Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kvinnor intar Nylands brigad – den populära beredskapövningen ordnas i Ekenäs under veckoslutet

Sonja Leidén och Siv Byman gör sig klara för att delta i beredskapsövningen i Dragsvik - Spela upp på Arenan

Beredskapsövningar för kvinnor fortsätter att vara populära och många får inte plats på kurserna. Under helgen samlas 350 kvinnor vid Nylands brigad för att lära sig agera i olyckssituationer eller att skydda sig mot informationspåverkan.

Siv Byman från Ekenäs och Sonja Leidén från Esbo deltar båda för första gången i en beredskapsövning av det här slaget. De har anmält sig till den svenskspråkiga kursen där de bland annat får lära sig att överleva ute i naturen.

Sonja Leidén har varit aktiv martha och är nu aktiv inom den frivilliga brandkårens stödförening. Därför passar det bra att också delta i beredskapsövningen. Hon väntar speciellt på att lära sig mer om bilar.

– Och så tror jag att gemenskapen kommer att vara en sak som är bra här.

Siv Byman ville prova på beredskapsövningen eftersom hon alltid har tyckt om att vara ute i naturen.

– När jag var yngre ville jag gärna göra militärtjänstgöring, men jag var för gammal när det blev möjligt.

Hon förväntar sig att få vara ute och njuta och träffa nya människor. Dessutom tycker hon att det är bra att vara redo om det händer något. Sedan kriget i Ukraina bröt ut har hon haft en väska packad med det nödvändigaste ifall hon snabbt är tvungen att lämna sitt hem.

– Jag ser mest fram emot att få bo i tält och att gå första hjälpen-utbildningen.

Också svenskspråkig kurs i år

Det är Kvinnornas beredskapsförbund som ordnar kursen i samarbete med Försvarsmakten och Försvarsutbildningsföreningen MPK. Övningen ordnas några gånger om året på olika håll i Finland och den här gången står kasernområdet i Dragsvik i tur.

Kvinnor anmäler sig till beredskapsövningen Nasta som ordnas vid Nylands brigad.
Bildtext Totalt 351 kvinnor deltar i övningen i september som ordnas i Dragsvik, Ekenäs.
Bild: Minna Almark

Intresset för beredskapsövningen sköt i höjden våren 2022 då Ryssland anföll Ukraina. Då var över 500 kvinnor i kö för att delta. Sedan dess har intresset jämnat ut sig och ett tiotal kvinnor brukar bli utan plats till de olika kurserna.

De 350 kvinnorna som deltar får välja mellan tio olika kurser. Bland annat kan de lära sig hur man överlever i naturen, hur man skyddar sig mot informationspåverkan och cybersäkerhet.

I år ordnas också en svenskspråkig kurs för första gången på flera år. För även om de finskspråkiga kurserna blir fullbokade på några minuter, så har det varit svårare att fylla de svenskspråkiga.

– Intresset har inte varit tillräckligt stort, men i år har vi fått ihop 25 deltagare, säger Maria Skog som fungerar som vice kursledare för den svenskspråkiga kursen.

Maria Skog är arrangör för beredskapsövningen för kvinnor, Nasta, i Dragsvik 2023.
Bildtext Maria Skog är med i beredskapsövningen för andra gången. Hon har kommit med via marthorna.
Bild: Minna Almark

Själv har hon kommit i kontakt med beredskapsövningen via Marthaförbundet. Hon har deltagit en gång tidigare och nu fungerar hon som arrangör.

En viktig sak är att lära sig att klara av oväntade situationer.

– Här brukar vara väldigt skojigt. Här är hela tiden program och man lär känna nya människor. Man är nog full av nya idéer och inspiration efter det här veckoslutet, konstaterar Maria Skog.

Diskussion om artikeln