Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lerskred blir allt vanligare då det regnar mer – professor: ”Jag skulle säga att vi är ganska trygga på den här sidan av Östersjön”

Uppdaterad 23.09.2023 19:30.
Jord har rasat ner i Pemar å intill en skolbyggnad. Rasmassorna skapar en stor inbuktning i åns flöde.
Bildtext I Pemar rasade marken ner i Pemar å i fjol. Att jordmassor rasar vid i åar är ett sannolikt scenario också i Finland, säger professor Olav Eklund.
Bild: Kimmo Gustafsson / Yle

Jordskred inträffar då externa faktorer rubbar en jordmån som redan är benägen att rasa samman. Det säger Olav Eklund, professor i geologi vid Åbo Akademi.

– I allmänhet beror jordskred på att jordlager blir mättade med vatten. Då förblir partiklarna i jorden inte fästa vid varandra utan löses upp, säger Eklund.

– Om jordmånen utsätts för externa rubbningar så åker materialen iväg, särskilt om det finns en sluttning som de kan rinna ner längs med.

Det är alltså häftiga och långvariga regn som kan leda till att jordmånen löses upp. Enligt Eklund är det ofta jordmassa bestående av lera som rasar.

– Leror är som små mikroplattor som ligger ovanpå varandra. Men om de utsätts för stora mängder vatten lösgör de sig från varandra. De har en benägenhet att kunna börja röra på sig, förklarar Eklund.

Ilmakuvaa tuhoalueesta
Bildtext En yta på ungefär 14 000 kvadratmeter rasade i Sverige 50 kilometer norr om Göteborg natten mellan fredag och lördag.
Bild: Mikael Berglund

Lördagens lerskred i Sverige inträffade i Västra Götaland, där risken för jordskred och -ras är störst i landet.

En bidragande orsak till det här är enligt Olav Eklund att området i fråga är kuperat. Då finns det en större risk för att jordmassorna strävar efter att rasa nedåt ifall de blir utsatta för yttre påfrestningar, säger han.

En liknande jordmån som i Västra Götaland förekommer också i Finland, men enligt Eklund är det osannolikt att en liknande händelse skulle äga rum här.

Det beror på att vårt landskap är plattare än i sydvästra Sverige, alltså är konsekvenserna av jordskred inte lika förödande.

Jordskred inträffar i Finland hela tiden, till exempel runt älvar som är omgivna av lerjord. Blir marken vattenmättad händer det att jordmassorna runtomkring rasar ner i älven. Det sker till exempel runt Aura å allt som oftast, säger Eklund.

Professor i geologi Olav Eklund leende framför ett fält
Bildtext Olav Eklund, professor i geologi vid Åbo Akademi. Arkivbild.
Bild: Peter Lüttge / Yle

Finns det en risk för att det som hände i Sverige också kan hända i Finland?

– Jag skulle säga att vi är ganska trygga på den här sidan av Östersjön.

Jordskred blir allt vanligare på olika håll i världen eftersom det regnar mer, säger Olav Eklund.

Även om människan inte kan påverka regnet kan vi anstränga oss för att stabilisera jorden då en ny väg eller ett nytt bosättningsområde byggs.

– Det ska åtgärdas ordentligt innan det börjar byggas. Det är nog helt enkelt de proaktiva insatserna som kan stoppa det hela. Men det är både dyrt och jobbigt, säger Eklund.