Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska medier: Lerskredet i Västsverige kan ha orsakats av felplacerade schaktmassor ovanför vägavsnittet

Lerskredet i Stenungsund: rasmassor har knuffat undan ett långt parti motorväg.
Bildtext På sluttningen ovanför vägen där raset började hade stora mängder jordmassor placerats.
Bild: Mikael Berglund

Natten till lördagen förstördes ett omfattande avsnitt av Europaväg 6 norr om Göteborg i ett lerskred. Nu uppger svenska medier att orsaken till raset kan ha varit schaktmassor på sluttningen ovanför vägen.

Svenska medier rapporterar att jordmassor hade placerats i sluttningen ovanför den plats i Stenungsund norr om Göteborg där ett omfattande lerskred ägde rum natten till lördagen.

Enligt Dagens Nyheter kan skredet som förstörde delar av E6 ha orsakats av att ett markbolag lagt för stora mängder schaktmassor på sluttningen ovanför vägen.

Tidningen uppger att jordmassor i delar av området fick ha en maximal höjd på cirka 2,5 meter. En bild tagen före skredet tyder ändå på att schaktmassorna kan ha nått en höjd på uppemot 10 meter.

– Det ser onekligen ut som att för stora jordmassor lagts på fel plats, säger geologiprofessor Lars Rosén till DN.

Enligt DN visar bilder från platsen tagna före olyckan en hög platå med schaktmassor på området ovanför vägen, där en företagspark skulle byggas.

Aftonbladet rapporterade redan på lördagskvällen att 50 000 kubikmeter schaktmassor kan ha placerats fel invid motorvägen.

I dag, söndag har Aftonbladet talat med Åsa Norberg, ägare till Badhustorget Privatbostäder och Hammar Företagspark som står bakom företagsparksbygget. Hon förnekar att något fel skulle ha gjorts.

– Vår uppfattning är att vi byggt enligt bygglov och detaljplan. Då får väl utredningen visa något annat, om det skulle vara så, säger Norberg till Aftonbladet.

En luftbild av ett avsnitt motorväg med omfattande skador: hela vägen har förskjutits av rasmassor.
Bildtext Raset drabbade ett område på 700 gånger 200 meter i Stenungsund.
Bild: Hanna Brunlof Windell / EPA