Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Spanien vann över Sverige i Nations League – trots all uppståndelse

Uppdaterad 23.09.2023 13:01.
Kosovare Asllani tröstas av spanska spelare.
Bildtext Sverige och Kosovare Asllani fick inkassera en förlust i Nations League.
Bild: Action Press/Shutterstock/All Over Press

Det såg länge ut att bli oavgjort i matchen mellan Sverige och Spanien. Men efter en straff på stopptid kunde de regerande världsmästarna inkassera en vinst. Slutresultatet skrevs 3–2 till gästerna.

En tid såg det ut som om matchen mellan Sverige och Spanien inte skulle bli av. Det här på grund av de spanska spelarnas bojkott gentemot landslaget efter Rubiales-kyssen i fotbolls-VM.

De spanska spelarna hade meddelat att de inte spelar för landslaget förrän de ser förändringar i förbundet. I onsdags nådde man ändå en slags kompromiss efter långa förhandlingar som gjorde att 21 av de 23 spanska spelarna åkte till Sverige.

Trots att flera protesterande spelare blev uttagna mot sin vilja, lyckades Spanien kamma hem vinsten i den första Nations League-matchen.

Sverige nära

Sverige inledde starkt och tog ledningen efter 23 spelade minuter genom Magdalena Eriksson som gjorde sin 100:e landskamp.

Spanien kunde dock kvittera och gå upp i ledning i den andra halvleken. I den 82:a minuten gjorde Lina Hurtig 2–2 och matchen såg ut att bli oavgjord.

Men Spanien ville annorlunda.

Det var en straff i den 96:e (!) minuten som avgjorde matchen. Sveriges Amanda Ilestedt fällde Amaiur Sarriegi i straffområdet och fick rött kort. Mariona Caldentey gjorde segermålet.

– Det känns som en väldigt billig straff, sa SVT:s expert Hanna Marklund.

Spelarna inte nöjda

Efterspelet runt Spaniens landslag fortsätter fortfarande.

Spanska förbundets vicepresident Miguel García Caba fick sparken mitt under matchen mot Sverige. Enligt spanska medier var Caba ansvarig för den interna utredningen efter Rubiales-kyssen.

De svenska spelarna visade sitt stöd till de spanska spelarna innan matchen började.

Innan avspark höll lagen tillsammans upp en banderoll med texten ”det är över”, på spanska.

Texten fortsatte på engelska där det stod ”vår kamp är en global kamp”, med hänvisning till de grymheter som kvinnor upplever runtom i världen.

Sverige – Spanien 2–3 (1–1)

Magdalena Eriksson 1–0
Athenea del Castillo 1–1
Eva Navarro 1–2
Lina Hurtig 2–2
Mariona Caldentey 2–3

Diskussion om artikeln