Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rymdkapsel återvände till jorden med uppskattningsvis 250 gram av asteroiden Bennu

En svart rymdkapsel med en rund orange markering på sidan ligger på marken i ett ökenlandskap med berg i bakgrunden.
Bildtext Rymdkapseln från sonden Osiris-Rex har landet i Utah.
Bild: Keegan Barber / AOP

För tre år sedan tog rymdsonden Osiris-Rex prover från Bennu, en jordnära asteroid som upptäcktes år 1999, och nu har proverna landat på jorden. Forskare hoppas de ska ge ny information om solsystemets historia.

Jubel och applåder i den amerikanska rymstyrelsen Nasas kontrollrum har vi sett förut. På söndagen jublade man över att en rymdkapsel hade landat i öknen i delstaten Utah efter ett sju år långt rymduppdrag.

Rymdsonden Osiris-Rex skickades upp i rymden år 2016. År 2020 besökte sonden asteroiden Bennu och tog prover därifrån. Tidigare på söndagen passerade sonden på 108 000 kilometers avstånd från jorden och passade då på att släppa iväg sin kapsel med prover från Bennu.

Allt tyder hittills på att kapseln har klarat sin rymdfärd och landning utan problem – det vill säga utan att proverna har förorenats av till exempel ökensand från landningsplatsen väster om Salt Lake City – men den kommer att öppnas först om några dagar.

Kapseln innehåller uppskattningsvis 250 gram asteroidmaterial. Det kanske inte låter som en värst stor mängd – det är ungefär så mycket en vuxen hamster väger, som en av forskarna beskrev det – men det räcker mer än väl för olika tester.

Tre forskare står en bit ifrån en svart rymdkapsel i ett ökenlandskap.
Bildtext Kapseln har förts till ett rent rum, där proverna inte kan förorenas av andra material.
Bild: EPA-EFE

Det här är den största mängden prover som Nasa hämtat till jorden sedan månfärderna, och forskare hoppas nu att de här proverna ska kunna föra med sig ny information om solsystemets och jordens historia.

Tidigare har de japanska rymdsonderna Hayabusa och Hayabusa 2 framgångsrikt landat på asteroider och tagit hem rymdgrus för analys.

Osiris-Rex fortsätter sin rymdfärd och ska samla in prover från en annan asteroid.

Källa: Reuters, AP, BBC