Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Allt fler universitet ockuperas i protest mot regeringen – studerande vid Aalto intog huvudbyggnaden i Otnäs

Uppdaterad 21.09.2023 18:00.
Studentprotesterna sprider sig - studenterna vid Aalto-universitetet ockuperade byggnad på Otnäs campus - Spela upp på Arenan

Studerande vid Aalto-universitetet i Helsingfors har intagit universitetets huvudbyggnad Väre i Otnäs och sällar sig härmed till dem som manifesterar sin åsikt om de åtstramningar i regeringens budget som drabbar de studerande.

Demonstranterna protesterar bland annat mot nedskärningar i bostadbidraget och införandet av terminsavgifter för utländska studerande.

Sini Hintsala studerar arktektur för femte året och vill vara med för att markera motståndet mot regeringens nedskärningar.

– Regeringens åtgärder drabbar utryckligen de studerande hårt. Det handlar om minskningar i socialskyddet, bostadsstödet och studiestödet. Dessutom fryses indexförhöjningarna för studiebidrag. Utländska studerande och lärare får det också sämre.

”Vi stannar kvar i väntan på regeringens svar på våra krav”

Demonstranterna har förberett sig på att övernatta inne i universitetsbyggnaden. De kommer att försöka stanna kvar i väntan på en reaktion från regeringens sida. De kräver att regeringen backar.

– Vi har mat så det räcker åt alla. Om man vill sova lite mer avskilt kan man göra det också. Vi har försökt se till att det ska vara så välordnat som möjligt här och att alla ska känna sig motiverade att delta. Vi stannar här i väntan på regeringens svar på våra krav.

Sini Hintsala säger att arrangörerna på onsdag kväll gick ut med en förfrågan om intresset bland Aalto-studerande att gå med i proteströrelsen. Kommunikationen sker via meddelandeappen Telegram. Till en början var det konststuderande som tog initiativet.

– Men nu är här alla Aaltos studieinriktningar representerade; teknik, ekonomi och konst.

Demonstrationer också i andra högskolor

Studerande vid Konstuniversitetet intog på dagen Teaterhögskolans byggnad i Sörnäs.

Tidigare i veckan ockuperade studerande vid Helsingfors universitet huvudbyggnaden vid Senatstorget. Också i Aurum i Åbo har det demonstrerats.

Det ryktas om att det finns planer på att ordna liknande demonstrationer också vid andra högskolor och universitet.

Aalto-universitetets huvudbyggnad Väre i Otnäs.
Bildtext Aalto-universitetets huvudbyggnad Väre i Otnäs.
Bild: Riikka Kurki / Yle