Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jutta Rantala tog sig till toppen från en kommun som saknar fotbollsplan – nu spelar hon i världens tuffaste liga

Jutta Rantala spelar för Finlands damlandslag.
Bildtext Jutta Rantala har varit på hugget i landslaget i år.
Bild: All Over Press / Juha Tamminen

Landslagsforwarden Jutta Rantala har trotsat oddsen då hon tagit sig till världens bästa damliga i fotboll, engelska Super League. Den 23-åriga måltjuven växte upp i Kjulo som inte har en enda fotbollsplan.

Vägen till Leicester har inte varit spikrak. I EM-slutspelet 2022 var Jutta Rantala den enda finländska utespelaren som inte fick en endaste minut speltid av dåvarande förbundskaptenen Anna Signeul.

– Det var en stor besvikelse, medger Rantala för Yle Urheilu.

– I de senaste landskamperna har jag visat att jag är taggad, vill göra mål och spela på toppen av mitt kunnande.

Signeul fick gå efter EM och genast i den första VM-kvalmatchen under Marko Salorantas ledning fick Rantala spela 90 minuter. Sen tränarbytet har hon gjort fyra mål – lika många som landslagets mesta målskytt genom tiderna, Linda Sällström.

Succé i HJK gav transfer till Sverige

Jutta Rantalas historia följer ett bekant mönster. Hon introduecerades till fotbollen genom sina storebröder Juuso och Joonas.

Den närmaste fotbollsplanen i Eura var på tio kilometers avstånd så hon spelade med och mot bröderna på bakgården mot ett litet och slitet mål.

Då en kompis frågade om hon vill ansluta sig till Euran Pallo behövde hon inte fundera länge.

– Flickorna i laget var två år äldre men ville ha med mig, säger hon.

Klubben stödde henne på alla tänkbara sätt. Planen var alltid öppen och familjen fick en nyckel till bollförrådet. Hennes pappa tog fram tre säckar med bollar och därefter filade hon på sitt skott och sin teknik. Ofta i flera timmar per träningspass.

Julia Tunturi tittar på Jutta Rantala och andra TPS-spelare träna, våren 2017.
Bildtext Jutta Rantala spelade för TPS 2016–2017.
Bild: Yle/Janne Isaksson

Rantala gjorde ligadebut med Björneborgsklubben NiceFutis då hon gick i högstadiet. Därefter flyttade hon till Åbo där hon spelade för TPS under sina gymnasieår.

Sitt definitiva genombrott i den inhemska ligan fick hon 2019 då hon vann skytteligan. Hon nätade 22 gånger för HJK den säsongen.

– Jutta stack ut i väldigt unga år. Hon var oerhört skicklig och hade ett bra skott med både vänstern och högern. Hon har tränat enorma mängder på egen tid och det märks, säger Hanna Ruohomaa som var hennes klubbkamrat i NiceFutis, TPS och HJK.

Linda Sällströms arvtagare i landslaget?

I och med framgångarna i Finland fick svenska klubbar ögonen upp för Jutta Rantala. Hon värvades 2020 av Kristianstad och två år senare flyttade hon till Vittsjö.

Efter åtta fullträffar den här säsongen i Vittsjö och ypperliga takter i det finländska landslaget ägde drömtransfern rum. Engelska Super League-klubben köpte loss henne.

– Spelmässigt är det en stor skillnad till Damallsvenskan. Spelarna är fysiska och det smäller i närkamperna. Det gäller att ge järnet och kämpa för att få speltid. Konkurrensen är tuff, säger Rantala.

Jutta Rantala dribblar.
Bildtext Jutta Rantala är på tolfte plats i Damallsvenskas skytteliga 2023.
Bild: Peter Sonander/SPP/Shutterstock/All Over Press

Super League-säsongen har inte sparkat i gång än, men landslagets skyttedrottning Linda Sällström är övertygad om att Rantala kommer att göra väl ifrån sig.

– Varje gång Jutta får bollen i närheten av straffområdet är jag säker på att det blir mål. I de situationerna ropar jag aldrig att hon ska passa bollen till mig, säger Sällström.

Tror du att hon kan ta över som landslagets målspruta efter dig?

– Hon har gjort mål i en sådan takt den här sommaren att jag börjar bli oroad att mitt målrekord inte står sig alltför länge, säger Sällström och skrattar.

Under den pågående landslagssamlingen hinner Rantala inte besöka sina hemtrakter trots att vägen inte är lång från Åbo till Kjulo.

I somras var hon däremot hemma hos sina föräldrar en tid. Hon gick genast tillbaka till sina gamla rutiner.

– Jag var varje dag till Eura och sparkade boll. Förhållandena är ypperliga och konstgräset är högklassigt.

Finland möter Slovakien i Nations League i fotboll i kväll. Matchen sänds på TV2 och Yle Arenan.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Urheilus artikel: Jutta Rantala ponnisti huipulle kunnasta, jossa ei ole ainuttakaan jalkapallokenttää – nyt hän pelaa maailman kovimmassa liigassa

Diskussion om artikeln