Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

AI-genererade nakenbilder på minderåriga flickor spreds i stad i Spanien

Uppdaterad 24.09.2023 14:53.
Ung kvinna håller i mobiltelefon.
Bildtext Foton på minderåriga flickor ska ha matats in i en app för att skapa fejkade nakenbilder på dem. Bilden har ingen koppling till rättsfallet.
Bild: Jani Aarnio / Yle

Ett fall där AI-genererade nakenbilder på minderåriga flickor spridits skakar staden Almendralejo i södra Spanien.

Elva pojkar i staden misstänks nu vara inblandade i att ha skapat bilderna eller spridit dem via apparna Whatsapp och Telegram, rapporterar BBC och CNN.

Pojkarna ska ha tagit bilder från flickornas egna konton på sociala medier och med hjälp av en app skapat AI-genererade nakenbilder av dem som sedan spridits vidare.

Åtminstone tjugo flickor som är mellan 11 och 17 år gamla har drabbats. Pojkarna som misstänks är mellan 12 och 14 år gamla.

Bilderna har cirkulerat under sommaren och har gett upphov till rättsfall under de senaste veckorna. Det är ännu oklart exakt hur många som sett bilderna.

Utpressning och hot om spridning utreds

”En dag kom min dotter hem från skolan och sa 'Mamma, det sprids toplessbilder på mig', jag frågade om hon tagit dem och hon sa 'Nej, det är förfalskade bilder och det händer andra i min klass också'”, säger en mamma till en 14-årig flicka till BBC.

”Vi som har barn är väldigt oroliga för två saker: om man har en son är man orolig att han gjort sig skyldig till något sånt här, har man en dotter är man ännu mer orolig eftersom det här är en våldshandling”, säger en annan mamma.

I ett av fallen som undersöks ska en flicka ha blivit utpressad. I en diskussion på en app ska en pojke ha krävt henne på pengar, när hon sedan vägrat ska han ha skickat en fejkad nakenbild på henne.

Nytt slags rättsfall i Spanien

Flera mammor till offren har gått samman och bildat en lokal stödgrupp för inblandade offer. En av dem säger att flickorna tar det på olika sätt: en del håller modet uppe, andra har svårt att lämna hemmet.

”Ni inser inte hur mycket skada ni orsakat”, säger mamman Miriam Al Adib om fallen i en video på Instagram.

Enligt spansk lag är det inte specifikt brottsligt att skapa AI-nakenbilder på vuxna, men när det är frågan om minderåriga är det möjligt att bilderna klassas som barnpornografi. En annan tänkbar åtalspunkt är brott som kränker privatlivet.

I Spanien kan endast personer som fyllt 14 år åtalas för brott.

Källa: BBC, CNN, STT