Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Positiva tongångar i Kaskö för första gången på länge – men negativa statsandelar oroar

Två män med glasögon står vid ett torg.
Bildtext Markku Lumio och Kari Häggblom ser positivt på Kaskös framtid trots vissa orosmoment.
Bild: Juho Teir / Yle

Kasköbanan ser ut att få planeringsanslag, Metsä Board planerar miljardsatsning i Kaskö och bokslutet i staden visade ett överskott för första gången på nio år. Har trenden vänt i Kaskö?

Boksluten i Kaskö har varit dyster läsning under de senaste åren. Fyra år i rad gjorde staden ett minusresultat på över en miljon euro.

2021 gjorde staden ett minusresultat på 1,2 miljoner euro och den dåvarande ekonomidirektören sade, efter att bokslutet presenterats, att Kaskö är en kriskommun.

Men sedan vände det.

– Redan ifjol 2022 fick vi ett positivt resultat för första gången på många år och det är bra, säger stadsdirektören Markku Lumio.

Förra året visade staden alltså ett överskott på 43 000 euro. Det första plusresultatet sedan 2013. En överraskning eftersom staden budgeterat för ett underskott på över 700 000 euro.

– Vi har fått bra med skatteinkomster och under fjolåret fick vi extra bidrag från staten. Skatterna är det viktigaste eftersom statsandelarna kan vara mycket osäkra.

En man med glasögon kisar mot solen.
Bildtext Stadsdirektören Markku Lumio blickar framåt mot ljusare tider.
Bild: Juho Teir / Yle

Det ekonomiska läget i Kaskö ser alltså betydligt bättre ut nu än för bara ett år sedan. Också i stadshuset är stämningen en annan än tidigare.

– Situationen har normaliserats också på tjänstemannasidan. Nu har vi tjänsteinnehavare i varje ledande tjänst och vi ska få en ny direktör för uppfostran och bildning i oktober. Situationen har normaliserats under det senaste året, säger Lumio.

Om man jämför med förra valperioden så har vi mycket bättre stämning nu

Kari Häggblom (SDP)

Likaså har politikerna enligt stadsfullmäktiges ordförande Kari Häggblom lagt ner stridsyxan.

– Om man jämför med förra valperioden så har vi mycket bättre stämning nu. Alla ser målet, att vi ska jobba för Kaskö stad samt stadens och Kasköbornas bästa.

Lägg då till Metsä Boards planerade falskartongfabrik i ekvationen, så ser Kaskös framtid ännu ljusare ut.

– Vi har regelbundet kontakt och diskuterar gemensamma saker. Jag har förstått att projektet går alldeles i tidtabell och bra framåt, säger Lumio.

Hur stor är sannolikheten att Metsä Board bygger en fabrik?

– Mycket över 90 procent, säger Lumio.

– Jag är mycket på samma linje, närmare hundra procent, säger i sin tur Häggblom.

Men man ska inte ropa hej förrän man kommit över bäcken.

Negativa statsandelar på över en miljon euro

Inget investeringsbeslut har ännu fattats gällande kartongfabriken och dessutom ser inte situationen så ljus ut för Metsä Boards nuvarande fabrik, som nu håller stängt i en månad och hela personalen är permitterad.

Och även om fabriken byggs är det fortfarande flera år i framtiden och möjliga skatteinkomster från den etableringen får staden ännu vänta på.

Dessutom har det här året sina utmaningar eftersom statsandelarna ser annorlunda ut efter att välfärdsområdena tog över. I år hotas Kaskö av negativa statsandelar på över en miljon euro.

– Det här har vi försökt att utreda eller få en lösning på och det är helt avgörande för Kaskös ekonomi. Annars skulle vi göra ett bra plusresultat, men det här kan göra att det blir lite minus, säger Lumio.

En man med glasögon och keps.
Bildtext Stämningen bland politikerna i staden har inte varit den bästa, men enligt Kari Häggblom är det betydligt bättre nu.
Bild: Juho Teir / Yle

Redan i maj fick staden ett nej av Finansministeriet i deras begäran att inte behöva betala statsandelarna. Men enligt Lumio för man diskussioner med ministeriet och man hoppas på en snabb lösning.

Staden har budgeterat för ett underskott på 200 000 euro i år, så om över en miljon euro skulle falla bort från utgifterna skulle det betyda ett rejält överskott för i år.

Men då inte ens flera års miljonunderskott har fått Kari Häggbloms tro på framtiden att vackla, så gör inte heller negativa statsandelar det.

– Jag är infödd Kasköbo så jag ser bara positivt på framtiden.

Diskussion om artikeln