Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Äter du melatonin? Du gör det högst antagligen i onödan

Uppdaterad 24.09.2023 15:19.
Två människor ligger under täcket i en säng. De håller om varandra medan de sover.
Bildtext Melatonin är relativt ofarligt, vilket gör att man kan testa sig fram och se om det råder bot på ens sömnproblem. Men melatonin hjälper egentligen endast en liten grupp människor.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Allt fler finländare sover dåligt och tar till melatonin för att få hjälp. Mer än en miljon melatoninförpackningar säljs per år, men många tar sannolikt melatonin av fel orsaker.

Försäljningen av melatonin har mer än fördubblats under de senaste tio åren: från 400 000 förpackningar år 2013 till 1 096 000 förpackningar i fjol, visar försäljningsstatistik från Pharmaca.

Från januari till augusti i år har det sålts över 783 000 melatoninförpackningar.

– Vi kan se en positiv trend så till vida att användningen av så kallade traditionella sömntabletter har minskat samtidigt som användningen av melatonin har ökat. Biverkningarna av traditionella sömntabletter är större, säger forskarprofessor Timo Partonen vid Institutet för hälsa och välfärd.

Ungefär två av tre förpackningar säljs receptfritt på apotek eller till och med i mataffärer. Koncentrationen av melatonin är mindre än 2,0 mg och klassas som kosttillskott.

Grafik över sålda melatoninförpackningar åren 2013–2022

För vem är melatonin bra?

Det finns en stor sannolikhet att många äter melatonin i onödan. Melatonin har nämligen visat sig vara användbart endast vid vissa specifika tillfällen.

– Melatonin är ett hormon och om den egna melatoninproduktionen är bra finns det inte någon nytta med att ta melatonin, säger Eevert Partinen som är direktör vid Terveystalos sömnklinik.

Han räknar upp tillfällen då det visat sig att en melatonintablett hjälper:

– Melatonin är enligt studier bäst lämpat vid sömnlöshet som orsakats av jetlag, då sömncykeln försenats och en människa annars sover normalt, men somnar för sent samt vid sömnlöshet hos äldre där långtidsverkande melatoninprodukter inte verkar vara till någon hjälp.

Partinen berättar att man också sett lovande preliminära forskningsresultat när det gäller melatoninets effekter hos patienter med adhd och autism.

För vem är melatonin inte till någon hjälp?

För personer som har sömnproblem på grund av yttre faktorer såsom jobbstress, varierande eller obekväma arbetstider och bekymmer är melatonin sällan till någon hjälp.

Melatonin hjälper inte heller dem med depression eller någon annan sjukdom.

– I de här fallen kan effekten av melatonin jämföras med placebo. Det lönar sig att försöka förbättra sömnen utan medicin och utan melatonin. Det finns många sätt att göra det på, säger Timo Partonen vid Institutet för hälsa och välfärd.

Melatonintabletter är inte heller till någon hjälp om man tar det då och då när man vill sova gott, säger Partonen.

– Melatonin tas vanligtvis i tre–fyra veckor, alltid vid samma tidpunkt på kvällen. Det kräver regelbunden användning.

Timo Partonen lutar sig över ett räck och tittar framåt. Han har händerna knäppta.
Bildtext Forskarprofessor Timo Partonen säger att det inte är farligt att äta melatonintabletter och att man kan experimentera och se om det hjälper ens sömnproblem.
Bild: Tommi Pesonen / Yle

Melatonin inte farligt – ok att experimentera

Eevert Partinen vid Terveystalos sömnklinik har lagt märke till melatoninets växande popularitet och att många använder det i fel syften.

Han konstaterar att melatonin är meningslöst för många.

– Många patienter berättar att de använt melatonin en längre tid, men att sömnlösheten bara fortsätter. Det är värt att komma ihåg att effekten av alla sömntabletter, också en del melatonin, försvagas vid långvarig användning.

Timo Partonen konstaterar ändå att inget ska hindra en från att testa och se om melatonin hjälper mot långvarig sömnlöshet eller problem med för lätt sömn.

Det lönar sig ändå att noggrant läsa igenom bipacksedeln, trots att bieffekterna av melatonin är få.

– Bieffekterna är främst relaterade till eventuella kombinationer av vissa läkemedel. Om man köper melatonin i en mataffär är det inte nödvändigtvis möjligt att kontrollera samverkan mellan olika läkemedel, säger Partonen.

Också Eevert Partinen konstaterar att melatonin är en relativt säker produkt, men han betonar vikten av att i första hand lösa sömproblem utan läkemedel.

– Forskning visar att läkemedelsfri vård erbjuder bättre och mer långsiktig hjälp.

Det här är en översättning av Yle Uutisets artikel Syötkö melatoniinia turhaan? Se auttaa vain tietyissä uniongelmissa skriven av Tuukka Lukinmaa. Översättning och bearbetning till svenska: Märta Nummenmaa.