Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Busschaufför lämnade gråtande 6-åring femton kilometer från skolan i Sjundeå – döms till böter

Närbild av en smartklocka på ett barn. Barnet bär grön vindtygsjacka, en gul blus och röd ryggsäck.
Bildtext Pojken hittades med hjälp av smartklockan. Personen på bilden har inget med fallet att göra.
Bild: Sarita Piipponen / Yle

En busschaufför i Sjundeå döms för utsättande efter att ha lämnat en förskoleelev på fel hållplats i Sjundeå. Pojken promenerade storgråtande i närmare 40 minuter innan hans mamma hittade honom.

I augusti 2020 åkte en 6-årig pojke sin vanliga rutt till den finska förskolan i Sjundeå. Eftersom bussen vanligtvis stannade vid resecentret efter hållplatsen vid den svenska skolan så satt pojken kvar på bussen då den stannade vid den dåvarande svenska skolan.

Utsättande

Enligt avtalet med kommunen skulle med bussen stanna vid resecentret så att de finska eleverna kunde stiga av där. Eleverna var nämligen inhysta i en tillfällig byggnad intill resecentret medan det nya skolcentret byggdes.

Chauffören som vikarierade en annan trodde ändå bussen var tom och stannade därför inte vid resecentret.

Chauffören menar att det inte är hans ansvar

Då chauffören fortsatte köra via Västerby och längs med Lappersvägen mot Virkby kom pojken gråtande fram till honom.

Enligt pojken ska han ha förklarat för busschauffören att han missat hållplatsen vid finska skolan varpå chauffören sagt åt pojken att vara tyst och bett honom stiga av bussen.

Chauffören menar däremot att pojken sagt att han stiger av och att hans släkting kommer efter honom. Han menar också att han inte sagt åt pojken att vara tyst eller stiga av, och att det inte är hans ansvar att se efter barnen eftersom bussen kör linjetrafik och det inte är frågan om en beställd skoltransport.

Hittade pojken efter 40 minuter

Mamman berättar att förskoleläraren kontaktat henne då pojken inte dykt upp på hållplatsen. Efter att ha stängt av skolläget på pojkens smartklocka kunde pappan nå sonen. Pojken svarade storgråtande och klockans gps visade att han befann sig vid Vejans, 15-20 kilometer från skolan, på den livligt trafikerade Lappersvägen. Fartbegränsningen vid hållplatsen är 80 kilometer i timmen.

Eftersom det tog tid att stänga av skolläget i klockan hann mamman redan bege sig ut med bil för att leta efter pojken. Efter att ha kört till Evitskog, Sjundeå station och längs med Lappersvägen mot Virkby fick hon via sin man reda på var pojken befann sig. Då hade han hunnit promenera i kring 40 minuter längs med vägen.

Vågade inte längre åka med andra busschaufförer

Pojken hade börjat förskolan en vecka innan det hela inträffade. Fram till dess hade han tagit sig till skolan utan problem, men efteråt blev han rädd och ängslig och vägrade åka med någon annan chaufför än den som vanligtvis körde bussen.

Tingsrätten dömer föraren för utsättande eftersom han inte kontrollerat att alla barn stigit av vid den svenska skolan och för att han lämnat en sexåring ensam på en hållplats och därmed utsatt honom för fara för fara för hälsa och liv.

Chauffören ska betala 40 dagsböter som för honom blir 960 euro. Dessutom ska han betala pojken 600 euro för lidande.