Vad ska jag göra om stridsåtgärder inleds på mitt jobb? Håll de här sex sakerna i minnet
På tisdag inleds stridsåtgärder mot regeringens politik i norr. Protesterna koordineras av FFC som representerar en lång rad branscher.
I torsdags uppgav flera fackförbund att de tänker inleda en tre veckor lång runda av protester mot regeringen. Stridsåtgärderna inleds på tisdag i norra Finland.
Demonstrationerna koordineras av Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC, som representerar en lång rad branscher.

Vad ska man som arbetstagare ta i beaktande om stridsåtgärder inleds på ens arbetsplats? Vi samlade de sex mest centrala frågorna och svaren som du behöver veta i den här artikeln.
1. Vad räknas som stridsåtgärder?
Till exempel utmarscher, övertidsförbud och förbud att byta arbetspass, ansökningsblockader, blockader och strejker räknas som stridsåtgärder.
Syftet med politiska stridsåtgärder är att påverka politiska mål. FFC motsätter sig regeringens planerade nedskärningar.
Industrifacket har uppget att man i protest tänker tåga ut för en timme på vissa arbetsplatser i Uleåborgs och Lapplands valkretsar. Också Elektrikerförbundet har meddelat om en timme långa arbetsnedläggelser.
2. Jag får meddelande om stridsåtgärder som rör min arbetsplats. Vad ska jag göra?
Det är fackförbunden som meddelar om stridsåtgärderna.
Om det handlar om exempelvis en strejk ger fackförbundet ett strejkvarsel där man uppger vilka arbetsplatser och arbetsuppdrag som varslet gäller.
Detaljerad information och direktiv får du av förtroendemannen på ditt jobb. Mer information hittar du också på fackförbundens webbsidor och kanaler på sociala medier.
Om det inte finns en förtroendeman på ditt jobb ska du agera enligt fackförbundets instruktioner, säger Seppo Koskinen som är professor emeritus i arbetsrätt.
När det handlar om kortare arbetsnedläggelser lönar det sig enligt Koskinen att kolla vad man kan göra, det vill säga om man ska stanna kvar på sin arbetsplats eller om man kan åka bort.
3. Jag hör inte till facket. Kan jag ändå delta i stridsåtgärder?
Om fackets kollektivavtal också gäller arbetstagare som inte hör till facket får en sådan arbetstagare delta i stridsåtgärderna, säger Koskinen.
Arbetsgivaren kan inte behandla en sådan anställd på annat sätt än en som hör till facket.
4. Jag hör till facket, men vill inte delta i stridsåtgärder. Är det tillåtet att låta bli att delta?
Fackförbundet kan inte tvinga sina deltagare att delta i stridsåtgärder. Man får gå på jobb som vanligt även om stridsåtgärder inleds.
Enligt Koskinen är det möjligt att man då utesluts ur facket, men han tror inte att det är vanligt att fackförbund agerar så.
Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL uppger på sin webbsida att det ligger på förtroendemannens ansvar att se till att fackförbundets medlemmar agerar i enlighet med fackets instruktioner och att man inte arbetar med uppgifter som omfattas av strejken.
Under strejker övervakar strejkvakter att arbetstagare strejkar och de kan ingripa verbalt och ge instruktioner vid behov, säger Koskinen.
Strejkvakterna kan till exempel be arbetstagare lämna arbetsplatsen eller sluta jobba.
5. Varifrån får jag pengar under pågående stridsåtgärder och hur mycket?
Under arbetsnedläggelser betalas det inte ut någon lön till arbetstagaren. Fackförbundet kan betala ersättning för strejktiden för en arbetstagare som hör till facket.
Fackförbundet Pro uppger på sin webbsida att förbundets styrelse beslutar om en eventuell ersättning i samband med varje enskild stridsåtgärd.
6. Kan arbetsgivaren straffa mig om jag deltar i stridsåtgärder?
Som arbetstagare behöver man inte meddela sin arbetsgivare om att man tänker delta i stridsåtgärder som arrangeras av fackförbundet.
Lovliga stridsåtgärder ska inte innebära konsekvenser för enskilda arbetstagare eller fackförbund, säger Koskinen.
Politiska stridsåtgärder är i nuläget inte förbjudna i lag.
Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Mitä teen, jos työpaikallani alkaa työtaistelu? Ota huomioon ainakin nämä kuusi seikkaa skriven av Hanna Hanhinen.