Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

På måndag kommer svar om Freyr Battery:s planer i Vasa

Skiss över ett möjligt batterifabriksområde på Långskogens industriområde i Vasa.
Bildtext Så här skissade man år 2021 upp hur batterifabriksområdet i Vasa kunde se ut.
Bild: Vasa stad

I dag fredag var det tänkt att nästa svar på Freyr Battery:s miljökonsekvensbedömning skulle komma, men det drar ut på tiden. På måndag är svar att vänta.

Det handlar om den katodmaterialfabrik som Freyr Battery planerar bygga på Långskogen intill Vasa flygfält. Det norska bolaget planerar också en battericellfabrik på samma område.

Parallellt har Freyr Battery lämnat in miljökonsekvensbedömning (MKB) för de två projekten. På torsdagen kom svar vad gäller battericellfabriken.

I den 21 sidor långa rapporten som Närings-, trafik- och miljöcentralen gett som så kallad motiverad slutsats pekas det på flera brister, men som helhet kan NTM-centralen förorda att projektet ansöker om miljötillstånd.

Tor Stendahl som är vd för Freyr Battery påpekar att det är viktigt att komma ihåg att en MKB görs i ett tidigt skede av ett projekt då man inte har all information som behövs i en framtida miljötillståndsansökan.

Nu ska Stendahl och hans kollegor undersöka om och i så fall vad de behöver göra för att kunna gå vidare med en miljötillståndsansökan. När en sådan är klar att lämnas in kan han inte uttala sig om.

- Det här är väldigt goda nyheter för projektet och det är en viktig milstolpe att vi nu har fått miljökonsekvensbedömningen godkänd, säger Tor Stendahl till Yle Österbotten.