Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Innebandysäsongen är i full gång i Östnyland – PSS damer: ”Förstås är det guld vi vill ha”

Emma Parta lyfter tyngder under träning.
Bildtext Emma Parta spelar back i PSS första femma.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

För alla innebandyvänner bjuder de östnyländska topplagen igen på fart, spänning, besvikelser och glädje. Lovisa Tor siktar på slutspel, ÅIF:s herrar vill hitta spelglädjen, PSS herrar funderar på avancemang och ÅIF:s damer vill utmana alla motståndare.

Emma Parta står i gymmet med resten av PSS damlag och svettas. De har bara ett mål för säsongen i F-ligan.

– Förstås är det guld vi vill ha. Det är nog första plats vi satsar på. Om man skulle fråga vem som helst här i laget blir svaret det samma, det sitter i ryggmärgen, säger hon.

PSS damer har länge hört till eliten inom innebandyn i Finland. De senaste åren har det blivit silver, guld, silver och i vår brons för Borgålaget. Nu vill de vara bäst igen.

– Till säsongsstarten har vi spänt till skruven ordentligt. Efter sommarens tunga träningar är det jätteroligt att få börja på riktigt. Det har vi väntat på, säger Emma Parta.

Publik som hejar på PSS.
Bildtext Publiken i Borgå är van vid att få njuta av spännande slutspelsmatcher.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

För Parta är det nu den tredje säsongen som back i representationslaget som börjar.

– Jag har blivit mycket självsäkrare i ligan. Nu har man kommit in i laget och vågar vara sig själv och vågar ge allt. Jag är nu en självsäkrare Emma.

Säsongen har börjat med en bortaseger mot ÅIF och en hemmaförlust mot Loisto. Tränaren Mikael Lax har ett litet bekymmer.

– Hittills har alla mål gjorts av en och samma femma, vi behöver få bredd i målgörandet, säger han.

Diamanthårt försvar är målet för PSS

I laget finns nu en hel del nya spelare och det tar tid innan allt klaffar.

– Vi har som mål att vårt spel är som bäst efter årsskiftet, säger Mikael Lax.

PSS tuulettaa maalia.
Bildtext Målfest i våras för PSS.
Bild: Ari Arola / Salibandyliitto

Tränare Mikael Lax och försvarare Emma Parta har samma idé för hur PSS ska spela.

– Vårt försvar ska vara diamanthårt. Det är det vi satsar på den här säsongen. Vi försvarar tufft och hårt och det ska vara svårt för motståndare att komma in på vår planhalva med bollen, säger Parta.

ÅIF:s damer har haft knagglig start

För ÅIF:s damer har starten inte varit den bästa i F-ligan, som i år består av endast 12 lag. Sibbolaget föll först hemma i Söderkulla mot PSS för att sedan dyka rejält mot mästarna TPS. Den matchen slutade 17-1.

ÅIF:s målvaktstränare Aake Kettunen kastar ändå inte in handduken.

– Visst var starten kaotisk men nu vet vi lite mera om vår egen nivå, då vi har börjat mot de bästa lagen i ligan, säger han.

Det som han hoppas att ska föra laget långt är en god laganda och att laget ännu utvecklas.

– De brister som nu finns handlar om mod då laget har hand om bollen. Det måste vi jobba mera på, säger Aake Kettunen.

Målet är att synas och märkas.

– Vi vill vara ett besvärligt lag att möta. Det är vårt mål. Drömmen är sedan att vi kan kämpa oss fram till en slutspelsplats. Det är ett tufft mål.

ÅIF:s herrar återhämtar sig efter en svår säsong

Medan de östnyländska damerna spelar i den högsta serien håller herrlagen till i lägre serier.

Bäst är ÅIF som spelar i division ett. I våras höll de på att falla ur serien. Efter en spännande och jämn kvalserie mot Lovisa Tor säkrade Sibbolaget sin serieplats.

- Det var en hemsk säsong, efter julen vann vi bara två matcher och sen då kvalet. Vi hade en hel del spelare i armén, säger tränaren Janne Qvickström Helling.

ÅIF´s lagkaptener
Bildtext Lagkapterna i ÅIF:s herrlag: Viktor Furu, Petri Kuitunen, Samu Pettinen, Patrik Korpiniemi.
Bild: Janne Qvickström Helling

Själv har Qvickström Helling tiotals år av erfarenhet som spelare i bagaget och tanken på att ibland hoppa in på planen vid behov finns.

– Temat för oss än nu att få tillbaka glädjen. Det ska vara ett positivare lag än det var föra året, då vi ibland hand svårt att få ihop tillräckligt med spelare, säger han.

Lagbygget består av 31 spelare och hälften är unga A-juniorer.

– Spelmässigt så börjar vi faktiskt helt från noll och bygger upp. Fint är att Atte Huovinen fortsätter sin långa målrika karriär med ännu en säsong, säger Janne Qvickström Helling.

Om målsättningar för säsongen vill ÅIF:s herrar ännu inte tala högt om.

Lovisa Tor siktar på division ett

Ett steg lägre ned på serienivån, i Finlandsserien, spelar det forna storlaget Lovisa Tor samt PSS herrlag. De möttes redan i en jämn lokalmatch, som bortalaget PSS vann efter förlängning.

Lovisa Tor siktar på avancemang till division ett. Senast föll de på mållinjen mot ÅIF, men förberedelserna inför den här säsongen bjöd på oväntad dramatik.

– Det var nog lite panik ett tag. Sju spelare som vi räknade med fick förhinder under sommaren och plötsligt hade vi en allt för tunn trupp. Jag fick börja ringa runt till gamla spelare som inte har spelat på ett tag, säger lagledaren och managern Peter Tuominen.

Peter Tuominen i blå lagdress.
Bildtext Peter Tuominen inleder säsong nummer 32 med Lovisa Tor.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Nu kan Lovisapubliken återigen jubla över mål av Joni Niiranen och Jonas Häggblom.

– I första hemmamatchen mot PSS var Joni Niirainen bäst av alla trots sina 42 år och det faktum att han inte har spelat på fyra, fem år, säger, Peter Tuominen.

Trots spel i Finlandsserien har Lovisaborna flitigt bänkat sig i idrottshuset. Tuominen noterar ett snitt senaste säsong på cirka 230 åskådare och som mest kring 500, då en plats i division ett stod på spel i april.

– Vi har nu många juniorer och så en del äldre veteraner. Målet är att nu att vara bland de fyra bästa och nå slutspelet.

PSS herrar drömmer också om division ett

Precis som Lovisa Tor siktar också PSS herrlag på en hög placering i Finlandsserien. Senaste säsong blev det en fjärde plats i gruppen.

– Helt ärligt sagt så har vi ett väldigt bra lag. Ett bra och skickligt lag, det visar segern i Lovisa, säger tränaren Mikael Lax.

Innebandyträningar
Bildtext Högt tempo då PSS herrar tränar i Aurorahallen.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Borgålaget har liksom Lovisa Tor ett lag som består av unga spelare och lite äldre veteraner.

– Vi har en generation Borgåspelare som länge har varit med och sen ett gäng ivriga juniorer. Om allt klaffar så är det inte alls uteslutet att vi kämpar om att stiga till division ett, säger han.

Diskussion om artikeln