Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Osannolik händelseutveckling då KuPS vann i Åbo: Timo Stavitski dubbel syndabock för Inter – på stopptid rullade Axel Vidjeskog in segermålet efter tveksam straff

Uppdaterad 23.09.2023 17:05.
Interin Timo Stavitski hankki kaksi rankkaria, muttei onnistunut maalinteossa - Spela upp på Arenan

Timo Stavitski kunde ha gjort både ett och två mål mot KuPS, men Inters anfallare sumpade två straffar i andra halvlek. Och då KuPS fick chansen från elva meter på stopptid avgjorde Axel Vidjeskog.

KuPS har hittills varit HJK:s främsta utmanare om guldet och laget kommer också att vara det efter den andra omgången i övre slutserien. Efter stor möda lyckades KuPS vinna med 1–0 borta mot FC Inter och laget såg till att HJK inte kan rymma ytterligare i tabellen.

– Det var en stor seger för oss, framför allt på det mentala planet. Det var en otrolig match, säger KuPS-målvakten Johannes Kreidl till Ruutu.

Det var också Kreidl som efter full tid i Åbo stod som Kuopiolagets matchvinnare. I det andra lägret fanns Timo Stavitski som blev syndabock för Inter.

Kreidl räddade nämligen två straffar på några minuter i andra halvlek. Stavitski fixade fram båda straffarna för Inter men missade också båda.

Den första straffen sköt Stavitski rakt på Kreidl. Den andra lade han till höger men Kreidl gick åt rätt håll och räddade.

– Jag bestämde mig tidigt att jag skulle slå den första i mitten. Då jag missade första ville jag bara slå den andra åt en sida och nu chansade han rätt, säger Stavitski till Yle.

”Gäller att chansa rätt”

Kreidl medger att han hade studerat Inters straffskyttar på förhand. Men det var också en stor dos tur inblandade i räddningarna.

– Det gäller att chansa rätt och i dag gjorde jag det två gånger. Jag visste att han vill slå straffarna i mitten emellanåt. Jag brukar inte stå kvar men jag är glad att jag gjorde det nu.

– Den andra straffen var bara en känsla, säger Kreidl till Yle.

Efter straffmissarna hade KuPS några lägen att avgöra på slutet. Axel Vidjeskog sköt både i sidonätet och över Inters mål men 0–0 stod sig då matchen var långt inne på tilläggstid.

KuPS fick ändå ett sista anfall och då Sebastian Dahlström chippade bollen på Matias Tamminens hand pekade domaren på straffpunkten.

KuPSin Axel Vidjeskog ratkaisi ottelun lisäajalla rangaistuspilkuta - Spela upp på Arenan

På reprisbilderna såg straffen billig ut och att Tamminens hand var utanför straffområdet.

– Alla vi på bänken trodde att det skulle bli frispark men så blev det straff och det var en överraskning. Då vi inte har VAR i Finland så kan det gå så här, säger Stavitski.

Axel Vidjeskog förvaltade läget från elva meter för KuPS. Mittfältaren rullade in bollen vid stolproten och KuPS tog sin första trepoängare i övre slutserien.

Resultatet gör att KuPS nu ligger en poäng bakom HJK i toppen av tabellen. HJK har ändå en match i handen och möter SJK på söndag.

Resultat:

FC Inter–KuPS 0–1 (0–0)
90+5´ 0–1 Axel Vidjeskog

Bildkälla: Ruutu

Diskussion om artikeln