Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Räddningsverket i Östra Nyland köper en ny oljebekämpningsbåt av Borgåföretag

Två stora arbetsbåtar i aluminuium står i en hall. Bara skrovet är klart.
Bildtext Kewatec Aluboat producerar aluminiumbåtar i både Borgå och Karleby. Båtarna används ofta av myndigheter, försvar och kommuner. Så här såg det ut i hallen i Borgå i februari 2023. Båten till höger är 15 meter lång.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Investeringen går loss på 1,2 miljoner euro.

Det är Borgåföretaget Kewatec Aluboat som levererar den nya tio meter långa båten och uppsamlingsredskap för att få upp olja från havet. Prislappen för hela paketet är 1,2 miljoner euro.

Räddningsverkets nya båt ska ersätta den gamla båten från 2001. Båten, som finns i Lovisa, har kommit till slutet av sin brukstid.

Den nya båten är den första oljebekämpningsbåten som räddningsverket köper för helt egna pengar. Den ska användas i åtminstone 20 år.

– För oss är det otroligt viktigt att behålla oljeskyddsberedskapen, säger räddningsdirektör Peter Johansson.

Räddningverkets båt i aluminium är inne i en hall på reparation.
Bildtext I februari var en av räddningverkets båtar inne hos Kewatec på reparation.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Räddningsverket har tidigare fått stöd för oljebekämpning, men nu är det en del av dess lagstadgade uppgifter sedan 2018.

– Vi får inte ersättning för båten från oljeskyddsfonden längre, utan nu tävlar brandbilar och oljebekämpningsbåtar om pengar ur samma pott.

Peter Johansson berättar att oljeskyddsfonden har betalat delar, ungefär 60–95 procent, av räddningsverkets alla tidigare båtar.

Räddningsverket har 12 båtar för oljebekämpning

Den nya oljebekämpningsbåten av E-klass är den näst största båten för ändamålet. Den är tio meter lång och har en viss hästkraft.

Räddningsverket i Östra Nyland har sedan tidigare en båt som är större, en båt av F-klass. Allt som allt har de 12 båtar för oljebekämpning. Majoriteten av båtarna är D-klass, de vill säga oljebekämpningsbåtar av mindre storlek.

De flesta av räddningsverkets båtar för oljebekämpning kommer från Kewatec och från det tidigare Borgåföretaget Weldmec som köptes upp av Kewatec 2020. Kewatec Aluboat finns i både Karleby och Borgå och tillverkar allt som allt ungefär 20–30 båtar varje år.

Den nya båten levereras så fort som möjligt och räddningsdirektören hoppas att den ska kunnas tas i användning redan inom ett år.

Båten kommer ha sin hemmahamn i Patuna, lite söder om Saltbodarna i Lovisaviken.

Välfärdsområdets nämnd för beredskap och säkerhet beslutade på sitt möte den 21 september att bevilja Räddningsverket i Östra Nyland pengar för båten.

Diskussion om artikeln