Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Missionssällskapet kan tvingas säga upp en knapp tredjedel av sina anställda

Personer i traditionella dräkter i Papua Nya Guinea. Bakom deras relativt primitiva båtar syns ett modernt kryssningsfartyg.
Bildtext Papua Nya Guinea. I landet talas det omkring 800 olika språk. Där jobbar Missionssällskapet med att översätta bibeln.
Bild: Marina Riley / Mostphotos

Finska Missionssällskapet inleder omställningsförhandlingar på grund av kärv ekonomi. Läget kan kräva att 55 av 176 anställda sägs upp. Arbetsbilden lär förändras väsentligt för de som blir kvar.

Omställningsförhandlingarna omfattar alla anställda, uppger Missionssällskapet i ett pressmeddelande.

”Jag litar på att vår himmelske Fader känner till vår belägenhet och att vi inte heller i denna svåra situation är ensamma. Jag tror att vi kommer att uppnå ett bra förhandlingsklimat med personalen”, säger biskop Simo Peura som är styrelseordförande i Missionssällskapet.

Peura, som ansvarar för nedskärningarna, betonar att besparingar nu är livsviktiga för att Missionssällskapet ska kunna fortsätta sin verksamhet i framtiden.

Fjolårets bokslut var 2,32 miljoner euro på minus. I år väntas utgifterna öka ytterligare, utan någon ökad inkomst.

Omställningarna ska implementeras fram till årsskiftet 2028–2029, och kommer också leda till att arbetsbilden för de som blir kvar förändras.

Enligt Pauliina Parhiala, verksamhetsledare för Missionssällskapet, är det pandemin och utsikterna för församlingarnas ekonomi som påtvingar nedskärningarna.

”Vår verksamhetsmiljö har varit svår under lång tid”, säger Parhiala.

Det här sysslar Finska Missionssällskapet med

  • Missionssällskapet är en av kyrkans officiella organisationer. De är verksamma inom utvecklingsarbete i omkring 30 länder runt om i världen.

  • Det rör sig främst om länder i Sydamerika, Afrika och Asien. Exempelvis i Syrien jobbar organisationen med att stärka kvinnornas delaktighet i fredsprocessen på olika nivåer.

  • Ett annat exempel är Senegal, där organisationen arbetar med ett matsäkerhetsprojekt.

  • Finansieringen kommer från församlingar, privatpersoner, utrikesministeriet, Europeiska unionen, stiftelser och andra organisationer.

Källa: Finska Missionssällskapet