Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ny minnessten på Näsebackens begravningsplats bjuder på en plats att sörja en tom famn

En kvinna lägger en blombukett vid en minnessten som det står "Tom famn" på.
Bildtext På plakatet står En tom famn på tre språk. Stenen pryds av fåglar och hjärtan.
Bild: Hanna Othman / Yle

Minnesstenen är till för de som tampas med ofrivillig barnlöshet, de som förlorat ett barn eller ett foster samt övriga som behöver en plats att sörja på.

Det finns 30 liknande minnesstenar runt omkring i Finland. Tanken på att också Borgå behöver en sådan sten föddes då Emilia Mattsson Nuortamo läste om att Vasa fått sin egen.

– Platsen är till för alla som känner att det berör en och som känner att de kan få stöd av att komma till en sådan här plats, säger Mattsson Nuortamo som är ordförande för Kvinnoförbundet i Borgå.

Hon har i bekantskapskretsen personer som berörs av ofrivillig barnlöshet och som förlorat ett barn.

– Det är svårt att veta hur man ska hjälpa dem på rätt sätt. Då kändes den här minnesstenen som en sak jag kunde göra och jag hoppas den ska ge stöd för sådana som behöver det, säger Mattsson Nuortamo.

Emilia Mattsson intill en minnessten och en bänk.
Bildtext En tom famn-minnesstenen står färdig precis i tid för minnesdagen för avlidna barn. Emilia Mattsson Nuortamo tog initiativet till stenen.
Bild: Hanna Othman / Yle

Stenen ligger i en vacker, trädprydd sluttning på begravningsplatsen, strax intill åminnelseplatsen. Lättast kommer man dit om man följer muren som går på södra sidan av hjältegravarna.

Emilia Mattsson Nuortamo berömmer samarbetet med församlingen som gått ytterst smärtfritt.

Markku Blom som är chef för begravningsväsendet visar stolt upp platsen och berömmer sina anställda som förverkligat hans och Kvinnoförbundets vision.

– Stenen hittade vi här i backen, den har antagligen någon gång huggits loss från berget men sedan bara lagts i en hög med andra stenar. Bänkens stendelar är återanvänt material från en gammal pelare, säger Blom.

En grupp människor står i en backe, intill en minnessten omringade av tallar.
Bildtext Stenen ligger aningen avsides, omringad av tallar i en sluttning .
Bild: Hanna Othman / Yle

Plakatet har förverkligats med donationer av flera lokala föreningar.

Platsen välsignas på minnesdag

Den 23 september är de döda barnens minnesdag. Då ordnas en tvåspråkig andakt för dem som drabbats av ofrivillig barnlöshet och dem som förlorat ett barn eller foster.

Andakten hålls klockan 16.30 i kapellet på begravningsplatsen, och efteråt kan de som vill gå och tända ett ljus vid det nya En tom famn-minnesmärket.

– Då kommer vi samtidigt att välsigna den här platsen, som jag tror kommer att vara väldigt viktig för många människor, säger Hanna Eisentraut-Söderström från Borgå svenska domkyrkoförsamling som är en av de som håller i andakten.

Emilia Mattsson.
Bildtext Emilia Mattsson Nuortamo hoppas att platsen kan ge tröst till den som behöver det.
Bild: Hanna Othman / Yle

Under andakten berättar Silja Vepsänrepo och Katja Helenelund om sina egna erfarenheter av att vara ofrivilligt barnlös. De är stödpersoner för människor i samma livssituation via föreningen Simpukka.

– Om den här platsen kan hjälpa ens en person i sin sorg så har vi gjort det som var meningen, säger Emilia Mattsson Nuortamo.