Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Maximal otur för Valtteri Bottas som tvingades avbryta: ”Helt klart hans fel” – Verstappen körde Red Bull till seger

Uppdaterad 24.09.2023 15:05.
Max Verstappen firar på prispallen.
Bildtext Max Verstappen vann i Suzuka.
Bild: XPB Images/All Over Press

Max Verstappen var totalt överlägsen och vann med stor marginal. Trots att flera tävlingar återstår har Red Bull redan säkrat segern i konstruktörsmästerskapet.

Red Bull har vunnit konstruktörsmästerskapet trots att sex tävlingar återstår av säsongen. Mycket har man att tacka Max Verstappen som vann dagens lopp på Suzuka samtidigt som stallkamraten Sergio Perez tvingades avbryta tävlingen.

Verstappen hade ett sämre veckoslut förra veckan då tävlingen i Singapore inte slutade på samma nivå som de övriga tävlingarna. Yle Sportens expert Fredrik af Petersens har ändå en enkel förklaring på den stora skillnaden mellan tävlingarna.

– Jag skulle säga att det var skillnaden mellan två banor. Det ena var ett gatulopp och den andra var en teknisk racerbana, som är en av förarens favoriter.

Max Verstappen Suzukan kilpailussa.
Bildtext Max Verstappen tycker om banan i Suzuka.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

De närmaste konkurrenterna, Mercedes och Ferrari, lyckades inte knappa in på Red Bull som tog hem sjätte segern i konstruktörsmästerskapet.

– Det här har varit en otrolig tävling och en otrolig säsong för oss. Alla har gjort ett fint jobb som har lett till att vi har uppnått resultat. Max är också som från en annan planet, beskrev Red Bulls stallchef Christian Horner i tv-intervjun.

Lando Norris och Oscar Piastri knep pallplaceringarna efter Verstappen på Suzuka. För F1-nykomlingen Piastri var pallplaceringen den första i karriären.

Dramatik för Bottas

Loppet i Japan fick en oerhört dramatisk start, speciellt ur finländsk synvinkel. Valtteri Bottas fick en bra start från den 16:e startrutan men glädjen varade inte länge.

Finländaren passerade Kevin Magnussen, men hamnade i en position mellan Alex Albon och Esteban Ocon. Ocon svängde in framför Bottas som blev tvungen att väja och körde då in i Albon. Bottas drabbades av punktering och tvingades in i depån direkt.

Det är maximal otur och det är tyvärr sådant som händer.

Fredrik af Petersens, expert

Och oturen tog inte slut där.

Några varv senare körde amerikanen Logan Sargeant in i sidan på Bottas bil. Finländaren var därmed tvungen att göra ytterligare ett depåstopp men det gav inte önskade resultat. Bottas rapporterade snabbt att bilen inte gick att köra och han avbröt på det åttonde varvet.

– Otur får man faktiskt säga att det var. Han blir påkörd redan i första kurvan och tvingas sedan bryta. Det är ett lopp man vill glömma, tyvärr, säger af Petersens.

Valtteri Bottas lähikuvassa kilpailun jälkeen.
Bildtext Valtteri Bottas tävling gick inte som på Strömsö.
Bild: XPB Images

– Suzuka är en av Valtteris favoritbanor och att tvingas sluta innan han har kört en tredjedel av tävlingen, det är verkligen otur.

Straff för Sargeant

Amerikanen Sargeant fick fem sekunders strafftillägg, men var själv tvungen att avbryta loppet efter 24 varv.

– Det är klart att det var hans fel. Det grämer att jag hade otur två gånger i början av loppet. Man kan inte påverka mycket själv. Jag blev tvungen att lämna bilen i depån då både fjädringen och diffusern skadades, berättade Bottas för Viaplay.

Sargeant medger också att det var hans fel.

– Situationen var mitt fel, men jag trodde att Valtteri såg att mina bromsar låste sig, säger han.

Otur i plural

Sergio Perez hade också ett tufft lopp. Han krockade med Lewis Hamilton direkt i starten och bröt senare mot reglerna när han körde fel bakom säkerhetsbilen.

Perez fick fem sekunders strafftillägg, men han hann inte fullfölja straffet innan han krockade in i Kevin Magnussen. Perez bil tog så pass mycket skada att han var tvungen att avbryta.

Max Verstappen har chans att säkra förarmästerskapet i Qatar om två veckor.

Resultat, Suzuko

1. Max Verstappen 1:30:58.421
2. Lando Norris +19.387
3. Oscar Piastri +36.494
4. Charles Leclerc +43.998
5. Lewis Hamilton +49.376
6. Carlos Sainz Jr. +50.221
7. George Russell +57.659
8. Fernando Alonso +1:14.725
9. Esteban Ocon +1:19.678
10. Pierre Gasly +1:23.155

Diskussion om artikeln