Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rävsundsbrons nya begränsningar får ris och ros av åkerierna: ”Jag är skeptisk till hur det ska fungera vintertid med tunga ekipage”

Rävsundsbron
Bildtext Den tunga trafiken blir från och med december enkelriktad på Rävsundsbron.
Bild: Arash Matin / Yle

Att göra Rävsundsbron enkelriktad för tung trafik från och med december delar åsikterna bland regionens transportföretag. Men alla är överens om att det är bra att nya viktbegränsningarna inte är aktuella.

– Våra händer är bakbundna och vi kan inte göra annat än att följa myndigheternas begränsningar, säger transportföretagaren Stefan Söderholm vid Transportfirma T & G Söderholm. Vi kör olika sorters tunga transporter så vi påverkas direkt av de nya begränsningarna.

Myndigheterna informerade på fredagen om nya begränsningar för den tunga trafiken längs med Skärgårdsvägen. Rävsundsbrons skick har försämrats i snabbare takt än beräknat och läget är akut.

En trafikskylt med varning för vägarbeten vid Rävsundsbron mellan S:t Karins och Pargas.
Bildtext Rävsundsbrons dåliga skick har överraskat myndigheterna.
Bild: Nora Engström / Yle

En av åtgärderna som införs är att den tunga trafiken över Rävsundsbron blir enkelriktad från och med december. Det betyder att stora pausplatser ska byggas längs med Skärgårdsvägen där lastbilar ska vänta på sin tur innan man får passera över bron.

– Jag frågar mig hur det här kommer att fungera vintertid då det är svårt före, säger Söderholm. Jag hoppas verkligen att vinterunderhållet sköts för det handlar inte om små ekipage och då man först måste stanna och sedan åka iväg kräver det en hel del av vägnätet.

Långa köer och trafikstrul kan uppstå

Myndigheterna är varse om att det kan bli problem med långa köer längs med Skärgårdsvägen men tror att om alla trafikanter är uppmärksamma på de nya begränsningarna så ska det inte bli några problem.

– Nog blir det säkert både problem och långa köer men samtidigt är det förståeligt att något måste göras för att förhindra att bron rasar ihop, säger företagaren Niclas Nyman vid Skärgårdens Gräv och Transport. Hittills har begränsningarna fungerat överraskande bra så nog blir det säkert okej nu också.

Det här är första gången som myndigheterna testar en sådan här lösning i Finland, vad väcker det för tankarna hos dig?

– Tiden får utvisa och svårt är det att säga hur det blir på förhand, men möjligtvis kan det bli problem, säger Nyman.

Ökade kostnader för transportbolagen

Transportföretaget Powder Trans är en vanlig syn längs med Skärgårdsvägen då deras lastbilar kör nästintill skytteltrafik till och från Pargas. De nya begränsningarna tar verkställande direktör Fredrik Blomqvist med ro.

– Som sagt är det en knepig situations helhetsmässigt eftersom bron är i dåligt skick och något måste göras för att garantera att bron håller i två år och förbindelsen mellan Pargas och fastlandet finns kvar, säger Blomqvist. Av alla olika alternativ så tror jag att den här lösningen med enkelriktad trafik är en bra kompromiss.

Vd Fredrik Blomqvist står framför en långtradare på bolagets gård.
Bildtext Verkställande direktör Fredrik Blomqvist hoppas att de begränsningar som nu införs ska räcka till.
Bild: Nora Engström / Yle

Blomqvist är fortsättningsvis oroad eftersom myndigheterna har meddelat att ifall de nya begränsningarna inte räcker till så tvingas man införa nya.

– Så länge nuvarande viktbegränsningar inte påverkas är läget ur vår synvinkel okej, trots att det förstås påverkar vår verksamhet, säger Blomqvist. Hårdare viktbegränsningar skulle förstås öka antalet lastbilar som trafikerar på vägavsnittet och i sin tur betyda mer belastning på bron.

Tålamod kommer att krävas av alla inblandade

Blomqvist tror att en enkelriktad trafik kan vara genomförbar över Rävsundsbron men det kräver tålamod och uppmärksamhet från alla håll.

– Det kommer nog att betyda ökade kostnader för oss eftersom bilarna kommer att tvingas vänta på överfart och vi får börja diskutera med våra kunder, säger Blomqvist. Men summa summarum så är det här ändå en begränsning vi kan leva med.

På myndigheternas info blev det klart att det fortsättningsvis kör för tunga transporter över Rävsundsbron, hur låter det i dina öron?

– Det är beklagligt att informationen inte verkar ha nått ända fram till alla om vad som gäller, säger Blomqvist. Men som polisen sa kan det också handla om att företag har pressat priserna så till det yttersta att transportföretagare inte kan göra så mycket mer än att köra med för tunga ekipage.

En trafikskylt med hastighetsbegränsningen 30 framför Rävsundsbron mellan Pargas och S:t Karins.
Bildtext Redan nu är maxfarten på bron 30 km/h men nu blir det också enkelriktad trafik för tunga fordon.
Bild: Marie Söderman / Yle

Blomqvist hoppas som så många andra att de här begränsningarna nu ska åtgärda problemen.

– För vi behöver alla Rävsundsbron och det är tråkigt att myndigheterna inte har insett i tid hur dåligt skick den verkligen är, säger Blomqvist. De bilder som cirkulerat i medier visar klart och tydligt att bron är i väldigt dåligt skick.

Diskussion om artikeln