Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN-expert: Förtrycket i Ryssland saknar motstycke i modern historia

Vladimir Putin
Bildtext Rysslands president Vladimir Putin har stramat åt friheterna i det ryska civilsamhället rejält.
Bild: Lehtikuva

Förtrycket i Ryssland har ökat kraftigt sedan den ryska invasionen i Ukraina förra året. Det har nått nivåer som inte har setts sedan Stalintiden, säger en ledande FN-expert.

Nivån på förtrycket av det civila samhället, av oberoende medier och i allmänhet av alla personer med avvikande åsikt saknar motstycke i modern historia, säger Mariana Katzarova, FN:s särskilda rapportör om människorättssituationen i Ryssland, i en ny rapport.

Hon konstaterar att myndigheterna har stängt det civila samhället i Ryssland.

– Förtrycket är mycket sofistikerat, med nya lagar som presenteras praktiskt taget varje vecka. Alla former av kritik eller avvikande åsikter kvävs, säger Katzarova till Reuters.

”Det är extremt allvarligt”

Katzarova säger att situationen ännu inte är jämförbar med den nivå av förtryck som rådde under Sovjetunionens stalinistiska era då miljontals människor dog i gulager (arbetsläger) och att man kanske kan förhindra att förtrycket når sådana dimensioner.

Ryssland har vägrat att ge Mariana Katzarova tillträde till sitt territorium, eller att ens erkänna hennes mandat. Ryssland vill inte heller diskutera hennes rapport.

I sin rapport lyfte Katzarova fram det ökande antalet personer som åtalats sedan Ryssland inledde sin invasion. Hon kritiserar också de anklagelser om spionage och förräderi som allt oftare används för att tysta journalister.

Hon kräver att alla godtyckligt fängslade politiska aktivister, bland annat oppositionsledaren Aleksej Navalnyj och dissidenten Vladimir Kara-Murza, friges.

Källa: Reuters