Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Polisen varnar för en inbrottstjuv som rör sig dagtid i Östnyland

Någon bryter upp dörr med kofot
Bildtext Inbrottstjuven har bland annat haft sönder fönster och dörrar för att ta sig in i husen. Illustrerande arkivbild.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Polisen i östra Nyland har fått totalt 16 anmälningar om inbrott i småhus i Borgå, Träskända, Tusby och Hyvinge den senaste tiden.

Inbrotten har främst ägt rum dagtid mellan den 6 och 20 september.

Tjuven har tagit sig in i husen genom att ha sönder fönster och dörrar eller genom att vrida upp vädringsluckor samt balkongdörrar och -fönster.

”Tjuven har farit i väg med smycken, kontanter och annan egendom som är lätt att transportera”, säger kriminalkommissarie Lauri Rantalainen i polisens pressmeddelande.

I närheten av en del av inbrotten har en smal, ungefär 170 centimeter lång man med mörkt skägg och mörkt hår synts till. Han rör sig med cykel och bär en ryggsäck.

”Alla tips vi får för att identifiera och nå den misstänkte gärningsmannen är värdefulla”, säger Rantalainen.

Tips och observationer kan skickas till polisens mejladress ryr.ita-uusimaa@poliisi.fi.

Skydda dig mot inbrott

Enligt polisen kan husägare skydda sig mot inbrott genom att se till att alla ytterdörrar har ett ordentligt lås. Det är också bra att skaffa ett säkerhetslås som försäkringsbolaget godkänner.

Ett larmsystem är ett bra extra skydd.

”För dem som far på semester lönar det sig att be grannar eller vänner hålla ett extra öga på bostaden,” påminner kriminalkommisserie Lauri Rantalainen.