Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Indien godkänner lagförslag om kvinnor i parlamentet – men genomförandet tar lång tid

 Shiamuslimska kvinnor från Kashmir tittar på en religiös procession.
Bildtext Shiamuslimska kvinnor från Kashmir tittar på en religiös procession den 26 juli 2023.
Bild: EPA-EFE

Det indiska parlamentet har antagit ett lagförslag som garanterar kvinnor en tredjedel av platserna i parlamentets underhus och i delstatsförsamlingarna.

Men i verkligheten kommer det ändå att dröja länge innan man kommer att se fler kvinnor i parlamentet eftersom reformen genomförs först efter att Indien har genomfört nästa folkräkning.

Det handlar om 1,4 miljarder människor och folkräkningen kommer att dra ut på tiden. Dessutom ska gränserna för valkretsar ritas om. De här processerna väntas ta flera år.

Lagförslaget som har manglats i över 25 år beskrivs nu av regeringen som historiskt. Enligt premiärminister Narendra Modi kommer kvinnornas makt nu att stärkas. Lagen väntas kunna genomföras i samband med valet 2029.

Oppositionspolitiker anklagar regeringen för att inte alls infria förhoppningarna hos miljontals indiska kvinnor och flickor eftersom tidtabellen för reformen är så vag. Kongressens tidigare ordförande Sonia Gandhi kräver ett omedelbart genomförande av reformen.

Indien har en historia av mäktiga kvinnor

Indien har en historia av mäktiga kvinnor inom politiken, både i det förflutna och i nutid.

Indien hade en kvinnlig premiärminister så tidigt som 1966 och några av de största politiska partierna leds av kvinnor.

Kvinnliga chefsministrar har styrt några av Indiens största delstater och flera kvinnor leder mäktiga ministerier på federal och delstatsnivå. Landet har också haft två kvinnliga statschefer, däribland den nuvarande presidenten Droupadi Murmu.

Kvinnorepresentationen i det indiska parlamentet och i delstaternas lagstiftande församlingar har ändå ofta beskrivits som dyster.

Data visar att andelen kvinnor i parlamentet efter valet år 2019 var 15 procent. I lagstiftande församlingar är andelen bara 9 procent. De här siffrorna är låga i internationell jämförelse.

Kvinnor i en smyckebutik i Calcutta i Indien.
Bildtext Regionala partier har påpekat att platser som reserveras för kvinnor lätt hamnar hos den utbildade eliten från städerna, vilket skulle leda till att fattiga och lågutbildade kvinnor inte blir representerade.
Bild: EPA-EFE

Debatten har pågått i tiotals år

Behovet av fler kvinnor i politiska maktpositioner i Indien har debatterats flitigt i årtionden. För exakt 30 år sedan ändrade parlamentet grundlagen och slog fast att 33 procent av platserna för kvinnor i byråd och kommunala bolag i stadsområden ska gå till kvinnor.

Ett liknande lagförslag om att reservera platser i parlamentet och delstatsförsamlingarna lades först fram 1996 och sedan igen 1998, 1999 och återigen 2008.

Varje gång har förslaget fallit på grund av motstånd från en rad politiska partier.

Könsfördelningen i Indiens parlament och delstatsförsamlingar kommer sannolikt inte att förändras inom den närmaste tiden trots det ”historiska” lagförslaget som nu godkändes.

Källor: BBC, Reuters