Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Målvakten stack och SJK rasade ihop fullständigt – kan ihåliga defensiven störa HJK:s jakt på guldet?

Uppdaterad 24.09.2023 17:08.

KuPS grävde djupt och hittade en stopptidsseger i går. Hur svarar HJK i fotbollsligans guldstrid? Mästarnas defensiva alternativ sinar, men det läcker ändå inte som det har gjort i höstsäsongens SJK.

Kl. 17.30: SJK–HJK

Övre slutserien i fotbollsligan
Matchen sänds i TV2 och på Arenan med Mats Ahlnäs som kommentator.

SJK - HJK (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

SJK:s läge: Ingen lett historia att hitta målvakt

SJK:s säsong är så tudelad att det kunde skrivas handböcker för att beskriva hur en gulddröm ska släckas. Framför allt är den ändå en påminnelse om att en stabil målvakt kan göra underverk.

Ovie Ejeheri var en direkt orsak till SJK:s starka vårsäsong. Den unge engelsmannen agerade med pondus, släppte bara in åtta mål och höll nollan i nio av fjorton matcher.

Ejeheri lämnade Seinäjoki efter 1–0-segern över Honka den 8 juli och har spelat i Arsenals U21-lag senaste månaden.

Krisjanis Zviedris i SJK.
Bildtext Krisjanis Zviedris har inte varit någon omedelbar succé i SJK.
Bild: All Over Press / Juha Tamminen

Efter det har SJK:s ras varit fullständigt – och de flesta blickarna landar på den ihåliga defensiven. Arton baklängesmål på nio ligamatcher ringar in varför SJK har tappat all form av kontakt med guldstriden och i stället har en tuff uppgift för att säkra ett brons.

Sommarens nyförvärv Krisjanis Zviedris (Lettland) och Miguel Rodriguez (Nicaragua) har färska landslagskallelser på sitt cv, men de har inte bidragit med någon form av trygghet. Zviedris uppvisning i dåligt spel med fötterna senast ledde till att Honka startade övre slutserien med att besegra SJK.

Addera att ordinarie mittbacken Terry Yegbe är avstängd mot HJK och det kan bli ännu mer oreda i SJK-försvaret.

HJK:s läge: Skadelistan växer – sotar för matchtakten?

Två matcher i veckan-rytmen har följt Toni Korkeakunnas som en skugga sedan han ryckte ut som ersättare till Toni Koskela på tränarposten.

HJK-ledningens enkla önskelista då Korkeakunnas klev på var FM-guld och gruppspel i Europa. Drygt två månader senare är han på god väg att bocka av alla resultatkrav.

Toni Korkeakunnas i HJK ler.
Bildtext Under Toni Korkeakunnas månader som HJK-tränare har laget lyft till serieledning.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

I torsdags öppnade HJK med förlust i Conference League-gruppspelet. I ligan är HJK obesegrat efter tränarbytet och en ny seger i kväll – dagen efter den sena KuPS-segern i Åbo – tar Klubi närmare fjärde raka ligatiteln.

Räcker det för en fortsättning? Enligt MTV:s uppgifter är svaret ja. Både Korkeakunnas och HJK uppges vara beredda att förlänga.

– Vi har varit överens om att se över läget och var jag fortsätter att jobba i november, säger Korkeakunnas till Yle Urheilu.

Tabellen i övre slutserien
LagMatcherPoäng
1. HJK2347
2. KuPS2446
3. VPS2442
4. SJK2338
5. Honka2438
6. FC Inter2434

Herrlandslagets assisterande tränare får använda tejp och lim för att få ihop uppställningen i dag. Skadelistan är lång: bland annat Aapo Halme, Miro Tenho, Matti Peltola, Kevin Kouassivi-Benissan, Georgios Kanellopoulos och Niki Mäenpää.

– Vi hade sjutton utespelare och två målvakter på sista träningen före match, säger Korkeakunnas på HJK:s hemsida.

Håll koll på: Roterar HJK i anfallet?

HJK:s skadeproblem har hopat sig på målvaktssidan och i backlinjen. Längst fram är det däremot grönt ljus på alla håll – från fartspelaren Topi Keskinen, via senaste veckans framgångssaga Hassane Bandé till målkungen Bojan Radulovic.

Radulovic är i zonen med fem mål på fyra matcher och sexton ligamål totalt. Frågan är om anfallaren med rötterna i Katalonien kan nå relativt sällsynta tjugomålsstrecket i höst.

Bojan Radulovic.
Bildtext Bojan Radulovic sköt HJK till Europa med sina två mål i playoffmatchen mot Farul Constanta.
Bild: EPA-EFE

Under de senaste två decennier är det bara Timo Furuholm (Inter, 2011), Joao Klauss (HJK, 2018) och Lee Erwin (Haka, 2022) som har lyckats med bedriften.

Återstår att se hur Korkeakunnas matchar sitt anfall, ligans mest effektiva, i Seinäjoki. Efter flera Europamatcher har Radulovic fått vila i helgens ligaspel och det kan mycket väl bli så på nytt.

Redan på onsdag spelar HJK hemma mot Honka.

Kommentatorns tips: Lång HJK-svit fortsätter

I går var det på dagen åtta år sedan SJK senast hemmabesegrade HJK. Mycket har hänt sedan det.

Bland annat har SJK flyttat in på sin nya arena och inte lyckats slå HJK en enda gång. Åtta segrar och ett kryss är Helsingforslagets saldo.

I dag kommer nionde segern – och den andra i år. HJK vann med 2–1 i juli, nu blir det 2–0.

Diskussion om artikeln