Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pälsfarmarna får vänta på ersättningar för fågelinfluensan

Djur i bur på pälsfarm.
Bild: Kalle Niskala / Yle

De pälsfarmare som har tvingats avliva sina djur på grund av fågelinfluensan får vänta på ersättning. Det finns heller inga klara planer på avvecklingsstöd.

Pälsfarmarna kan kanske få ersättningar i tilläggsbudgeten, säger Peter Östman (kd) som sitter i jord- och skogsbruksutskottet. Det handlar om ersättningar till de pälsfarmare som har tvingats avliva sina djur på grund av fågelinfluensan - i den nyss presenterade statsbudgeten finns de inte med.

Ersättningarna kommer upp till behandling då det finns en klar bild av alla avlivningsbeslut som myndigheterna har tvingats fatta.

Anslag för ersättningarna reserveras enligt lagen om djursjukdomar för de farmer som tvingas avliva sina djur. Östman säger att summorna torde klarna de närmaste månaderna.

För närvarande är inga ytterligare stödåtgärder aviserade för branschen, men diskussioner och förhandlingar pågår hela tiden.

- Redan i över ett år har vi diskuterat hur gödseln från farmerna skulle kunna tas till vara. Till exempel någon form av transportstöd så gödseln kunde tas till vara och göra nytta, säger Östman.

Peter Östman.
Bildtext Peter Östman är riksdagsledamot för Kristdemokraterna.
Bild: Tapio Luoma-aho

I våras beslöt den förra regeringen att statligt investeringsstöd inte mera ska beviljas för pälsfarmer.

Fågelinfluensa har hittills konstaterats på 26 pälsfarmer i de österbottniska landskapen. Av dessa ska alla djur avlivas på elva av farmerna medan en del av djuren ska avlivas på fem av farmerna.

Också på de övriga tio farmerna kommer man att tvingas avliva djur men något officiellt beslut finns ännu inte.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Pohjanmaas artikel ”Turkistilallisten korvaukset eivät ehtineet budjettiriiheen – asiaan palataan lisätalousarviossa” skriven av Iina Kluukeri.