Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Taylor Swift har inspirerat tusentals förstagångsväljare i USA att registrera sig – kan ge Demokraterna draghjälp

Närbild av Taylor Swift som tittar mot kameran. Hon är klädd i en klänning som lämnar axlarna bara och runt halsen har hon fyra-fem olika halsband.
Bildtext Taylor Swift i samband med MTV Video Music Awards tidigare i september.
Bild: STELLA Pictures/Avalon

Popstjärnan Taylor Swift uppmuntrade i veckan sina amerikanska följare på Instagram att registrera sig som väljare. Flera tusen förstagångsväljare har följt hennes uppmaning.

I tisdags skrev Taylor Swift ett meddelande i Instagram Stories, där hon konstaterade att hon har sett många av sina fans på konserter i USA den senaste tiden.

”Jag har hört er använda era röster och jag vet hurdan kraft ni har i dem. Se till att ni är redo att använda dem i våra val i år!” skrev Swift i vitt mot en blåskiftande bakgrund till sina 272 miljoner följare på Instagram.

Sedan uppmanade hon sina amerikanska fans att registrera sig som väljare på sajten vote.org i samband med väljarregistreringsdagen National Voter Registration Day.

Webbplatsens vd Andrea Hailey konstaterade efteråt på X (tidigare Twitter) att över 35 000 väljare registrerat sig, medan 50 000 verifierat sig och antalet registrerade 18-åringar har ökat med 115 procent jämfört med år 2022.

Senare konstaterade Hailey på X att antalet registreringar har ökat med 849 procent jämfört med år 2021.

”Den här generationens intresse för att delta förändrar spelet. De är framtiden och deras energi kommer att påverka framtida valresultat.”

Kan vara illa för Republikanerna

Det är historiskt stora antal unga i åldern 18–24 som Taylor Swift har lyckats mobilisera. Det är en grupp väljare som anses stå närmare Demokratiska partiets värderingar, men som till exempel president Joe Biden inte har lyckats nå.

USA-kännaren Mads Dalgaard Madsen, tidigare anställd vid Danmarks ambassad i Washington, säger till Danmarks Radio att unga väljare har varit svåra att nå ut till, vilket gör att amerikanska politiker kämpar om dem med näbbar och klor.

– Man lovar dem Ipads, och man lovar dem det ena och det andra som gåvor bara för att få dem att registrera sig, säger han.

Under de första dryga tio åren av Taylor Swifts karriär som country- och popstjärna var hon politiskt neutral.

År 2018 blev hon ändå less på den republikanska senatorn i delstaten Tennessee, Marscha Blackburn, som röstade emot en lag som skulle hjälpa våldsdrabbade kvinnor, Violence Against Women Act (VAWA).

Då tog Taylor Swift ställning i en politisk fråga och sedan dess har hon i många frågor ställt sig med Demokraterna och Joe Biden, konstaterar Mads Dalgaard Madsen.

Hon har också uttryckt kritik mot USA:s förre president Donald Trump, som väntas bli Republikanernas utmanare till Biden.

Det innebär att varje väljare som registrerar sig på grund av Taylor Swift kan bli guld värd för Biden.

– Det kommer att bli riktigt, riktigt viktigt, eftersom allt pekar på att det blir ett väldigt jämnt val, bedömer Mads Dalgaard Madsen.

Källor: Billboard, DR