Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Hopp om att Hollywoodstrejken kan ta slut – studiocheferna sitter nu vid förhandlingsbordet

Uppdaterad 23.09.2023 08:21.
Människor strejkar.
Bildtext Fackförbunden WGA och SAG-AFTRA strejkar i Los Angeles den 13 september.
Bild: EPA-EFE/ALLISON DINNER

Manusförfattarna i Hollywood kan snart vara på väg att återvända till jobbet efter att ha strejkat sedan maj. Parterna har fört intensiva förhandlingar tre dagar i sträck.

Flera källor rapporterar om att en överenskommelse kan vara nära för Hollywoods manusförfattare.

Manusförfattarnas fackförbund WGA och tv- och filmstudiorna har förhandlat sedan onsdagen. Under fredagen förlängdes dessutom förhandlingarna.

Strejken har pågått i över 140 dagar och kan vara på väg att bli rekordlång. Rekordet är från 1988 då WGA strejkade i 154 dagar.

Tusentals manusförfattare satte ner sina pennor tidigt i maj och kräver bättre löner, bättre betalt för stora hittar och skydd från artificiell intelligens.

De kräver också bättre betalt för stora tv- och filmhittar och att studiorna börjar dela med sig av de intäkter som stora filmer och tv-serier drar in.

Sedan mitten av juli strejkar också skådespelarnas fackförbund SAG-AFTRA, vilket stoppat så gott som all tv- och filmproduktion.

Skådespelarna har ungefär samma krav som manusförfattarna. Många av dem som hör till SAG-AFTRA kan inte leva på den lön de får, utan måste jobba extra.

Margot Robbie tittar ner mot marken medan hon håller i en skylt på en protest.
Bildtext Skådespelaren Margot Robbie under en protest den 13 september. Hon är bland annat känd från årets största film, Barbie.
Bild: Giles Harrison /London Entertainment / SplashNews.com

Strejken har kostat Hollywood 5 miljarder dollar

Förhandlingar mellan manusförfattarnas fackförbund WGA och studiorna, bland annat Netflix och Disney, har pågått i tre dagar i sträck den här veckan och de fortsätter under lördagen.

I somras avbröts flera förhandlingar då parterna inte kunde komma överens. Förhandlingar flera dagar i rad är ett gott tecken, enligt experter.

Samtliga verkställande direktörer från Netflix, Disney och Universal and Warner Bros Discovery har deltagit i alla förhandlingar den här veckan.

Att så här högt uppsatta chefer deltar är ovanligt, enligt experter. Det kan betyda att en överenskommelse är nära, eller att studiorna insett allvaret och har bråttom att få slut på strejkerna.

Flera stora tv- och filmsläpp har skjutits fram, bland annat premiären för den efterlängtade filmen Dune: Part Two. Filmen skulle släppas i november, men premiären har flyttats till mars nästa år.

Enligt rapporter från Milken Institute Research har strejkerna kostat studiorna i Hollywood 5 miljarder dollar.

En man med en slang i näsan tittar framåt.
Bildtext Timothée Chalamet i trailern till filmen Dune: Part Two. Filmen är regisserad av Denis Villeneuve som också skrivit manus tillsammans med Jon Spaihts.
Bild: Warner Bros / BACKGRID

Inga förhandlingar för skådespelarna

Skådespelarnas strejk fortsätter även om manusförfattarnas strejk avbryts.

Hittills har det inte förts några förhandlingar mellan skådespelarnas fack SAG-AFTRA och studiorna. Facket har 160 000 medlemmar.

SAG-AFTRA har däremot lagt fram liknande krav som WGA. Om WGA lyckas nå en överenskommelse är det sannolikt att det banar vägen för en överenskommelse även för skådespelarna.

Källor: AFP, Reuters

Artikeln har uppdaterats klockan 8.21 den 23 september med informationen att förhandlingarna fortsätter under lördagen.