Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Studerande i Vasa hade gärna slagit läger i universiteten

Sara Naydenov och Emma Backman sitter vid ett matbord och tittar leende in i kameran.
Bildtext Sara Naydenov och Emma Backman studerar båda sitt sista år till småbarnspedagog vid Åbo Akademi i Vasa.
Bild: Yle / Chanette Härus

Det finns inga konkreta planer på att demonstrera inne i universitetsbyggnader i Vasa i protest mot regeringens åtstramningar i budgeten. Däremot deltar de studerande vi har pratat gärna om en sådan protest blir aktuell.

I Helsingfors och Åbo har studerande slagit läger i universitetsbyggnader i protest mot regeringens åtstramningar i budgeten. Åtstramningarna skulle bland annat innebära minskningar i social trygghet, bostadsbidraget och studiestödet och frysa indexhöjningarna för studiebidrag.

Emma Backman och Sara Naydenov studerar båda femte året inom småbarnspedagogik vid Åbo Akademi i Vasa och är inte glada över regeringens budget.

– Jag vet inte riktigt hur regeringen har tänkt. De allra flesta studerar heltid och har inte alltid möjlighet att arbeta på sidan om studierna, säger Emma Backman.

Backman påpekar att det kan vara svårt att få bidragen att räcka till saker som mat, hyra och att betala räkningar.

– Jag håller med. Det är med hjälp av stöden som jag har kunnat betala min hyra under alla dessa år eftersom tiden att jobba på sidan om studierna inte har funnits, säger Sara Naydenov.

Varken Backman eller Naydenov känner till några konkreta planer på en eventuell demonstration inne i Åbo Akademis byggnader i Vasa, men anser att det är möjligt att det sker.

– Det är studerande som tar initiativ här så det skulle inte förvåna mig om det skulle hända, säger Backman.

Om en ockupation skulle bli aktuell vid Åbo Akademi skulle både Backman och Naydenov delta.

– Jag tror att det skulle vara viktigt att delta. Om man inte säger emot sker inga förändringar heller, säger Backman.

”Man kan ju ifrågasätta om stödet uppfyller sin funktion”

Otto Baltscheffsky studerar sitt andra år till språkbadsklasslärare och är skeptisk gentemot regeringens åtstramningar.

– Som jag har förstått det är tanken att man på sätt och vis ska förtjäna det man får i bidrag och stöd. Tanken är på sätt och vis god, men idén med studiestödet är ju att man ska kunna klara sig utan att jobba på sidan om. Gränsen för att gå på minus oavsett hur sparsam man är börjar närma sig och då kan man ju ifrågasätta om stödet uppfyller sin funktion.

Baltscheffsky har inte heller hört talas om en eventuell demonstration på Åbo Akademi och är skeptisk till att så kommer ske.

– Tekniskt sett, varför inte? Men även om det är möjligt att det skulle hända så skulle jag säga att sannolikheten är lite mindre här i Vasa än på andra ställen.

Baltscheffsky vet inte om han skulle delta i en ockupation av universitetsbyggnaderna i Vasa.

– Det beror på hur det artar sig, men kanske.

Billigare i Vasa

Harry Trinh studerar första året till tradenom på Yrkeshögskolan Novia och hade gärna sett att man inte gjorde några förändringar i stöden.

– Det påverkar mycket om man skär ner dem. Det kostar ganska mycket att bo ensam och om man inte har några inkomster blir man tvungen att använda mer av studielånet istället.

Trinh påpekar ändå att det kan vara lättare för studerande i Vasa att klara sig på ett lägre bostadsbidrag då hyrorna är mindre i Österbotten än i huvudstadsregionen.

– Skulle det sänkas lite tror jag inte att det utgör någon större skillnad här i Vasa.

Harry Trinh tittar in i kameran.
Bildtext Harry Trinh studerar första året till tradenom vid Yrkeshögskolan Novia.
Bild: Yle / Chanette Härus

Nora som studerar fjärde året till småbarnspedagog tycker att nyheten om regeringens åtstramningar i studiestödet och bostadsbidraget kom som en överraskning.

– För studerande och människor som inte har en ekonomiskt trygg situation låter det inte så lovande. Det är lite stressigt.

Nora skulle gärna se att även studerande i Vasa skulle slå läger i universiteten i protest.

– Förhoppningsvis blir det av. Vasa är trots allt en stor studiestad så jag hoppas att det också händer här och inte bara i huvudstadsregionen.

Diskussion om artikeln