Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vägraset i Sverige: Europaväg 6 stängs av i flera månader efter nattens lerskred norr om Göteborg

Uppdaterad 23.09.2023 20:57.
Omfattande vägras i Sverige – invånare: "Visar hur sårbara vi är och hur lätt det kan hända" - Spela upp på Arenan

Normalt kör 10 000 fordon per dygn på det vägavsnitt som rasade norr om Göteborg natten till lördagen. Vägverket i Sverige uppger att Europaväg 6 som skadades allvarligt i raset kommer att vara avstängd i flera månader.

Vid klockan 17 lokal tid på lördagen höll kommunala myndigheter, polis och räddningstjänst en gemensam presskonferens på Kulturshuset Fregatten i Stenungsund. Orsaken var raset vid Europaväg 6 vid Stenungsundsmotet, cirka 50 kilometer norr om Göteborg.

Att raset är omfattande och att det kommer att ta månader att få vägpartiet i skick var uppenbart redan före presskonferensen, men det bekräftades av Jörgen Einarsson, regional direktör på svenska Trafikverket.

– Det är för tidigt att säga exakt hur lång tid det kommer ta att reparera vägen, men det handlar om många månader. Det är ett väldigt omfattande arbete och kommer att få stor påverkan på trafiken, sa Einarsson.

Karta som visar hur väg E6 går öster om Stenungsund och att rasområdet ligger vid Munkeröd.
Bildtext Lerskredet gav upphov till ett omfattande vägras vid Europaväg 6 vid Stenungsundsmotet, cirka 50 kilometer norr om Göteborg.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Till Sveriges Radio säger Bengt Olsson som är presschef på Trafikverket att det handlar om att bygga upp allting från ruta noll.

Skredet inträffade mellan klockan 01 och 02 natten mot lördagen svensk tid. Ett tiotal bilar körde över raskanten men ingen människa skadades allvarligt.

10 000 fordon per dygn

Tung trafik uppmanas att välja E45 över Trollhättan medan E6:an är avstängd mellan Stenungsund och Ljungskile. Enligt svenska Vägverket passerar 10 000 fordon per dygn normalt den delen av E6.

En bensinmack finns i det skreddrabbade området, men enligt räddningstjänsten finns det i nuläget inga tecken på att bränsle eller andra kemiska ämnen läckt ut i samband med lerskredet.

Risk för fler ras

Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från området på grund av risken för ytterligare skred.

– Det är direkt livsfarligt att beträda den här platsen, säger August Brandt, polisens presstalesman enligt Aftonbladet.

På presskonferensen i Stenungsund konstaterade Brandt att utredningen är i ett väldigt tidigt skede, så det går inte att uttala sig om ett sprängningsarbete på ett bygge i närheten kan ha påverkat jordmassorna, men det är något som polisen tittar på.

– Det har skett sprängning i närheten. Det är ett exempel på det vi vill utreda, om det finns något samband där.

På presskonferensen ställdes också frågor om de geotekniska undersökningar som har gjorts i området och huruvida bygget ovanför vägavsnittet har följt de tillstånd som har utfärdats och rekommendationerna om maxbelastning på lerjordar, men det kunde varken kommunens representanter eller polisen uttala sig om i det här skedet.

Jordskred kan bero på naturliga orsaker, förorsakas av mänsklig aktivitet eller inträffa till följd av en kombination av bådadera.

Källa: SVT, SvD, SR