Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Drömstarten för fotbollsdamerna – krossade slarvigt Slovakien i Nations League-premiären: ”Inte ens det bästa vi kan”

Uppdaterad 23.09.2023 13:20.
Se då Linda Sällström gör Finlands första mål i Nations League! - Spela upp på Arenan

Ett formbesked fanns på önskelistan – då bjöd Finland på målkalas i Åbokvällen. Slovakien var ännu mindre organiserat än förhandstipset och det tackade fotbollsdamerna för.

Det är nästan på dagen två år sedan Finland och Slovakien möttes på samma fotbollsplan i Kuppis i Åbo i VM-kvalet.

Då fick fotbollsdamerna med sig tre poäng efter en svettig 2–1-seger – då Nations League körde igång på fredagen blev det ett avsevärt lättare uppdrag att uppnå samma resultat.

Linda Sällström nickade in 1–0 redan i matchens femte minut på matchens andra hörna då Slovakien lyckades glömma att markera landslagets farligaste målskytt. Sällströms 56:e mål i landslaget.

Se målet genom att klicka på artikelns huvudbild!

Bara åtta minuter senare hade hon alla tiders chans att dubbla sitt målsaldo i matchen då Olga Ahtinen hittade henne igen fullt omarkerad inne i straffområdet, men Sällström misslyckades med skottet.

– Det är alltid roligt att göra ett mål, men det är ännu roligare att göra fler, summerar Sällström med ett brett leende på läpparna för Yle Sporten efteråt.

Den målchansen var en följd av oerhört slarvigt spel med boll på egen planhalva av gästerna. Och inte ens nära-ögat-läget fungerade som väckarklocka. Istället fick de blåvita fortsätta hålla boll och anfalla helt enligt egen vilja.

Total dominans i löpstyrka

Halvvägs in i den första halvleken kom 2–0. Jutta Rantala fick bollen med ett gapande tomt mål framför sig efter en stolpträff av Ria Öling – efter att dessutom ha prickat ramverket några minuter tidigare – och misstog sig inte.

Jutta Rantala skjuter in 2-0 till Finland - Spela upp på Arenan

Det efter en av otaliga djupledslöpningar som Finland helt klart hade ställt in sig på att pröva på mot Slovakien.

– Det var något vi hade planerat uttryckligen för det här motståndet, förklarar Ria Öling.

– Vi visste att de pressar högt och aggressivt, vilket ledde till ytor för oss att utnyttja. Alltid då jag märkte att det fanns en lucka så gick jag på den, fortsätter hon.

”Tappar tempo”

Efter det andra baklängesmålet tog slovakerna en snabb palaver på plan. Elvan samlades i en liten ring för att påminna sig själva om vad som riktigt stod på spel. Och gästerna kom klart bättre in i matchen efter det.

Slovakiens anfallsspel snurrade framför allt kring lagkaptenen Dominika Skorvankova och det offensiva mittfältsparet Martina Surnovska.

Det hann bli halvfarligt nära det finländska straffområdet i några repriser med kvarten kvar av halvleken, men Tinja-Riikka Korpela plockade alla skott.

– Det blir sämre tempo, vi skapar inte lägen. Jag vet inte varför. Det var en dålig period för oss, analyserar Öling och får medhåll av Sällström:

– Vi tappar bollar vi inte normalt ska tappa. Men man ska definitivt inte vara missnöjd. Det här är ett bra resultat och vi är väldigt nöjda. De enda gångerna de skapar lägen är då de kontrar efter vårt bolltapp.

Dubbel av Slovakien-specialisten Kosola

Istället blev det ytterligare en kalldusch för slovakerna, i halvlekens sista minut – en finsk kontring resulterade i att Katariina Kosola fick löpa in i straffområdet med boll och placerade skottet säkert förbi en frustrerad Maria Korenciova.

Kosola lyckades också med målskyttet mot just Slovakien då länderna möttes i en träningslandskamp i april.

Katariina Kosola utökar Finlands ledning till 3-0 - Spela upp på Arenan

Med 3–0 på tavlan lättade Finland på trycket i den andra halvleken. Slovakien fortsatte däremot kämpa och lyckades också skapa vassa lägen att spräcka nollan. Då hemmalaget var som mest pressat gick skotten ändå förbi.

Det öppnade i sin tur för finska kontringar. Med dryga kvarten kvar att spela slog Eveliina Summanen en fantastisk passning åt Kosola som kom helt fri och fick döda det sista hopp om en slovakisk upphämtning med sitt 4–0-mål.

Kosola gör sitt andra mål för kvällen - Spela upp på Arenan

Nations League fortsätter på tisdag med en bortamatch mot Rumänien.

Tränaren Marko Saloranta medgav på presskonferensen efter matchen att Slovakien överraskade honom med starformationen och ”vissa spelare som fick starta”. Mot Rumänien väntar han sig att de ska ligga mycket lägre i försvaret.

Och det ska inte bli ett problem, intygar Sällström och Öling.

– Vi visade i dag att vi tar vara på de ytor motståndarna ger oss, säger Öling.

– Vi vill vara mångsidiga och kan anpassa vårt spel på basis av motståndaren. Jag känner att det här ändå inte är det bästa vi kan. Och det är ganska skönt att ha 4–0 på tavlan och ändå tycka att vi kan göra saker bättre, kompar Sällström.

Yle sänder Finland–Rumänien direkt i TV2 och på Arenan.

Resultat, damernas Nations League i fotboll

Finland–Slovakien 4–0 (3–0)
5’ Linda Sällström 1–0
23’ Jutta Rantala 2–0
45’ Katariina Kosola 3–0
75’ Katariina Kosola 4–0

Kroatien–Rumänien 2–1 (1–1)

Diskussion om artikeln