Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Säkerhetsmyndighet varnar: Privatpersoner köper upp råttgift avsett för yrkesbruk

Uppdaterad 29.09.2023 15:13.
Varning för utsatt råttgift.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Folk missbrukar växtskyddsexamen för att köpa och använda vissa gifter avsedda för skadedjursbekämpning, varnar Säkerhets- och kemikalieverket Tukes.

Det handlar om inköp och hantering av vissa typer av rodenticider, råttgift, som enbart får användas av utbildat yrkesfolk och jordbrukare som använder medlen för att bekämpa skadedjur i sin egen jordbruksverksamhet. Och det är på den här sista punkten som det brister i flera fall säger Sanna Koivisto, överinspektör på Tukes.

– Vi har fått frågor om man får köpa yrkesprodukter för att bekämpa råttor på egen tomt, säger Koivisto. Vi har också fått in anmälningar och sett fall på nätet att man använder yrkesprodukter olagligt med växtskyddsexamen.

För att kunna köpa de här produkterna krävs en så kallad växtskyddsexamen. Växtskyddsutbildning och examen kan avläggas hos drygt 200 utbildare runtom i landet som har auktoriserats av Tukes, och i många fall erbjuds också examen online.

Största risken att andra djur eller barn blir förgiftade

Växtskyddsexamen är tänkt att göra livet lättare för jordbrukare, men om personer använder det för att skydda sina sommarstugor eller privata hem så kan det uppstå problem:

– Största risken är att andra djur blir förgiftade, eller barn, säger Koivisto.

Förhoppningen är, säger Koivisto, att professionella skadedjursbekämpare och utbildade jordbrukare som använder gifterna i jobbet har bättre koll på hur gifterna ska hanteras. Farhågan är att privatpersoner har sämre uppfattning.

Det är inte tillåtet att avlägga examen, köpa gifter och använda dem hemma eller i stugan och förmedla dem vidare till andra personer. Den som gör så, bryter mot kemikalielagen, skriver Tukes i sitt pressmeddelande.

Om man säljer bekämpningstjänster till utomstående krävs det en examen för skadedjursbekämpare.

Råtta
Bildtext Råttor tål betydligt högre doser av gift än möss. Om man lägger ut för små mängder kan råttorna bli immuna mot effekterna.
Bild: Mostphotos

Att bekämpa skadedjur kan bli en dyr historia

Råttgift i små doser för att bekämpa möss kan köpas av vem som helst, och då säljs de i så kallade beteslådor som ska förhindra att den som lägget ut giftet kommer i kontakt med det eller att någon annan av misstag ska få i sig det. Dessutom får konsumentprodukter som de här bara användas inomhus.

Men för exempelvis råttor krävs det mera. Skadesdjursbekämparen Stig Kvarnström vid Inconse förstår att folk gärna vill använda examina för att få tillgång till större doser:

– Bekämpningsmedel för råttor har tagits bort nästan helt och hållet från järnaffärerna, och det har gjort att folk inte själva kan bekämpa sina gnagarproblem. Då måste man anlita ett skadedjursbekämpningsföretag som kommer dit, och det kan kosta en hel del - flera hundra euro för att bli av med råttor och möss, och i värsta fall kan man tala om en hel tusenlapp.

Däremot varnar Kvarnström för att gift i sig inte räcker, och det måste doseras rätt, vilket ändå gör att det kan vara vettigt att vända sig till ett proffs:

– Om gnagare får för lite av bekämpningsmedlet så kan de, särskilt råttor, få motståndkraft mot medlen, och då hjälper sen ingenting mera, säger han. Så därför är det viktigt att de får en tillräckligt stor dos. Därför talar vi om effektbekämpningar på fem veckor. Men sen är att bekämpa råttor mycket mer än att ge bekämpningsmedel, där borde man se över sin gårdsplan, sin fastighet och eliminera gömställen, allt som är ätbart borde tas bort och så vidare.

Diskussion om artikeln