Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sur start på Europahösten för HJK – Jesse Öst förklarar det snöpliga och sena avgörandet: ”Trodde det var offside och hann inte reagera”

Uppdaterad 21.09.2023 22:46.
Lucas Lingman ser besviken ut.
Bild: Lehtikuva

I en halvlek hade HJK en riktigt tung seger på gaffeln, men Conference League-starten slutade i en bitter förlust. Tre insläppta mål efter paus sänkte HJK i Tölö – och avgörandet grämde HJK:s målvakt.

– Vi drömmer om att avancera från gruppen, sa HJK-tränaren Toni Korkeakunnas dagen före Conference League-premiären i Tölö.

Ett dygn senare kom ett rejält slag i magen för de planerna då HJK tappade en pausledning och förlorade hemma på plastgräset mot PAOK i gruppspelet.

Det svartklädda bortaföljet från Thessaloniki sjöng för allt vad stämbanden höll då det blev en 3–2-seger i Tölö.

HJK-målvakten Jesse Öst suckar då han ska ge sin syn på förlusten. Han blev överrumplad då PAOK satte 2–1 genom Kiril Despodov i 82:a minuten – målet som i praktiken avgjorde för den grekiska ligafyran.

– Ett surt mål att släppa in, lite oturligt. Jag uppfattade att deras spelare stod i offside och han störde mig så pass mycket att jag inte hann reagera på avslutet. Men tydligen låg en av våra spelare lägre ner. Jag hade tagit skottet om jag inte hade reagerat på anfallarens rörelse, säger Öst.

Jag hade tagit skottet om jag inte hade reagerat på anfallarens rörelse

Jesse Öst

HJK protesterade förgäves för att målet skulle underkännas för offside, men efter en videogranskning blåste domaren för mål då Joona Toivio nästan stod vid kortlinjen.

– Så klart är det bittert att förlora, vi vill alltid vinna här hemma. Vi hade en liten chans att lyckas i dag, men tyvärr räckte det inte.

Gjorde jätteräddningar

Öst startade på bänken, men fick rycka ut tidigt. Startmålvakten Niki Mäenpää tvingades avbryta efter att ha skadat sig i samband med en utspark.

Mäenpää bars ut på bår och efter matchen kom han ut från omklädningsrummet med kryckor som hjälp. Enligt Korkeakunnas handlar det om en rejäl vadskada.

– Jag börjar vara så gammal och har några matcher under bältet, så det var inte så svårt att hoppa in. Det var en stor match och man blir lite nervös, men jag försökte att ta det lugnt och göra mitt, säger Öst.

Jesse Öst blir inbytt.
Bildtext Efter en paus på över en månad fick Jesse Öst spela på nytt.
Bild: Lehtikuva

Öst hade inte spelat en match på en dryg månad, men han fick en lugn första halvlek. HJK tätade till bakåt och PAOK hade mycket boll utan att egentligen skapa något, men direkt efter paus blev Öst testad.

Han stod för ett par jätteräddningar och fick hjälp av ribban vid en hörna, men i 55:e minuten var det kvitterat. HJK tappade markeringen vid en frispark och Konstantinos Koulierakis kunde ostört nicka in 1–1.

– Pressen blev tung och de fick lite för många bra lägen. Ett bra lag gör mål till slut om det ser ut så.

Evighetslång pressträff

Hassane Bandé gav HJK ledningen i första halvlek, den enda egentliga målchansen före paus. I andra halvlek blev trycket för stort då PAOK hade en helt annan fart och variation i spelet efter den sömniga första halvleken. Då de sena bortamålen kom var det rätt välförtjänt.

PAOK kontrade in 3–1 på stopptid och Bojan Radulovics straffmål på slutet var kosmetika.

Trots att PAOK vann matchen var det grekiska pressuppbådet inte nådigt. Bortatränaren Razvan Lucescu provocerades av frågvisa reportrar och hans presskonferens pågick i en god halvtimme då han fick förklara den svaga starten på matchen, spelarval, taktik, ligaspelet och allt möjligt.

Segerstämningen var långt borta då Lucescu var klar och lämnade pressrummet.

Perparim Hetemaj i match mot PAOK.
Bildtext Perparim Hetemaj störde PAOK före paus.
Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

HJK spelar på nytt på söndag – då för ett kliv närmare ligatiteln borta mot SJK. Med tanke på att Mäenpää lämnade hemmaarenan på kryckor talar mycket för att Öst spelar mer framöver.

– Förhoppningsvis, jag är redo. Samtidigt är det synd om Niki. Jag vet inte exakt vad som hände med honom, jag band skorna då han låg ner. Jag hoppas att det inte är allvarligt.

Parallellt med PAOK:s seger i Helsingfors öppnade också Eintracht Frankfurt med full pott i samma grupp. Richard Jensen, som startade för Aberdeen, fick se den tyska favoriten vinna efter avgörande i andra halvlek.

Conference League

Grupp G:

HJK–PAOK 2–3 (1–0)
35' Hassane Bandé 1–0
55' Konstantinos Koulierakis 1–1
82' Kiril Despodov 1–2
90+4' Brandon 1–3
90+9' Bojan Radulovic 2–3 (straff)

HJK (3–4–3): Niki Mäenpää (13' Jesse Öst) – Jukka Raitala, Kristopher Da Graca, Joona Toivio – Nicholas Hämäläinen (62' Topi Keskinen), Lucas Lingman, Georgios Kanellopoulos (76' Aleksi Paananen), Pyry Soiri – Hassane Bandé (62' Kevin Kouassivi-Benissan), Bojan Radulovic, Perparim Hetemaj (62' Atomu Tanaka).

Publik: 8532.

Eintracht Frankfurt–Aberdeen 2–1 (1–1)

Diskussion om artikeln