en människa, i stället för den monstruösa karaktär han är i dag, säger Harding, som sett snuttar av videorna Yle fått.

När bollen är spelad avslöjas Putins maner: han skrapar sig upprepat i nacken med vänstra handen. Rysslands blivande ledare verkar ovetande om att han filmas.

I den här videon syns snuttar av två pingismatcher. Putin spelar dubbel med S:t Petersburgs statsdirektör Anatoli Sobtjak, med två livvakter som träningsmotståndare.

Videon är filmad på en representationsvilla som tillhör Thomesto-företagen, som gjorde mycket handel med Ryssland. Villan ligger på Torsö i Raseborg, vid Finlands sydkust.

Besöket ägde rum under en kaotisk tid. Sovjetunionen föll år 1991 och efterträdaren Ryssland trevade plågsamt från kommunismen mot kapitalism.

Samma år döptes Leningrad om till S:t Petersburg och Sobtjak blev stadsdirektör. Putin arbetade som hans medhjälpare och hade hand om storstadens internationella relationer.

Mitt i allt detta hade Putin och Sobtjak ändå tid att obemärkt semestra i Finland med sina familjer – och spela pingis.

Matchmotståndarna förstår sin roll – de kämpar tillräckligt, men inte för mycket, så att Putin och Sobtjak får fira en seger.

Putin är noggrann, till och med paranoid, då det gäller hans privatliv. Han tillåter publicering bara av sådant videomaterial som förstärker presidentens auktoritet.

På videon som Yle fått har Putin ändå inte kunnat diktera vad som filmas eller hurdant intryck han ger. Harding påpekar att videon också visar hur liten Putin är.

– Det här är förträffligt, fascinerande, originellt och fängslande filmmaterial, säger Harding.

Collage av tre bilder med Vladimir Putin. I den första spelar han hockey, i den andra är Putin i cockpiten på en ubåt och i den tredje, bar överkropp, med en stor fisk.
Bildtext Envåldshärskaren Putin har byggt upp en image som en machoman som är bra på allt. På bilderna spelar Putin ishockey i Sotji år 2021, dyker i närheten av Hogland 2019 och fiskar i Sibirien 2017.
Bild: Alexei Nikolsky, Alexei Druzhinin / AOP

Yle berättar inte källan för videon, eftersom Putins reaktioner på avslöjanden om hans privatliv kan vara oförutsägbara. För att skydda källorna namnger Yle inte heller de intervjuade personerna.

Videorna som syns i artikeln har editerats eftersom ursprungsmaterialet består av typiskt skakig hemvideo.

Yle har bekräftat att videon är äkta och har materialet på en gammal vhs-kassett. Yle har också bekräftat stället där videon filmades. Villan är nuförtiden en finländsk persons privata hem och ägs inte längre av Thomesto-företagen.

En kort snutt av materialet har tidigare läckt ut i offentligheten, men raderades snabbt från bland annat videotjänsten Youtube.

Då Putin märker att han filmas vänder han blicken ner. Bredvid Putin på bilden nedan står Anatoli Sobtjaks livvakt.

Vladimir Putin 90-luvulla värikkäissä verkkarivaatteissa.

Värdarna för visiten är finländska affärsmän som ville förstärka sina relationer till Ryssland. I enlighet med dåtidens kutym trakterades gästerna frikostigt.

En man som då jobbade för Thomesto berättar för Yle att inga stora affärsavtal var på gång under besöket. Att stå på god fot med Putin och Sobtjak kunde enligt mannen ändå ha en positiv inverkan på framtida affärer och skattebehandling.

Med tanke på att båda gästerna senare steg högt upp i den nyckfulla ryska hierarkin kan satsningen tänkas ha burit frukt.

Eftersom det handlade om ryska alfamän betonades behovet av att hävda sig i allt som gjordes under den våriga utflykten, till och med i bordtennisspelen.

– Jag spelade en match mot Putin, men jag avslöjar inte vem som vann, säger mannen.

Enligt honom var fisket ett viktigt tidsfördriv under vistelsen, vilket också syns på den nedanstående videon.

