Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Fackens protestvåg börjar i norr – Purra anklagar facken för att göra oppositionspolitik

Riikka Purra tittar åt sidan. Hon är klädd i en grå kavaj och gul skjorta under. Hon står vid en blå vägg.
Bildtext Finansminister Riikka Purra (Sannf) ryter till mot fackförbunden som inleder stridsåtgärder.
Bild: Silja Viitala / Yle

FFC koordinerar tre veckor av protester mot regeringens arbetsmarknadspolitik och nedskärningar. De första utmarscherna och protesterna inleds på tisdag i norra Finland.

På tisdag inleder en rad fackförbund en tre veckor lång runda av protester mot regeringen.

Demonstrationerna arrangeras i ett område åt gången och koordineras av Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC, som representerar en lång rad branscher.

Under fredagen meddelade förbunden att de första demonstrationerna sker i norra Finland.

Protester i norra Finland på tisdag

Riikka Purra: Fackförbunden misstolkar regeringen

Finansminister Riikka Purra (Sannf) skickade på fredagen ut ett pressmeddelande där hon anklagade FFC för att så gott som direkt kopiera Socialdemokraternas kommentarer.

Hon antyder samtidigt att FFC misstolkar regeringsprogrammet.

”Jag vill inte att FFC driver sina medlemmar till strejker och protester med felaktiga tolkningar av regeringsprogrammet och direkt partipolitiska motiveringar. Sanningen kommer fram till slut och det kan bli en besvikelse för medlemmarna och en fläck för FFC:s trovärdighet”, skriver Purra.

Regeringen vill bland annat att den första dagen man är sjukledig ska vara oavlönad. Riikka Purra skriver att det i praktiken bara kommer att gälla en del av löntagarna.

Purra argumenterar också för lokala avtal, samtidigt som hon skriver att de allmänt bindande avtalen fortsätter som förut.

Purra anklagar fackförbunden för att skapa motsättningar och konflikter, och menar att företagens och de anställdas intresse ofta går hand i hand. Purra själv visar ingen större förståelse för protesterna.

”Regeringen är resultatet av ett demokratiskt val. Fackens ledning, med kopplingar till Socialdemokraterna och vänstern, har däremot inte fått en enda röst i något val”, skriver Purra.

Diskussion om artikeln