Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

”Se till att ha en buffert och be om hjälp genast du inte har kontroll över ekonomin” – experternas råd för privatekonomin

Kahdenkymmenen euron seteleitä henkilön kädessä nippu.
Bildtext Alla borde försöka spara ihop en buffert som motsvarar två nettomånadslönder, det rådet ger Frej Björses vid Handelsbanken.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Vid ekonomi- och skuldrådgivningen möter Jeanette Laurén dem som har tappat kontrollen över sin ekonomi och blivit överskuldsatta. På bankerna försöker man hålla kolla på sina kunders ekonomi och tar kontakt om till exempel lånen blir obetalda.

Kontorschef Frej Björses på Handelsbanken i Vasa har också funderat på sin egen privatekonomi.

– Då elen var som dyrast fick jag fundera på hur jag använde el och försökte använda elen på natten så mycket som möjligt. Men för en gammal man i ett litet hushåll är matkostnaderna inte så stora, så dem har jag inte behövt göra så mycket åt.

Jeanette Laurén, som är ekonomi- och skuldrådgivare på Mellersta Österbottens och Österbottens rättshjälpsbyrå, berättar att de i hennes barnfamilj måste tänka efter när det finns så många potentiella utgifter.

– Jag tänker efter om något är nödvändigt, måste vi göra det här inköpet och också med matinköpen.

Laurén säger att det också kan vara hälsosamt att man behöver fundera på hur man prioriterar eftersom pengarna inte räcker till allt.

– Vad behöver jag och vad behöver pengarna räcka till?

Tre personer står på rad i en tv-studio och tittar in i kameran.
Bildtext Frej Björses från Handelsbanken i Vasa, Jeannette Laurén från Mellersta Österbottens och Österbottens rättshjälpsbyrå och Kati Enkvist.
Bild: Yle/Kim Blåfield

Ibland räcker inte inkomsterna

Enligt Björses är vi ganska väl rustade för en lågkonjunktur och avgörande är att arbetslösheten inte är så hög.

– Så länge man har arbete går det på något vis. Jag skulle säga att inkomsterna räcker till för dem som har arbete.

Prisgallup i Kristinestad - Spela upp på Arenan

Laurén möter i sitt arbete många som har det tufft.

– Jag ser också människor som har arbete, men som inte klarar sig på de inkomsterna. Det finns stora skillnader mellan människor i Finland i dag. Det finns de som klarar sig bra på sina inkomster, men det finns också de som är väldigt lågavlönade och har haft låga inkomster i många år. Ju längre man är det desto svårare blir det, det finns inga buffertar.

Laurén berättar att människor i olika livssituation vänder sig till ekonomi- och skuldrådgivningen.

– Det kan handla om unga människor som har börjat skuldsätta sig genast de flyttat hemifrån. Det kan handla om barnfamiljer som har svårt att få pengarna att räcka, folk mitt i livet som har blivit arbetslösa eller sjuka. Det kan också handla om pensionärer som har väldigt dåligt med pengar och som har tagit snabblån eller lämnat räkningarna obetalda för att pengarna helt enkelt inte räcker till.

En närbild av en hand som håller i en nyckel.
Bildtext Räntorna på bostadslånen har stigit.
Bild: Oleg Elkov / Alamy/All Over Press

Snabblån kan leda till skuldspiral

Laurén säger att de ser en hel del av snabblånen vid ekonomi- och skuldrådgivningen.

– Det handlar om människor som inte har haft möjlighet att få andra lån, som därför tar snabblån när de inte får andra lån eftersom de redan har för mycket andra lån, låga inkomster och inga säkerheter. De kanske inte borde ta de här lånen, det blir lätt en ond cirkel. Det blir en skuldspiral, man tar nya lån för att betala av gamla lån och skuldsumman växer.

Laurén säger också att man kanske inte har räknat med att räntorna på bostadslånen ska stiga eller att livssituationen ska förändras.

På frågan hur högt räntorna ännu kan stiga och hur länge det kan ta att få inflationen under kontroll svarar Björses att han hoppas att inflationen ska börja sjunka om ett år ungefär.

