Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lokal byggföretagare vill köpa Svenska församlingshemmet i Borgå

Svenska församlingshemmet i Borgå
Bildtext Köparen vill göra om Svenska församlingshemmet till bostäder. Arkivbild.
Bild: Yle/Stefan Härus

Borgå kyrkliga samfällighet har hittat en köpare till Svenska församlingshemmet. Nu ska de kyrkliga beslutsfattarna ta ställning till saken.

Svenska församlingshemmet har varit till salu i några år, sedan gemensamma kyrkofullmäktige beslöt sig för att göra sig av med fastigheten. Två anbud har lämnats in, varav det ena var bättre både vad gäller pris och villkor.

– Köparen är en lokal aktör, en byggföretagare som tidigare genomfört olika projekt i Borgå. Det är ett erfaret proffs, säger samfällighetens fastighets- och anskaffningschef Krista Eloneva.

För att få ha annat än församlingsverksamhet i huset behövs en planändring. Det ska också säkerställa att samfälligheten kan få det bästa möjliga priset för tomten och byggnaden.

Eloneva säger att man strävar efter att få använda fastigheten till bostäder, kontorsverksamhet och affärslokaler.

Huset är planerat av arkitekten Lars Sonck och byggt 1936.

– Det är säkert någonting som bestäms i planläggningen, men jag tror inte att man får riva huset. Det är kanske inte Soncks vackraste verk, men det börjar ha byggnadshistoriskt värde, säger Eloneva.

Köpesumman kan uppgå till 450 000 euro

Samfälligheten har förhandlat med den potentiella köparen och man har gjort upp ett föravtal där parterna binder sig till att samarbeta om planläggningen, och att affären görs när planläggningsmålen har nåtts.

Vad köparen slutligen betalar bestäms efter att planläggningen är klar, när man vet vad fastigheten kan användas till. Minimisumman är 170 000 och maximisumman 450 000.

Beslutsfattarna ska behandla saken på sitt nästa möte, den 28 september. Om de godkänner föravtalet så kan fullmäktige ta sig an försäljningen på sitt nästa sammanträde i oktober.

Slutresultatet av planläggningssamarbetet och den slutliga köpsumman tas till gemensamma kyrkorådet och gemensamma kyrkofullmäktige för kännedom.

Diskussion om artikeln