Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bayer investerar stort i Åbo – öppnar ny fabrik som tillverkar hormonspiraler

Uppdaterad 21.09.2023 18:18.
Personer i en fabrik.
Bild: Bayer Nordic

Läkemedelsföretaget Bayer öppnar idag en ny fabrik för produktion av hormonspiraler. Investeringen är en av företagets största investeringarna i Finland.

Hela produktionsanläggningen i Åbo förnyades i och med den stora investeringen. Förutom den nya fabriken moderniserades också de nuvarande anläggningarna. Slutresultatet är, enligt Bayers pressmeddelande, en toppmodern, högautomatiserad läkemedelsfabrik med hög kompetens, som skapar en bra grund för hållbar konkurrenskraft långt in i framtiden.

– Modern produktion innebär effektiv övervakning av processer och en djup förståelse för dataanalys och användning. Lyckligtvis har Finland teknisk spetskompetens och innovativa samarbetsmöjligheter, vilket är styrkorna hos ett litet land i global konkurrens, säger Tomi Penttilä, chef för Åbo produktionsanläggning.

Bayers nya fabrik i Åbo.
Bildtext Bayer investerar stort i Åbo.
Bild: Bayer Nordic

Bayer satsar på Finland

Bayer har investerat mer än 720 miljoner euro i Finland under de senaste tio åren. Det här har stor inverkan på livskraften i den finska läkemedelsindustrin, Åboregionen och hela den finska ekonomin.

Produktionsanläggningens betydelse är också stor på global nivå. Varje år skickas miljontals preventivmedel från Åbo till mer än 130 länder runt om i världen.

När det gäller kvinnor borde det vara: Hennes kropp, hennes val

Helen Mwathi

– Bayer investerar i Finland för att här finns långa traditioner av toppforskning och högklassig expertis, förklarar Christiane Temminghoff, vd för Bayer Nordic.

Inuti en läkemedlesfabrik.
Bildtext Hormonspiraler tillverkade i Åbo är storsäljare.
Bild: Bayer Nordic

Hormonspiralen är en finsk uppfinning som kom ut på marknaden 1990. Sedan dess har Bayer utvecklat hormonspiralen och dess tillverkningsmetod i Finland i decennier. År 2022 var försäljningen av hormonspiralen 1,3 miljarder euro, vilket innebär att försäljningen har fördubblats de senaste tio åren. Den globala efterfrågan på långtidsverkande preventivmedel beräknas fortsätta växa.

Hormonspiralen främjar kvinnors rättigheter

– För mig som kvinna och mamma är det otroligt inspirerande att vara med om att utveckla och förbättra hormonspiralen. Genom våra små produkter, en finsk innovation, kan vi faktiskt förbättra liv, säger Annika Essén-Suuronen, förändringsledare vid Bayer i Åbo.

Hormonspiralen minskar blödningar, den lindrar menssmärtor, men det allra viktigaste är att den ger kvinnor fler valmöjligheter, att själv bestämma över sin kropp, sin hälsa och sin framtid.

Helen Mwathi, som är chef för Bayers familjeplaneringsprogram, poängterar att kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter.

– Kvinnor borde ha rätt till preventivmedel oberoende av var i världen de är, de borde få bestämma hur många barn de vill ha och hur ofta de vill ha dem. När det gäller kvinnor borde det vara: Hennes kropp, hennes val, säger Mwathi.

Bayer har mer än 1 000 anställda i Finland. Mer än 800 av dem arbetar i Åbo, där också en forsknings- och produktutvecklingsenhet med inriktning på läkemedelsadministration finns. Bayer investerar 70 miljoner euro årligen i forsknings- och utvecklingsarbete i Finland.

2021 var Bayer återigen en av de största företagsskattebetalarna i Finland. Bolaget betalade 115 miljoner euro i bolagsskatt till Finland.

Artikeln har 21.9.2023 klockan 18.18 uppdaterats med Annika Essén-Suuronens och Helen Mwathis kommentarer.