Thomesto-chefen Pentti Laukontaus agerar skeppare för Busterbåten och på mittbänken stökar Sobtjak. Den tredje mannen i båten är Putin.

Enligt finska affärsmannen som var på plats var det viktigt att få fångst också i Raseborg, även om Putin då ännu inte utnyttjade posering med imponerande fiskfångster för att bygga upp sin image - något han sedermera sysslat med som president.

– De var ivriga fiskare. De försökte fiska med kastspö, men vi hade också näten ute för att få ens någon fångst. Inte fick de napp med att kasta eller meta, berättar mannen.

Personen som var plats berättar att just Putins karaktär skiljde sig från de andras.

En lågmäld, tunnhårig man sitter i båten med ryggen mot fören, klädd i en orange jacka.

De andra i båten tittar in i kameran och ropar mot stranden, men mannen sitter tyst.

Med kragen uppdragen är han så ljudlös och osynlig som möjligt.

– En tränad spions fasoner, säger en person som var på plats om Putin.

Också brittiska Rysslandsexperten Harding fäster uppmärksamhet vid Putin som försöker gömma sitt ansikte.

– Det första man lär sig på spionutbildning är att man ska undvika att fastna på bild. Spioner är förtegna överallt i värdlen, men speciellt inom KGB, så det här videomaterialet är alldeles exceptionellt, säger Harding.

En person som deltog i besöket i Raseborg säger sig minnas att Putin under vistelsen berättade att han jobbade som officer för KGB.

Putin har påstått att han lämnade underrättelsetjänsten i augusti 1991 då de konservativa kommunisterna försökte avsätta Sovjetunionens president Michail Gorbatjov i en misslyckad kupp.

Det betyder ändå inte att Putin nödvändigtvis skulle ha brutit sina band med organisationen.

I underrättelsevärlden brukar man säga ”en gång spion, alltid spion”. I Putins kölvatten styrs Ryssland nu av underrättelsebranschens veteraner som tolkar världen ur en misstänksam spions synvinkel.

Harding tror att Putin betraktade hemvideofilmandet i Raseborg som ett finländskt underrättelsepådrag, vilket det enligt Yles uppgifter ingalunda var.

I vimlet av valborgsfirandet kunde Putin inte helt undvika kameran, men åtminstone kunde han kontrollera uttryckandet av sina känslor. Vid flera tillfällen ser han ganska så purken ut.

– I unga Putins min, före all botox, syns ett vagt missnöje med världen. Han ser skeptisk eller dyster ut, säger Harding om närbilden på Putin.

I den här videon syns hur livvakterna hänger upp en piltavla åt Putin.

I en av de föregående videona syns en kvinna, som rensar en fisk fångad av Putins båtsällskap. Enligt ett ögonvittne är hon Putins dåvarande maka Ljudmila Putina. I och med nytt äktenskap är hon numera känd som Ljudmila Otjeretnaja.

Yle har inte kunnat bekräfta hennes identitet i den situationen, men enligt Yles källor var både Ljdumila Putina och familjens döttrar på plats.

En Thomesto-anställd som var på plats hyllar Ljudmila som en väldigt trevlig kvinna. Vad Putin var för en typ var däremot betydligt svårare för honom och de andra finländarna att luska ut.

– Det gick inte att komma nära Putin, så att det skulle ha druckits lite sprit och pratats om kvinnor och livet, inte nära på. Han var väldigt restriktiv vad gällde alkohol och rökte inte cigaretter, minns mannen.

Ett alldeles unikt ögonblick har ändå fastnat på videon. Sovjetimperiets barn Putin skämtar om marknadsekonomi då hans chef Sobtjak får en stor köttbit framför sig.

På videomaterialet från måltiden syns hur Putin har både vin och öl framför sig medan de andra verkar dricka endast vin.

Enligt rysk vana skulle det på måltiderna i Raseborg också bjudas på starksprit.

– Nog dracks det alltid lite brännvin där, berättar mannen som var på plats.

