Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Gnistan tändes under coronatiden – nu gör Veera Selänne en treårig tennissatsning: ”Hårdaste serven har varit 176 kilometer i timmen”

Uppdaterad 24.09.2023 22:09.
Veera och Teemu Selänne tillsammans på tennisbanan.
Bildtext Veera Selänne har sin pappa Teemu som tennistränare.
Bild: Antti Lähteenmäki

Om allt går vägen kan Finland få en ny tennisstjärna om några år. 15-åriga Veera Selänne gör en satsning som förhoppningsvis ska bära hela vägen till proffstouren.

Efternamnet Selänne är starkt förknippat med ishockey.

Teemu Selänne är en av Finlands främsta spelare genom tiderna och även hans tre söner har skymtats i ishockeyrinkarna. Både Eetu och Leevi Selänne har kontrakt med Mestisklubben Hokki den här säsongen.

I framtiden kan det också finnas en Selänne på tennistouren. Teemu Selännes dotter Veera drömmer nämligen om att bli professionell tennisspelare.

– Bara jag kan träna bra och njuter av det så vill jag se hur långt jag kan nå. Drömmen är att bli proffs så vi ska se hur långt jag kan ta mig, säger 15-åriga Veera Selänne till Yle Urheilu.

Veera Selänne har spelat tennis sedan hon var liten, men det var under coronatiden som hon verkligen fick upp ögonen för sporten.

– Vi hade en egen tennisplan och mycket tid över. Vi började spela ett par gånger om dagen. Det var roligt och blev vår gemensamma sak, säger Teemu Selänne.

Veera Selänne slår en backhand.
Bildtext Veera Selänne kommer att göra en ordentlig tennissatsning.
Bild: Antti Lähteenmäki / Yle

Veera tränas av Teemu

Tennisen har också varit en av Teemu Selännes stora hobbyer och nu tränar han sin dotter. Veera Selänne ingår dessutom i en akademi som drivs av tidigare tennisproffset Chris Lewis i Kalifornien.

– Han är väldigt sträng men en bra tränare. Jag tror att vi är i goda händer, säger Teemu Selänne som bedömer Veera är bland de bättre i sin åldersgrupp i Kalifornien.

Teemu medger också att han ställer höga kvar på sin dotter. Han vill att saker ska göras på rätt sätt.

– I bland kan jag vara sträng och jag ger alltid feedback. Veera kanske inte alltid gillar det, sanningen kan göra ont men det är enda sättet som man utvecklas.

Att han sin pappa som tränare kan ha både fördelar och nackdelar, anser Veera.

– Han kan vara ganska hård och därför vill jag kanske inte alltid lyssna på honom. Men det är mitt eget fel. Han är nog en bra tränare, säger hon.

Veera och Teemu Selänne spelar tillsammans.
Bild: Antti Lähteenmäki / Yle

Veera har tillsammans med Teemu gjort upp en treårig plan där tennisen kommer i första hand.

– Vi har ett projekt där vi gör en ordentlig satsning för att se hur långt vi kan nå. Sedan ser vi över situationen. Hon jobbar hårt och har stora drömmar.

– Hon är en riktig fajter och ger aldrig upp. Jag ser ingen orsak till att hon inte kan bli proffs. Hon har allt i egna händer. Det gäller bara att hon hålls skadefri och ger allt varje dag, säger Teemu Selänne.

Serven är styrkan

I det här skedet ligger Veera Selännes träningsmängd på ungefär 30 timmar per vecka. Nu ska hon börja få hemundervisning så att satsningen på sporten blir ännu större.

Och hittills är Veera Selänne nöjd med sin utveckling, men det finns alltid saker som kan förbättras.

– Forehand, backhand och serven. Jag gillar också att slå volleyslag och de kan också förbättras, säger hon.

Serven är samtidigt Veera Selännes största styrka och hon kan få bollen att flyga i en hisnande hastighet.

– Den hårdaste serven har varit 176 kilometer i timmen, men normalt ligger jag på ungefär 160. Om jag får slå platta slag så blir de ganska hårda. Om slagen fungerar är det åtminstone ganska lätt för mig att behålla serven, säger hon.

Veera och Teemu Selänne deltog i en turnering i Sjundeå. - Spela upp på Arenan

Under hösten kommer Veera Selänne att fokusera på tävlingar i USA som ligger på nivå ett och två. Det kan också bli aktuellt med turneringar i Finland och Europa för att jämföra vilken nivå spelarna är på.

Under sommaren har Veera Selänne tränat med Helsingforsklubben HSV.

– Hon har klarat sig bra där och fått många goda vänner. Det görs ett väldigt bra arbete inom juniortennisen här och framför allt på flicksidan, säger Teemu Selänne.

Texten är en översättning och bearbetning av Yle Urheilus text ”Veera Selänne, 15, löy hurjan kovaa tenniksessa – paljasti, miten Teemu-isä luotsaa kohti isoa unelmaa: ”Joskus en halua kuunnella”

Diskussion om artikeln