Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vem blir ny huvudtränare för Lejonen? Ishockeyförbundet fattar beslutet inom de närmaste veckorna

Kari Jalonen och Antti Pennanen i ett bildcollage.
Bildtext Kari Jalonen och Antti Pennanen är enligt uppgift de hetaste tränarnamnen på ishockeyförbundets lista.
Bild: AOP

Finlands ishockeylejon får en ny förbundskapten efter VM i Tjeckien 2024. Jukka Jalonens kontrakt går ut då, men ishockeyförbundet kommer att presentera hans efterträdare redan inom kort.

Ishockeyförbundets vd Sami Kauhanen hoppas att beskedet om vem som tar över efter Jalonen klarnar snarare förr än senare.

– Min förhoppning är att vi kan ta frågan om huvudtränarposten i mål inom de närmaste veckorna, säger Kauhanen till Yle Urheilu.

Iltalehti rapporterade förra veckan att förbundet bara har två kandidater kvar på sin lista: Kari Jalonen och Antti Pennanen.

Jalonen är sysslolös för närvarande. Han fick sparken från posten som Tjeckiens förbundskapten i somras. Antti Pennanen fungerar som huvudtränare för ligalaget Ilves.

Sami Kauhanen tar inte ställning till vilka tränare kan komma på fråga eller hur många tränarnamn förbundet har vaskat fram. Men han medger att intervjuer har ägt rum och att ärendet har förberetts i flera månader.

– Jag kan säga att vi har hittat de potentiella kandidaterna. Nu inleds den avslutande fasen av jobbet. Om allt löper optimalt kan vi presentera huvudtränaren redan inom några veckor, men man kan aldrig veta om processen blir fördröjd.

”Oftast treåriga kontrakt”

Det är möjligt att den kommande förbundskapten får chansen att lotsa Lejonen i en turnering där alla bästa spelare deltar. NHL och den nordamerikanska ligans spelarfack har i planerna att arrangera en World Cup-turnering i februari 2025.

Ett år senare står OS i Milano på programmet. Kauhanen poängterar att OS-turneringen är en viktig pusselbit då förbundet utser en ny huvudtränare.

– Vi har oftast tecknat treåriga kontrakt för att garantera en viss kontinuitet. Men vi tänker oss också att det ska finnas klausul som garanterar båda parterna en möjlighet att avbryta kontraktet vid ett specifikt tillfälle.

Ishockeyförbundets styrelse fattar beslutet om vem som utses till huvudtränare. Harri Nummela, som meddelat att han inte ställer upp för omval, vill vara med om att slutföra processen innan har avgår som styrelseordförande vid årsskiftet.

– Vi har en tydlig arbetsfördelning. Det finns de som förbereder ärendet och de som fattar beslutet. I det här fallet fattas beslutet av styrelsen med mig som ordförande. Min och styrelsens roll är alltså central, säger Nummela.

Artikeln är en bearbetad översättning på Yle Urheilus artikel: Leijonien uusi päävalmentaja ratkeamassa – jääkiekkopomo kertoo, millaista sopimusta liitto suunnittelee

Diskussion om artikeln