Senare, efter att Putin blivit president, har man ofta sett honom skåla. Men hans ätande har nästan aldrig visats.

– Han glufsar verkligen i sig maten, säger Harding.

Också i det här syftet är hemvideon från valborgsfirandet i Raseborg unik, enligt Harding.

Sällskapet kalasar med stek och skämtar om frossandet, samtidigt som folket i deras hemstad lider av matbrist. I början av 1990-talet var butikshyllorna i S:t Petersburg ofta tomma och maten ransonerades.

Putin varnade om ström av ryssar över gränsen

Enligt Yles källa var Putin väldigt fåordig på villan i Raseborg. En fråga som Putin ställde kommer mannen ändå ihåg.

– Han frågade mig vad som skulle hända om en och en halv miljon ryssar plötsligt tog sig över gränsen till Finland. Jag svarade att ingenting skulle hända, minns mannen.

Putin misstänkte verkligen att en massflykt skulle kunna ske, säger mannen. Förhållandena då Sovjetunionen höll på att rasa var så kaotiska och människor var väldigt oroliga för hur de skulle klara sig.

Mannen berättar att han svarade Putin med att konstatera att massflykt över gränsen inte var en farhåga, eftersom ryssar har en så stark kärlek till hembygden.

Sovjetunionens fall var omvälvande för affärsrelationerna

Botox gjorde inte Putin till en evigt ung president

Sobtjak, som dog år 2000, sågs i Ryssland som en reformvänlig ledare. Putins övertygelse var mindre klar då han inledde sin politiska karriär.

– Vilken Putin ser vi här? Är det demokraten Putin? Eller ser vi Putin spela en av de otaliga roller han spelat under sin karriär? frågar Harding.

Putin besökte Finland ofta på 1990-talet, speciellt som gäst i Åbo som var S:t Petersburgs vänstad. Senare landade Putin i Moskva och blev chef för underrättelsetjänsten FSB, alltså tidigare KGB. Därifrån öppnades vägen till Kreml och ledare för landet.

Jämfört med sin företrädare Boris Jeltsin såg president Putin ung och dynamisk ut. Enligt Harding var Jeltsin i stort sett oförmögen att sköta sina uppgifter och dessutom ofta full.

– Putin svepte in som en nykter, nästan tysk-preussisk, effektiv, modern och teknokratisk ledare, beskriver Harding.

Pingisspelaren med det rufsiga håret och lösa träningsbyxorna har sedermera fått piffa upp sin image med tillgång till oändliga resurser. Slutresultatet är groteskt.

Kuva Vladimir Putinista 90-luvulla ja vuonna 2023. 90-Luvulla Putinilla on päällään ajalle tyypillinen värikäs verkkapuku ja 2023 valkoinen poolopaita ja musta takki.
Bildtext Putin i Raseborg i Finland i början av 1990-talet och i Moskva i mars 2022.
Bild: Sergei Guneyev / AOP

Snart 71-åriga Putin har veterligen försökt hålla sig ung med hjälp av skönhetsoperationer och botoxinjektioner som ska släta rynkor. Harding anser att det här lett till ett uppsvullet, runt ansikte.

– Man har försökt göra honom till rikets ungdomliga eller eviga fadersfigur, men i verkligheten ser han ganska förskräcklig ut, säger Harding.

Redan i början av 1990-talet dög västtillverkade träningsbyxor av Adidas åt Putin, men västliga värderingar dög däremot inte.

Helt som andra ryska miljardärer skaffar Putin det dyraste modet pengar kan köpa, och han låtsas inte ens identifiera sig med vanligt folk.

Då Putin en månad efter anfallskrigets början predikade för ett fullsatt stadion i Moskva om västvärldens ondska var han klädd i en italiensk täckjacka med en prislapp på 10 000 euro.

Den var knappast något varmare än orange Thomeston-jackan han hade på sig på fiskeutflykten i Raseborg flera årtionden tidigare.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Kotivideo näyttää pälyilevän Putinin verkkareissa – Yle julkaisee kuvat salaiselta Suomen-matkalta.