– Det innebär att räntorna som vi har kommit upp till nu, 12 månaders Euribor ligger på 4,2 procent, den kommer nog att ligga där ett år till. Centralbankerna kan inte göra något åt det och sänka räntorna för då når de inte inflationsmålet.

I förgrunden en blond kvinna som ser uttråkad ut, i bakgrunden en mörkhårig man i profil
Bildtext En skilsmässa kan försämra ekonomin.
Bild: YURI ARCURS

Förbered dig på förändrad livssituation

Enligt Laurén kan det vara bra att fundera över sin privatekonomi och vad som händer om livssituationen förändras.

– Det här handlar om att bygga upp en buffert om man har den möjligheten. För att klara sig om man blir arbetslös, om någon blir långtidssjuk eller om man får barn. Inför alla livssituationer som antingen är planerade eller som kommer plötsligt som man inte har varit förberedd på.

– Om livssituationen ändras får man fundera om hela paketet. I övrigt försöker vi få alla att spara. När vi beviljar ett lån ser vi till att de sparar också, vi vill ha en buffert. Om du har ett egnahemshus händer det hela tiden något. Du behöver ha två nettomånadslöner. Då klarar du dig undan de värsta stötarna utan att behöva gå på kreditkort eller köpa något på avbetalning, säger Björses.

Enligt Laurén upplever många stark skam och skuldkänslor, det kan hindra människor från att ta kontakt och söka hjälp.

– Vi ser många människor som kan ha varit överskuldsatta i många år, men inte klarar av att ta itu med sin situation. När de ringer till oss kan det vara första gången de berättar om sina problem för någon utomstående. Många kan uppleva att det är lättande att ha kommit över tröskeln att ta kontakt och berätta.

Dataskärm med orden Gamble (satsa) och Downloading (laddar ner).
Bildtext Ett spelberoende kan snabbt sänka ekonomin.
Bild: Mostphotos.

Spelberoendet märks både hos banken och skuldrådgivningen

Björses berättar att banken följer med sina kunder noggrant för att se om någon har övertrasseringar på konton eller ligger efter med lånen.

– Vi kontaktar med väldigt låg tröskel och ber att de kommer in och berättar hur det nu ligger till. Kan man förlänga lånetiden eller finns det något annat vi kan göra för situationen?

Både Björses och Laurén är oroade över att allt fler blir spelberoende. Beroendet är något som syns både hos banken och vid ekonomi- och skuldrådgivningen.

– Det är så enkelt idag. Du kommer in på vilka sajter som helst. Du kan ta de där smålånen och sätta dit 20, 30 eller 50 euro och så har du ett tu tre spelat för 250 euro på en dag, säger Björses.

– Vi kan ge råd, men det första som man måste göra är att ta itu med orsaken till överskuldsättningen. För börjar vi arrangera några skulder så hjälper det inte så länge det kommer fler skulder – eller så länge man inte klarar av att hålla i pengarna tillräckligt länge för att betala av sina skulder, säger Laurén.

Aldrig för sent att ta kontakt

Enligt Laurén är det aldrig för sent att kontakta ekonomi- och skuldrådgivningen.

– Det finns nog hjälp att få. Det är bra att komma ihåg att det kan gå snabbt att hamna i en överskuldsättningssituation, men tyvärr går det inte snabbt att komma därifrån. Det finns hjälp, men det krävs ofta ett mångårigt program för att komma ur det.

Enligt Laurén kan det vara bättre att söka hjälp för tidigt, snarare än när skulderna har hunnit växa sig stora.

– Man kan ta kontakt i vilket skede som helst, vi har inga kriterier. I vissa situationer kanske vi inte kan göra något konkret, men vi ger alltid råd. Vi ser att tröskeln är hög och att folk kommer i ett sent skede. Hade de kommit något år tidigare hade de haft mindre skulder än vad de har när de tar kontakt.

Många hushåll vänder på slantarna: ”Vi kan nog leva sparsamt och äta soppa några dagar” - Spela upp på Arenan